Tarih mirası Vali Konağı yok olmasın, İzmir kazansın

 130 yıllık İzmir Vali Konağı’ndan söz edeceğim. Mithatpaşa Caddesi’nde, Göztepe ile Sadıkbey arasındaki bölüme adını vermiştir bu tarihi yapı. Atatürk’e, İsmet İnönü’ye, valilere ev sahipliği yapmıştır. Ancak, “korku/hayalet şatosu” görünümüne bürünmüştür. Gazeteci Hanzade Ünuz, geçen mart ve nisan aylarında ele aldı tarihi yapıyı. Konağa girmiş, son durumunu gösteren fotoğraflar çekmişti:

Haberin Devamı

 

BOMBA ATILMIŞ GİBİYDİ
“Bir el bombası atılmış olsa nasıl harap olacaksa, o denli perişan haldeydi. Değil kapı pencere, artık ne duvar kalmıştı ne de tavan. Sanki duvarlarda define aranmış gibi her yer delik deşik, paramparçaydı. Aklım almadı doğrusu, kendi kendine böyle büyük zarar görmesi mümkün olmadığına göre... İzmir’in simge tarihi yapılarından Vali Konağı nasıl bu hale gelmişti?”
BAKANLARA ÖNERGE
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Milli Eğitim’le Kültür ve Turizm bakanlarına, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi’nin kullanımındaki konakla ilgili ne yapılacağını sormuştu. Valilik de, “Yapının yeniden kullanılması için hazırlanan tadilat projesinde son aşamaya gelindiğini, restorasyon yapılarak kullanıma hazır hale geleceğini” açıklamıştı. Ben de sormuştum: “Kullanım hakkı verilen o üniversitenin sorumluları konağın bu hale gelmesine neden ve nasıl göz yummuştur? O sorumlulara, ‘Ne yaptınız’ denilecek midir? Kent belleğinde çok önemli yeri olan konağın kullanım hakkı bu üniversiteden alınacak mıdır? Onarım sonrası konak hangi amaçla, ne olarak kullanılacaktır?” Avukatlar Hilal Elbüken, Murat Fatih Ülkü, Uluğ İlve Yücesoy ve Ahu Tahmilci harekete geçmişti: “Vali Konağı sahipsiz değildir. ilgili kurumlara görevlerini yapmaları için başvuruyoruz, sürecin takipçisi olacağız.”

SOYGUN GÖRÜNTÜLERİYLE
Hanzade Ünuz, Kurban Bayramı’nda bu kez bazı kişilerin girip bir şeyler aldığı görüntüler eşliğinde ele aldı konağı: “Hepinizden özür dilerim. Gücüm yetmedi, başaramadım. 25 yıllık gazetecilik hayatımda, hiç böyle bir başarısızlık yaşamamıştım. İzmir Vali Konağı’nın talan edilişine, soyulmasına, yok edilişine engel olamadım. İzmir’in en önemli simgelerinden tarihi bir değerine sahip çıkılmasını sağlayamadım.”

Haberin Devamı

‘ESKİ VALİLİK KONUTU’
Valilik açıklamasında, “Eski valilik konutunda hırsızlık olayı meydana geldiğinin bazı sosyal medya hesaplarında ve internet haber sitelerinde paylaşılan görüntülerden anlaşılması üzerine İl Emniyet Müdürlüğümüz tarafından gerekli çalışma başlatılmıştır” denildi. Görüntülerdeki bir kişinin yakalandığı, bir kişinin arandığı, birinin de cezaevinde olduğu belirtilerek, konağın 24 saat korunacağı bildirildi.
İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray ise, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, tarihi konağın neden korunamadığını, kimlerin sorumlu olduğunu sordu, “Konağı düştüğü bu harabe durumdan kurtarmayı, restore ederek yeniden İzmir’in ve İzmirlilerin hak ettiği haline dönüştürmeyi düşünüyor musunuz” dedi.

Haberin Devamı

HAK ETTİĞİ GİBİ OLSUN
130 yıllık İzmir Vali Konağı’yla ilgili 3-4 aylık gelişmeler böyle. Bunda sonra ne olur, etkililer, yetkililer ne yapar, ne eder göreceğiz. Umarım İzmir’e yakışacak şekilde onarılır, yine kentin simgelerinden, gurur kaynaklarından biri olur. Herkese kolay gelsin! (Gazeteci Hanzade Ünuz’a, konuyu gündemde tuttuğu için, teşekkür ederim.)

Yazarın Tüm Yazıları