Akhisar merkezli deprem geniş bir bölgede hissedildi. Ardından Aydın, ertesi sabah da Ankara sarsıntıları geldi. Tabii depremin İstanbul’a etkileri ön plandaydı TV yorumlarında. Bilim insanları çeşitli tahminlerde bulundu, ama ortak nokta, ülkemizin deprem kuşağında olduğu ve önlemler gerektiğiydi. Yapıların güvenliği, kentsel dönüşüm elbette çok önemli ama uzun vadeli önlemler.
EĞİTİM EĞİTİM EĞİTİM
Kısa vadede ne yapılabilir? Tabii ki deprem anında ve sonrasında yapılması gerekenlerle ilgili eğitim ilk sırada. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin muhtarlara yönelik başlattığı temel afet eğitimi bilinci üzerine Nihat Gündüz’den gelen bir öneriyi iletmiştim, özetle yineliyorum:
“Deprem öncesi, sırasında ve sonrasında yapılması gerekli çalışmalarla ilgili böyle bir eğitimin, nüfusu her geçen gün artan İzmir’de, köy ve mahalle muhtarlarına ilave olarak öğretmenlerle cami imamlarına da verilmesi, böyle büyük felaketlerden en az kayıp ve zararla çıkmamıza katkı sağlayacaktır. Hatta, bir kanunla bu eğitimin bütün Türkiye’ye yaygınlaştırılması sağlanmalıdır.”
ÇİĞLİ’DE ÖRNEK GİRİŞİM
Kendisini çevre ve doğanın korunmasına adayan İzmirli gazeteci Ahmet Aydın Akansu. Bıkmadan, usanmadan insan yaşamında çevrenin, doğanın önemini anlatıyor. Son yıllarda giderek artan doğal felaketlerle binlerce insanın dünyaya veda ettiği, kuraklıkla bitki ve yaban yaşamı neslinin tükendiği küresel ısınma konusunda algı uyandırmak için mücadele veren Akansu, “Sağlıklı yaşam sürmek istiyorsanız karbon ayak izinizi küçültün” broşürleri dağıtıyor.
KAH ORADA KAH BURADA
Bir bakıyorsunuz Antalya Kaş’ta dünyanın en önemli orkidelerinin korunması etkinliğinde, bir bakıyorsunuz Gökova Akyaka sulak alanlarının fauna (hayvanlar) ve florası (bitkiler) için mücadelede. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da endemik bitkilerin (bölgeye has) korunmasına yönelik düzenlenen ‘İva Natura Kozmetik Kısa Film Yarışması’ galasında ödül verdi.
Bugün de önce KİTVAK’ın Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi’nde kuracağı, Hücresel Tedavi Merkezi’ne destek için 22 Ocak’ta Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki bir konserden söz edeyim. Burçin Büke ve Güvenç Dağüstün, kurulacak merkez yararına “Şair Şarkıları” konserini gerçekleştirecek.
ÜNİVERSİTEYLE PROTOKOL
KİTVAK Başkanı Ramazan Soncul, tüm geliri Hücresel Tedavi Merkezi yapımına aktarılacak konsere herkesin ilgisini beklediklerini vurgulamış. Soncul’u konuya ilişkin sözlerini aktarıyorum: “İki sanatçımıza sonsuz teşekkür ediyoruz. Vakfımızın yaptırdığı Tülay Aktaş Onkoloji Hastanesi’nde bir projeye start verdik. Rektörlük ile protokol imzaladık.
EŞİT KALİTEDE TEDAVİ OLANAĞI
Ankara’da ilkokul birinci sınıf öğrencisi 7 yaşındaki Mert Yağız Köksal, kantinden aldığı oyuncak şırınga içindeki sıvı çikolatayı yerken, kapağının nefes borusuna kaçması sonucu fenalaşmıştı. Talihsiz Mert, önce sağlık merkezine, ardından hastaneye götürülmüş, ancak çabalara karşın yaşamını yitirmişti.
İLK YARDIM ÇOK ÖNEMLİ
İlk yardımın önemini gündeme getirmek istemiştim: “Daha önce bedelli askerlere ilkyardım kursu verilmesini önermiştim. Ancak çok yetersiz kalacağını anladım. Tüm okullarda ilkyardımın zorunlu ders olmalı belki de... Hatta tüm öğretmenlere de ilkyardım eğitimi verilebilir. Cami imamları bile eğitim kapsamına alınabilir. Bedelli askerlik yapanlar da kurs görebilir. İşyerlerinde çalışanlar da eğitilebilir.”
“İzmir’de özellikle Buca, Bornova, Konak ve Karabağlar’da uyuzun iki kat arttığı ileri sürülmektedir. Hastalığa yakalanan yurttaşların ilaç bulamamaktan şikâyetçi olduğu da ifade edilmektedir. Sağlık Bakanlığı yeterince ilaç bulunduğunu açıklasa da sıkıntılar yaşandığı anlaşılmaktadır. Odamız, İzmir İl Sağlık Müdürlüğü’nden bilgi istemiştir. Kamuoyu aydınlatılmalıdır.”
İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan da, “Uyuz vakası uzun zamandır Türkiye’de bu kadar yoğun yaşanmıyordu, dolayısıyla ilaç firmalarının da üretimi düşük miktardaydı. Ani bir artış meydana gelince, bu ilaçlarla ilgili sıkıntı ortaya çıktı” dedi.
ARAŞTIRMA YAPILDI MI
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel de Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. İşte bazı sorular:
12 Ocak’ta genel kurulu var kulübün. Yönetim kurulu başkan adaylarından biri de Kurtul Ali Kaptanoğlu. İzmir için bir efsanenin torunu. Bakan ve belediye başkanı olarak hizmet veren, Kültürpark ve hastane kurucusu, benim okulum İzmir Koleji’nin 1953’te öğrenime başlarken mütevelli heyeti başkanı Dr. Behçet Uz’un...
BİR SEÇİM BİLDİRGESİ
Geçmişten geleceğe
taşımak için varız
* DEDEM Dr. Behçet Uz’un yangın yerinden dönüştürdüğü Kültürpark şehrin içinde en önemli yeşil alan. Çocukluk anılarımın geçtiği Kültürpark Tenis Kulübü’nün geçmiş başkanları ve duayenleri 2020-2022 dönemi başkan adaylığı teklif edince onur duydum.
BELİRGİN KÖMÜR KOKUSU
Hava böyleyken akşamları yine de kömür kokusu sarıyor ortalığı. Güzelyalı’da durum böyle. Buna gece gündüz arasındaki ısı farkı mı neden oluyor? Koku çevreden mi gelir, rüzgar etkisiyle tepelerden mi? Ancak doğalgazın yaygınlaştığı, üstelik de deniz kıyısındaki kentte kömür kokusu pek normal değil gibi.”
Sonrasında İzmir Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin yakıt satış depoları ve kömür kullanan apartman denetimleriyle ilgili bir haberini de iletmiştim.
SON BİR AYIN DEĞERLERİ
Dönelim, 1 Ocak manşetine... Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı Endeksi’ne göre İzmir’deki 8 istasyonun tamamında da 1-30 Aralık 2019 sabahına kadar, partiküler madde miktarı sınır değeri olan 50 mikrogramı aşmış. 25 Aralık saat 12.00’de bu değer Alsancak’ta 190, Karşıyaka’da 245, Çiğli ve Gaziemir’de 251, Güzelyalı’da 296, Bayraklı’da 896, Şirinyer’de 965, Bornova’da bin 5 olmuş.
Yılın son günü. Acısıyla, tatlısıyla yaşadık bu yılı. Vedalaştığımız yıldaki acıların, olumsuzlukların, tatsız anı olarak kalmasını, bir kez daha yaşanmamasını diliyorum. Gelelim 2020’ye. Herkese sağlık, mutluluk ve güzellikler diliyorum. “Herkes geleceğe güvenle bakabilsin. 2020’de barış, kardeşlik, huzur dolu günler yaşayalım. Yeni yılınız kutlu olsun” diyorum. Her yılbaşı olduğu gibi, Herkes İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Uz. Dr. Ülkümen Rodoplu’nun yeni yıl mektubunu iletiyorum:
UMUT VE HEYECANDIR, SAĞLIKTIR
“Merhaba Nedim Abi...
2020’ye saatler kaldı. Yeni bir yıla girerken duygularımı paylaşmak istedim. Yeni, umut ve heyecandır. Yeni yıl, sağlıktır. Yeni yıl, taze kararlardır. 2019 yılına girerken, yine size yazdığım mektupta, ‘içimizdeki çocuğu yaşatalım’ demiştim. Çocukluk heyecanını, çocukluk umudunu sağlam tutalım diye vurgu yapmıştım. 2019 yılı benim için çok keyifli geçti.