Paylaş
Öncelikle itiraf edeyim: Çanakkale’ye hayran kaldım. Binalarının yenilenmiş yüzleriyle, gece gündüz yaşayan (Ahhhh Kemeraltı ahhh) eski çarşı... Ve de (Habire önünde fotoğraf çektirdiğimiz) Truva Atı’nın da çok büyük katkısıyla, ilgi çeken Kordon.
***
Çanakkale Girişimci İşadamları ve Sanayicileri Derneği üyesi olan 7 ortaktan 5’iyle buluştuk. Başkan Hakan Sezen, Mert Mildon (Sanayi ve Ticaret Odası’nın basın sözcüsü aynı zamanda), Dr. Hakan Çetin, Fahrettin Ersoy (gıda sektöründe), Sait Ali Karaman (inşaatçı) vardı. Aydın Alaftan ile Levent Karaca katılamadı. Neden bu 7’li? Çünkü, el ele vermişler, kent için de iddialılar.
***
Ortak bir kuru yük gemisi almışlar. Adı “Lider Çanakkale.” Bundan sonrakilerin ön adı başka olabilecek, ama ikincisi kesinlikle, Çanakkale. Marina, kruvaziyer limanı istiyorlar, “varız” diyorlar. (Gerçi iki günde bunları istemeyenle karşılaşmadık.) “Kentin önünü açmak için bir araya geldik. İnşaatta da varız. Çünkü, nitelikli konut açığı var. Çanakkale gerici, tutucu, statükocu olmaz” diyorlar. Yaş ortalaması 35 civarında olduğunu belirtip, ısrarla vurguluyorlar: “Bizler farklı işleri olan kişileriz. Kimse yanlış anlamasın birlikteliğimizin arkasında siyaset, milletvekilliği, belediye başkanlığı amacı yok. Önemli olan kentin önünü açmak...”
***
Bu 7’linin kafasında turizm, otel, alışveriş merkezi yatırımları olduğunu sezmek için de fazla çaba gerekmiyor. Ortakların vurucu sloganı var: Ok yaydan çıktı (Çanakkale’ye yatırım için geri dönüş yok...)
Bir parantez açalım
Muhabette bizim Murat Kınay da var. “Turizm, falan...” dedik ya. Anlatıyor: Troya Müzesi 1988’de Fikri Sağlar’ın kültür bakanlığı döneminde gelmiş gündeme. 24 yılda ancak proje yarışması aşamasına gelinmiş. Amaç uluslararası yarışmaymış, ulusalla yetinilmiş ancak. Dinliyoruz Murat’ı ve de DİKKAT...
***
“Bir dönem Troya’daki tuvaletlerde su akmamış. Hatta Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın eşinin de yakındığı anlatılıyor. Daha önceden Troya’nın efsane başkanı Hoffman’la tuvalet kağıdı olmadığından yakınılmış bakanın birine. Bürokratlar, “Turistler alıyor tuvalet kağıtlarını başka yerlerde kullanıyorlar” demiş bakana. Çanakkale’den bir kamyon tuvalet kağıdı almış duyarlı işadamları. (Bin 500 liraya. Ayrıca tuvalet kağıdını Troya’dan alan belki de Çanakkale’de, Efes’te kullanır.) Troya’da parasızlıktan kazıların tehlikede olduğu da söyleniyor haaaa.”
Barış Festivali
Turizmci dostumuz Hanifi Aras’ı dinliyoruz. 2015, Çanakkale Savaşları’nın 100’üncü yılı. Ama, ona göre, doğru dürüst hazırlık yok. “Oysa birkaç güne değil, tüm yıla yayılmalı, fırsattır” diyor. Barış Festivali, rugby, kriket turnuvaları öneriyor. (Vallahi de haklı.)
***
Ve de Hakan Vural... İnşaatçı. AK Parti’li belediye meclisi üyesi. Projeleri zaten çok ilginç. “Çanakkale kaçış yeri. Ama nitelikli göç var bize” diyor. Ve de yeni projelerine bakın: “Yeni Zelandalılar’a devre mülk, Japonlar’a geleneksel tatil köyü, Ruslar’a malikane.”
Bence bugünlük nokta
Kimle konuştuysak amaç aynı: Çanakkale’yi geliştirmek... Yat limanı, kruvaziyer gemilerin yanaşması herkesin hedefi... Devamı yarın.
Paylaş