Farklı oyunlarla Türkçe Atölyesi

 BUGÜN farklı bir konuya bakalım... Salihli Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin iki edebiyat öğretmeni Özden Özmen ve Nizam Tosun, Türkçe’yi sevdirmek ve daha doğru kullanımı için kolları sıvadı. İki öğretmen, bir yıl çalışarak 62 farklı oyun geliştirdi. Oyunlar, okulun atölyeye dönüştürülen büyük salonunda, öğrencilerin kullanımına hazır hale getirildi.

Haberin Devamı



HER OKUL YARARLANMALI
Atölyenin ilk ziyaretçileri olan Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel, Salihli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yetiş Aksoy ve Yürütme Kurulu Üyesi Günay Topkaya, üniversiteye giriş sınavlarında sıkça sorulan konuları da kapsayan örnek çalışma için öğretmenleri kutladı. Salihli Borsa İstanbul MTAL Protokol Yürütme Kurulu Başkanı da olan Yüksel, ilçede tek olan Türkçe Atölyesi’nden diğer okulların da yararlanmasını istedi.

HAYAL-İNANMAK-BAŞARMAK
Ve söz Özden Özmen’de: “Bir hayali gerçek kılmaya çabalamakla başladı her şey... Amacımız sıkmadan, sıkılmadan öğretmekti. Yöntem ararken, genç neslin keskin mizah gücü, eğlenme tutkusu, rekabet ve yarışmaya verdiği değeri görmemek mümkün değildi. Öğrencilerimizin eğlenerek öğrenmesinin özünde yarışma olduğunu çok önce fark ettik. Ama bunu Türkçe adına tasarlayıp hayata geçirmek zaman aldı. 2019-2020 eğitim - öğretim yılının ikinci döneminde, ‘40 öğrenci 40 oyun’ diye başladığımız yolculuğumuzda, salgın nedeniyle öğrencilerimle çalışamasak da, okulun kapalı olduğu dönemde TYT sınav konularını, bazıları özgün, bazıları var olan oyunların Türkçe konularına uygun sorularla yorumlanıp değiştirilmesi şeklinde 62 oyun yazdım.

Haberin Devamı

KOLLARI SIVADIK
Salgın döneminde projeyi anlattığım her okul müdürüm (Serdar Yıldız, Ali Rıza Kan, Ümit Zeybek, Hakan Esmerkaş) oyunların oynanabileceği mekan ve imkan konusunda yardımcı olacaklarını söyleyerek bize inandıklarını gösterdi. Oyunlarla Türkçe konularını öğretme projemizi hayata geçirmede benim kadar emek veren, bilgisine, becerisine, yeteneğine inandığım kıymetli branşdaşım Nizam Tosun ile sene başında kolları sıvadık.

İKİ YIL GECİKMELİ TAMAM
Öğrencilerimizin, görselliğini sağladığımız rahat bir yerde oynayabilmesi önemliydi. Kimi zaman boyacı, kimi zaman nakliyeci, kimi zaman bilgisayar uzmanı ve tasarımcı gibi de her tür desteği sağlayan, fedakarca çalışan Nizam Hocam ve projeyi anlattığımız andan itibaren bize fikir ve destek veren mobilya öğretmenimiz Dinçer Berber’in üstün gayretleri sonucunda, 2 yıl gecikmeli de olsa, projemizi tamamladık.

Haberin Devamı

HEDEF: DAHA ÇOK ÖĞRENCİ
‘Türkçe Atölyesi’ adını verdiğimiz mekanımız için aylarca çalıştık. Bizim için tek öğrencinin buradan bir cümle öğrenmesi bile, emeklerimizin karşılığı olacaktı. Bu inanç, çalışma azmimizi ateşleyen en önemli güçtü. Nizam Tosun’la hayata geçirdiğimiz projemizin daha çok öğrenciye ulaşması en büyük dileğimiz. (Dünyanın gördüğü her büyük başarı, önce bir hayaldi, en büyük çınar bir tohumda, en büyük kuş, bir yumurtada gizliydi-James Ailen.)

TEŞEKKÜRLER
Desteğini esirgemeyen Ayşe Tosun öğretmenimiz, mesai yapar gibi tüm boyama işlerinde yanımda olan annem Nimet Özmen, Ticaret ve Sanayi Odası Yönetimi, okul yönetimimiz, resim öğretmenimiz Gülay Kayabaşı, elektrik bölümü öğretmenlerimiz Hayri Akyol, Necati Ünal, Ömer Baştürk ve Mülkiyet Ceyhan, metal bölümü öğretmenlerimiz Ali Özdemir ve Hasan Karaal, mobilya öğretmenimiz Dinçer Berber’e çok teşekkür ediyoruz.”

SON SÖZ: Ben de konuyu aktaran Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Basın Danışmanı Şirin Yörük’e çok teşekkür ediyorum.

Yazarın Tüm Yazıları