Paylaş
Balık çiftlikleri yine gündeme geldi. Bu çiftliklerin yerleri sorun oluyor sürekli. Örnekleri sıralayayım:
Sakin Şehir isyanı
Son olarak Seferihisar’da Sığacık Körfezi’nde kurulması planlanan 8 bin 500 ton üretim kapasiteli balık çiftliğine karşı protesto gösterisi düzenlendi. Balık çiftliği istemeyen göstericiler, “Amacımıza ulaşana kadar eylemlere devam” mesajı verdi.
Belediye Başkanı Tunç Soyer, Seferihisar’ın tarım ve turizm kenti olması gerektiğini vurguladı:
İkisi bir arada yapılamaz
“Tarım yapacaksanız, ağır sanayiyle birlikte yapamıyorsunuz. Turizm yapacaksanız, balık çiftliğiyle, orkinos çiftliğiyle yapamıyorsunuz. Mavi bayraklı marinanız varsa, plajlarınız artıyorsa, yeni turizm yatırımları alıyorsanız, bütün bunların olduğu yerde balık çiftliği kurmamanız gerekiyor.”
Karaburun’da toplantı
Karaburun’da da yeni bir balık çiftliği kurulmak isteniyor. Bugün de “Halkın Katılımı” toplantısı var. Karaburun Belediyesi, toplantıya katılımı artırmak için, “Denizimizi kullanılamaz hale getirecek uygulamaya karşı, halkımızı davet ediyoruz” diyerek otobüs kaldırıyor.
Karaburun Kent Konseyi de geniş katılımlı bir toplantıyla, yeni kurulacak çiftliğe karşı çıktı:
* Doğu Akdeniz havzasının en temiz deniz ve kıyı şeridine sahip olan Karaburun Yarımadası, balık çiftliklerinin antibiyotik ve parazit ilaçları, yem artıkları, ölü balıklar, mazot, sintine atıkları ve kıyılardaki destek birimlerinin yarattığı çevresel ve görsel kirliliğe terk edilemez.
Geçim kaynakları yok olur
* Mavi bayraklı plajlara ve bakir koylara sahip olan Karaburun Yarımadası’nda denizi ve kıyıları hızla kirleten balık çiftlikleri, ilçemizin en önemli geçim kaynaklarından biri olan turizmi, turizm faaliyetlerine bağımlı diğer ekonomik faaliyetleri de yok edecektir.
* Doğal ve arkeolojik sit alanlarında, dalışa yasak bölgelerde balık çiftlikleri kurulması kabul edilemez. Yarımada kıyılarında balık çiftliği kafeslerinin kurulması, Akdeniz Foku’na yönelik ölümcül bir tehdittir.
Toplantıda yeni balık çiftliği kurulmaması, Karaburun Yarımadası’nın Özel Çevre Koruma Alanı İlan edilmesi için bakanlar kurulu kararının çıkarılması için çaba gösterilmesi kararlaştırıldı.
Çeşme: Körfez dışına çıkarılsın
Ve Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkan Yardımcısı Yakup Demir’in, karaya oturan bir geminin yarattığı kirlilikle ilgili sözlerinden bir bölümü yineliyorum:
“Bu kadar yüksek grostonluk gemilerin, bu körfeze girmesi çok hatalı. Kesinlikle körfezimize girmemesi gerekir. Girmemesi için de balık çiftliklerinin körfezin dışına çıkartılması gerekir. Balık çiftlikleri buralarda olduğu sürece bu tehlike her zaman için var.
Denizimizde ikinci kirlilik
Balık çiftlikleri zaten Çeşme’nin denizini kirletiyor. Bir de balıkların transferi için gelen gemilerin böyle kazalar nedeniyle ya da herhangi bir nedenle petrol atığı bırakması, denizimizde ikinci bir kirlilik oluşturuyor. Buna ne devletimiz, ne Çeşmeliler, ne Çeşmeli turizmciler, ne de yatırımcılar müsaade etmeli.
Beladan kurtulmak istiyoruz
Bu feryadımızı bir kez daha aktarmak istiyoruz; Biz Çeşme’de, Ildır koyunda, Ilıca plajlarının hemen karşısında kesinlikle balık çiftliği istemiyoruz. Balık çiftliklerini buralardan kaldırsınlar. Balık çiftlikleri başımızın belası. Bu beladan kurtulmak istiyoruz.”
Sonuç olarak durum böyle... Elbette balık çiftlikleri olacaktır, çünkü ekonomik değerdir. Ama turistik yerlerde balık çiftliği kurulması da büyük sıkıntı. Bu yüzden çiftlik kurulacak yerlerin iyi seçilmesi, yörenin özelliklerine dikkat edilmesi gerek diye düşünüyorum. Aksi halde isyan, protesto, eylem başlıyor…
KARABAĞLAR BELEDİYESİ’NDEN ÜCRETSİZ
20 bin kişiye
sağlık hizmeti
Karabağlar Belediyesi’nin Eskiizmir’deki Sağlık İşleri Müdürlüğü’nde vatandaşlara muayene, tetkik, kan şekeri, kolesterol, kan ve idrar tahlilleri ücretsiz yapılıyor. 3 yılda 20 bini aşkın vatandaş sağlık hizmetlerinden yararlanırken, 8 bin hastaya evde bakım hizmeti verildi. Geçen yıl hizmete başlayan ambulanstan da 500 hasta yararlandı. Hastalar ambulansla tedavi edileceği yere götürülüp, sonra evlerine bırakılıyor. Karabağlar’da oturanlar bir hafta öncesinden 414 79 62 telefonu arayarak ambulans randevusu alabiliyor. Müdürlükte 3 doktor, 3 hemşire, bir laborant görevli.
SÖZ SİZİN
SOKAK AYDINLATMALARI YAKINMALARI
Bir ayı aşkın
yanmıyor
Ben Konak Muratreis Mahallesi’nde oturuyorum. Sokak aydınlatmalarımız bir ayı aşkın süredir yanmıyor, defalarca 186’yı aramamıza rağmen ilgilenilmedi. Aynı zamanda Muratreis Camisi’nin etrafındaki sokak aydınlatmaları da yanmıyor. Tedirgin oluyoruz. Sayfanızda yer verirseniz sevinirim.
Tülin Avsal
----------------------------------
‘Çok acil çok acil’
notuyla geldi
İzmir’de Güzelyalı Mahallesi’nde ikamet ediyorum. Yaklaşık 10 ay önce mahallede Gediz Elektrik A.Ş havai hatların yeraltına alınması işlemine başladı. Bu sırada eş zamanlı olarak sokak aydınlatmaları da yenilendi. Ancak şu an oturduğum sokak (76/1), 76 sokak, 63 sokak ve mahallenin batı bölümündeki birçok sokakta aydınlatmalar yanmıyor. Defalarca aramamıza, talepte bulunmamıza karşın gelen giden olmuyor. Hatta savcılığa ve emniyete gitmeyi düşünüyorum. Çünkü bu karanlıkta kaza olabilir, taciz-tecavüz ve hırsızlık olabilir.
BİR ALINTI
Erhan Gölbey’den
Değişimin sırrı, tüm enerjini eskiyle savaşmak yerine yeniyi yaratmak için odaklanmandır. (Socrates)
Paylaş