Paylaş
Geçen cuma günü, “112 Acil’in komşuya faydası olmaz mı” demiş, Karşıyaka Belediyesi Basın Danışmanı Sedat Sözer’in yakınmalarını aktarmıştım. Sözer’in anlattıkları oldukça ilgi çekti, iyi de oldu. Belki de benzer olaylarda 112 çalışanlarına daha kolay hareket olanağı sağlanır. Sonra ne mi oldu?
İzmir İl Sağlık Müdürlüğü
Beş ambulans bir motosikletli ekip
Sağlık İl müdürü Uz. Dr. Bedia Türkyılmaz’ın açıklamasından söz edeyim. Sayın Türkyılmaz, 1748 Sokak’taki 112 ekibinin acil olaylara 24 saat ambulansla kesintisiz hizmet verdiğini belirtmiş. Karşıyaka’da aynı şekilde çalışan 5 ambulanslı, bir de motosikletli 112 ekibinin bulunduğunu vurgulayan Türkyılmaz, haberde konu edilen olaylarla ilgili şu bilgiyi vermiş:
Yakınları şİkayet etmemİş
“1748 Sokak 34 numarada yaşayan Ali Saruhasan (82 yaş) adlı hasta için 7 Eylül 2011 tarihinde saat 08.10’da dispanserde görevli askeri personelden gelen bilgi üzerine, ambulans görevli hekimi bir dakika içinde yaya olarak hastaya ulaşmıştır. Daha önce kalp kapak hastalığı ile solunum sıkıntısı olan ve daha önce de ekibimiz tarafından defalarca müdahale edilen hastaya ulaşıldığında, solunum ve kalp atımının olmadığı tespit edilmiş, hemen acil tıbbi müdahaleye başlanmıştır. Yapılan tüm tıbbi müdahalelere rağmen hastanın solunum ve kalp atımı geri dönmediğinden görevli hekimimiz tarafından ex kararı verilmiştir. Bu konuyla ilgili olarak yakınlarıyla görüşüldüğünde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını ve şikayetlerinin olmadığını iletmişlerdir.
Aynı adresteki ikinci vaka ile ilgili olarak, 112 Merkez’e 17 Haziran 2013 tarihinde gelen çağrı üzerine ekibimiz bir dakika içerisinde yine yaya olarak hastaya ulaşmıştır. Nesim Eren (65 yaş) adlı hastaya ulaşıldığında kalp atımı ve solunumu olmayan hastaya acil tıbbi müdahale başlanmış ve Karşıyaka Devlet Hastanesi’ne ambulans ile nakledilen hastaya yol boyunca tıbbi müdahale yapılmış, ancak geri döndürülememiştir. Bu olay ile ilgili olarak da herhangi bir şikayet ve olumsuzluk müdürlüğümüze bildirilmemiştir.
O sokakta 2 yılda 133 müdahale
Her iki olay ile ilgili ses ve bilgisayar kayıtlarına ulaşılmış ve yapılan inceleme sırasında 2012 yılında toplam 72 kez, 2013 yılında 61 kez 1748 Sokak’ta yaşayan vatandaşlarımıza 112 ekibimiz tarafından müdahale edildiği tespit edilmiştir.
Son derece özveri ile 24 saat acil vakalara ulaşmak için çaba gösteren ve binlerce acil hastaya hizmet veren 112 Ambulans Servisi çalışanlarını üzen bu haberin tarafımızca incelenen neticesi ile tekrar gözden geçirilmesi üzere bilgilerinize sunar, gösterdiğiniz duyarlılığa teşekkür ederiz.”
112 çalışanlarının özverisinden, çabalarından, iyi niyetlerinden kuşkum olmadığını, kesinlikle onları üzmek istemediğimi vurgulayarak sayın Bedia Türkyılmaz’a ben de ilgisi için teşekkür ediyorum. Benimki yalnızca, bir yaşanmışı ileterek, önemli bir konuya dikkat çekme çabasıdır. Ayrıca 112 görevlilerinin de çalışma koşullarıyla ilgili her türlü sorunlarını, önerilerini iletmeye hazır olduğumu da bildiririm. (Tabii ki güzellikleri de...)
Herkes için acil sağlık derneği
İnisiyatif alamıyorlar
HERKES İçin Acil Sağlık Derneği Başkanı Dr. Ülkümen Rodoplu da önce aradı, sonra da görüşlerini dile getirdi:
“112 Ambulans İstasyonu’nun, hastane acil servisinin hemen karşısında bulunan bir evde oturan kişi elbette kendisini şanslı hisseder. Ancak, gerçek hayat böyle olmaz. Vatandaş aynı apartmanda acil hasta olduğunda koşarak bu istasyona veya acil servise gitse, hemen karşıda hasta olduğunu söylese kendisine şu yanıt verilecektir: ‘112 Ambulansı arayın, merkez bize talimat verir. O zaman geliriz.’
Hastaneye yakın bir yerde, örneğin hemen karşısında bulunan kavşakta bir kaza olduğunda, ya da hastane yanındaki bir camide cenaze namazı sırasında biri fenalaşıp yere düşse benzer yanıtlarla karşılaşılacaktır.
Temel neden, yöneticilerin acil durumlarda inisiyatif alamamasıdır. Bu refleks ne yazık ki, gelişmemiştir. Her konuda, her gün yönerge, yönetmelik, yasa, genelgeyle yönlendirilen yöneticiler, değindiğiniz örnek durumlarda daha akılcı ve halkın gereksinimlerine yönelik karar vermekte zorlanmaktadır.
İzmir Tabib Odası
VEEE, İzmir Tabip Odası’nın bir önerisiyle ilgili, geçenlerde bizde de yayımlanan DHA’dan Cihan Durak’ın bir haberinden özet: İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Suat Kaptaner, yerel yönetimlerin işbirliğiyle, ‘Her sokakta ilk yardım gönüllüsü’ projesi önerdi. Kaptaner, ‘Yerel yönetimlerin her sokakta belirleyeceği gönüllülere oda olarak ilk yardım eğitimi verebiliriz. Her sokaktaki ilkyardım gönüllüleri herhangi bir afet, yangın, deprem veya acil hastalık durumunda hayat kurtarabilir. 112 acil ambulansı olay yerine gelinceye kadar geçen sürede, hayati önlem ve tedbirleri alabilir’ dedi.
Paylaş