Gençler meslek öğrenecek başaranların işi hazır

ÖNCE bir habere göz atalım: İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB), İzmir Fırıncılar Odası ve Milli Eğitim İl Müdürlüğü işbirliğiyle meslek eğitimi kursları düzenlenecekmiş... Eğitimlere katılanlara günlük 100 lira harçlık verilecekmiş. Kursu başarıyla bitirip sertifika alanlar, oda aracılığıyla fırınlarda çalışacakmış. 440 saatlik kurslarda işletmelere çok gerekli olan, ‘Hamurkar, kürekçi, bastoncu’ yetiştirilecekmiş. Eğitimler, 30’ar kişilik iki grup halinde, İzmir’deki çeşitli fırınlarda düzenlenecekmiş. Katılmak isteyenler İzmir Fırıncılar Odası’nın (0232) 250 10 24 numaralı telefonundan ayrıntılı bilgi alabilecek.

Haberin Devamı

 

ÜLKE ŞARTLARI BÖYLE
İzmir Fırıncılar Odası Başkanı Kemal Sırtı, vatandaşa kaliteli ve sağlıklı ürün sunmayı amaçlarken, işsizlikle mücadeleye katkı sağlayacaklarını, iş arayan gençlere güzel olanaklar sunacaklarını söylemiş: “Her aile evladının doktor, mühendis veya büro çalışanı olmasını istiyor. Ama, ülkenin içinde bulunduğu şartlarda meslek eğitimi alan gençlerin iş imkanı daha fazla oluyor. Üstelik işinde ehil olan ara elemanın geliri de yüksek. Üniversite mezunu binlerce genç işsizken, pek çok sektörde ara eleman sıkıntısı çekilmesi tezat oluşturuyor. Fırınlarda ihtiyaç duyulan kalifiye eleman açığını gidermek, gençlere maddi destek vererek iş garantisiyle yeni alternatifler sunmak istiyoruz.”

Haberin Devamı

İŞSİZLİK VE AÇIK ÇELİŞKİSİ
Başlangıçta 60 gencin elinden tutulacakmış... Bu tür girişimleri yürekten destekliyorum... Oda Başkanı Sırtı’nın “Ülkenin içinde bulunduğu şartlarda meslek eğitimi alan gençlerin iş imkanı daha fazla oluyor. Üstelik meslek eğitimi alarak işinde ehil olan ara elemanın geliri de yüksek. Üniversite mezunu binlerce genç işsizken, pek çok sektörde ara eleman sıkıntısı çekilmesi bir tezat oluşturuyor” sözlerine katılmamak mümkün değil.

BU İŞ MEMLEKET MESELESİ
Haber, Koç Grubu’nun yıllar önceki “Meslek Lisesi Memleket Meselesi” projesini anımsattı bana. Grup, 2006’da Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle başlattığı proje kapsamında ülke genelinde 8 bin öğrenciye burs vermişti. Bazı meslek okullarında özel dershane ve laboratuvarlar oluşturulmuştu. Ayrıca meslek liselerinde eğitim kalitesinin artırılması da hedeflenmişti. Zaman zaman meslek liseleri arasında proje yarışmaları düzenlenmişti.

AİLELERE DE GÖREV DÜŞER
Arada sırada meslek liselerinin önemini vurgulamaya çalışırım. Organize bölgelere, meslek odalarına görev düştüğünü söylerim. Bu konuda girişimler mutlaka vardır. Bazı meslek liselerinin başarılarını da öğreniyoruz. İzmir Fırıncılar Odası’nın girişiminin tüm meslek odalarına örnek olmasını, nitelikli ara eleman yetiştirmek için kolların sıvanmasını diliyor ve umuyorum. Elbette gençlere meslek eğitiminin öneminin anlatılmasında ailelere büyük görev düşüyor. (Meslek odalarının bu tür girişimlerini, meslek liselerinin başarılarını duyurmaya her zaman hazırım.) Herkese kolay gelsin!

----------------------

BİR ACILI DUYURU

Bizden bir veda var

Haberin Devamı

İZMİR Koleji (Bornova Anadolu Lisesi) 1969 mezunu arkadaşımız Bülent Günay yaşama veda etti, “Yoklamada bir eksik daha” dedirtti bize. Okulda “Gogo” diye bilinirdi, mezun yıllığındaki sayfasında (resim de oradan), “Kendine has özellikleri dolayısıyla aranan ve tanınan bir simadır. Amacı inşaat mühendisliği” denilmiş. Nitekim başarılı inşaat mühendisi olan arkadaşımız Denizli’de yaşamını yitirdi ve toprağa verildi. Huzurlu uyusun, başımız sağ olsun. Eşi Fatma’yla biricik kızı Ceyda’ya sabır ve uzun yaşam diliyorum.

Yazarın Tüm Yazıları