Paylaş
Deniz subayı olarak 19 yıl donanmanın en modern gemilerinde branş subayı olarak çalıştım. Deniz hukuku ve uluslararası ilişkiler lisans ve yurtdışı görevleri ile devam eden hareketli bir meslek yaşamımın sonunda 6 yıl gemi komutanı olarak görev yaptım.
BAYRAĞIMIZI DALGALANDIRDIM
Gemi komutanıyken ülkemizin Doğu Akdeniz ve Ege’de uluslararası yaşadığı krizlerin hepsinde bayrağımızı dalgalandırdım. Mesleğimi çok sevdiğimden bu görevler beni hep gururlandırmıştır. Maddi kazanç olarak da Türkiye ortalamasının üstünde bir yaşamımız varken, çok sevdiğim üniformamı ani kararla çıkardım.
ÜNİFORMA YERİNE TULUM VAR
Ve tarlada tulumla çalışmaya başladım. Yaşamımı deniz kuvvetleri, gemi, askerlik gibi konularda şekillendirip ilerlerken birden toprağa döndüğümde kafamda tek düşünce vardı: ‘Üretmek ve yaşatmak, yönetmek ve yaşamaktan daha değerlidir.’ Dede mirası toprağımız ve ağacımıza, yani geleceğimize sahip çıkmak. Çocuklarımıza toprakla, ağaçla buluşabilen bir yaşam biçimi, doğal nimetlerin farkına varıp köklerinden ayrılmadan bir şeyler yapma olanağı sağlamak...
ÜRETMEK VE YAŞATMAK
Bu düşüncelerle zeytin ağaçlarıyla çevrili, Ayvalık ve Burhaniye’nin tam ortasında, Kaz Dağları’nın karşısında, oksijeni dünya ortalamasının üstünde, çalışkan ve zeytinde söz sahibi Gömeç Ulubeyler’e döndüğümde, kuşkulu bakışlara, anne, babamın sorularına aldırmadan, onları kırmadan, ‘üretmek ve yaşatmak, bunu nasıl başarabilirim’ sorusuna yoğunlaşmaya çalıştım. Çocuklarımız için bir gelecek düşüncesi en önemli motive kaynağım oldu.
TECRÜBE ZİNCİRİNE BİR HALKA
Dedemden miras 250 civarında zeytin ağacından şu anda 15 bin civarına ulaşma sürecinde ailem çok çabaladı. Çocukluğum ve askeri okul yıllarında yaz tatili ile sınırlı toprak ve zeytinle buluşmamı 2 yıldır, bakımdan üretime kadar her safhaya katılarak, okuyarak, üretici ve akademisyenlerle buluşarak dededen gelen tecrübe zincirine yeni halka eklemeye çalıştım, çalışıyorum.”
ŞİMDİ BİR MARKANIN YARATICISI
Bu sözler, iki yıl öncesinin deniz subayı, bugünün “Goldenia008” markasının yaratıcısı Erdal Yaşar’ın. “Tecrübesi dededen, lezzeti Ege’den” ilkesini amaç edinen bir zeytin ve zeytinyağı sevdalısının. Nerede mi dinledim? Benan Bilek ve Sorella Events öncülüğündeki tanıtım ve tadımda. Erdal Yaşar, sağlıklı ve bakımlı ağaçlarından kaliteli zeytinyağı elde edebilmek için çağdaş yöntemleri kullandıklarını gururla söylüyor, şöyle noktalıyor:
ATATÜRK: YARININ İNSANI OLMALI
“Atatürk’ün dediği gibi, ‘Bugünün insanı değil, yarının insanı olmalı. İyi insan, iyi yurttaş, iyi bir meslek sahibi olun. Yöresel, ulusal ve evrensel değerlere sahip olarak, ülkemizi, dünyayı ve hatta uzayı da kucaklayın. Bilimi bir yaşam tarzı haline getirin.’ Bu sözü hep sevdim. Kaliteli ve sağlıklı üretim maceramda, yöresel kadar, evrensel değerlerin de olduğu ve bunu bilimle harmanlayarak daha iyiye ulaşabileceğim düşüncesini her zaman koruyacağım.”
-----
BİR DİZİ ÖNERİ
Gerçeğini anlamak
için pratik yöntemler
* Zeytinyağı buzdolabında donuyorsa, hakikidir. Donmayan kısımları varsa, katkılı olduğu anlamına gelir. Meyvemsi ve taze bir kokusu olmalıdır.
* Zeytinyağını yutarken kendine özgü aroması genzinize yayılmalı, dilinizin arkasında acılık hissedilmeli ve bu acılık bir süre sonra geçmelidir.
* Hakiki zeytinyağının 3 özelliği vardır: Burukluk, yakıcılık ve aroma.
* Zeytinyağının maliyeti yüksektir. Bu sebeple çok ucuz zeytinyağlarına şüphe ile yaklaşılmalıdır.
* Zeytinyağında kötü ve ağır koku alıyorsanız, tattığınızda çok tatlı ise, acılık yoksa, yemek borunuza doğru yanma oluyorsa, yemek sonrası mideniz yanıyorsa aldığınız ürün gerçek olmayabilir.
BİLİNEN BAZI HİLELER
* Kanola yağının yapısı zeytinyağı ile aynıdır. Fakat kanola yağının kokusu ve rengi yoktur. Zeytin ağacının yaprakları ile aroma elde edilip kanola yağının içine karıştırılmaktadır.
* Asidik derecesi 8 olan yağlar ısıtılıp asit oranı 1’e kadar indirilmekte ve sızma şeklinde piyasaya sürülmektedir.
* Zeytinyağına pamuk, ayçiçeği, fındık yağı gibi daha ucuz yağlar karıştırılmaktadır. Böylece miktar artırılıp maliyet azaltılıyor.
* Başka yöre ve ülkelerden gelen zeytinyağlarını isim yapmış yörelerin/ülkelerin yağlarıymış gibi sunarak menşei sahtekarlığı yapılmaktadır.
-----
BİR ALINTI
Engin Yavuz’dan: Çocuklar dediklerimizi yapmazlar, ancak yaptıklarımızı yaparlar. (Billy Flynn)
Paylaş