Tarih izinde Körfez gezisi

“Tarih ve kentlilik bilinci gelişmiş genç kuşaklara daha güzel bir İzmir yaratmayı düşlüyoruz.” Bu sözler bir projeden alıntı.

Haberin Devamı

Proje de, “Lamia Gemisi’yle Belgesel Eşliğinde Körfez Gezisi.” Hedef 6-12 sınıf öğrencileri. Amaç çocukları denizle buluştururken İzmir’in tarihini anlatmak, kentlilik bilincini aşılamak, sosyal kaynaşma sağlamak. 150-200 öğrenci alınıyor gemiye, gezi Bayraklı’dan, İzmir’in kurulduğu yerden başlıyor. Önce güzel bir kahvaltı var. Sonra da 15 dakikalık bir belgesel izleniyor. Ve Prof. Dr. Bülent Soysal anlatıyor İzmir’in tarihini gezi boyunca. Geminin sahibi Taner Başgöl ile genel koordinatör Kamil Okuroğlu, iki saat süren Körfez gezisi için çok heyecanlı. Gezi boyunca öğrencilere, harita üzerinde işitsel, görsel interaktif eğitim verildiğini belirten Okuroğlu, “Projeye çok önem veriyoruz. Bütün okullarla temas halindeyiz. Özellikle dezavantajlı okullardaki öğrencilerin katılımını hedefliyoruz” diyor.
¡¡¡
Eğitim kökenli Okuroğlu’nun, “Dezavantajlı” diye nitelediği okullar, gecekondu bölgelerindekiler. Ancak, bu çocukların geziye katılabilmesi için sponsor arayışı var. Bazı belediyeler destek veriyor. Destekler artarsa, olanakları kısıtlı olan bu okullardaki öğrencilerin de belgesel eşliğinde Körfez’i turlaması ve İzmir tarihine kulak vermesi, keyifli iki saat geçirmesi sağlanacak.

Haberin Devamı

Sakin ol, kitabı al bul, oku ve uygula

AVRUPA Acil Tıp Birliği Başkanvekili Uzman Dr. Ülkümen Rodoplu’nun, ‘Herkes İçin Resimli İlkyardım Kitabı’nın üstünde, “Sakin ol, kitabı al, sayfayı bul, oku ve uygula” yazıyor. Kitabın girişinde de, “Marmara depreminde ve terör saldırılarında ölenler, denek olarak kemerle bağlanıp kum torbası yerine kullanılan ve öldürülenler, mayına basıp yok olan çocuklar, askerler, ilkyardım uygulamaları yapılamadığı için trafik kazalarında ölenler için...” deniliyor. Ve söz Rodoplu’nun:
“Okuma yazma bilen herkesin uygulayabileceği, basit ve yaşam kurtarıcı hareketler anlatılmıştır. Yardım, ambulans beklerken, ‘Hastamızı nasıl oturtalım? Yatıralım mı? Başının altına yastık koyalım mı?’ gibi sorular kitabımızda ele alınmıştır.
¡¡¡
Duman zehirlenmesi nedeniyle her yıl ülkemizde yaklaşık 900 kişi ölmektedir. Suda boğulmalar, son yıllarda azalsa da her sene yaklaşık bin kişi yaşamını yitirmektedir. Yaşam kurtarıcı basit uygulamalar sayesinde bu iki konuda da ölümlerin önüne geçilebilir.
Kitabı okumanızı ve sevdikleriize okutmanızı önemle rica ederim. Tek kişiyi bile kurtarabsilirsek amacımıza ulaşmış oluruz.”

Yazarın Tüm Yazıları