Paylaş
Kırkağaç kavunu 15 Ağustos’tan önce çıkmaz,
aldıklarınıza dikkat edin
Yaz başından beri Kırkağaç diye satın aldığınız kavunlar, Kırkağaç’tan gelmiyormuş.
Manisa’nın Kırkağaç ilçesi Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boğaz şöyle diyor:
“İlçemizde kavun hasadı henüz başlamadı. Kırkağaç kavununun 15 Ağustos'tan önce olması mümkün değil. Bu tarihten önce alınan kavunlar Kırkağaç kavunu değildir.
Marketlerde Kırkağaç kavunu yazıyor, altında da menşeinin Adana olduğunu yazıyorlar.
Bu da tüketicinin gözünden kaçıyor.
Yol kenarlarında yine aynı şekilde kavunlar satılıyor. Tüketici aldatılmaktadır."
Uzun süre çürümeden kalabilmesi, sert kabuğu ve aromasıyla ünlü olan Kırkağaç kavununun hasadı için üreticiler gün sayıyormuş.
Boğaz, AA muhabiri Turgay Duyar’a yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde ün yapan Kırkağaç kavununun ele alındığı zaman hafif, içinin dolgun, çekirdek yatağının boş olduğunu, aromasıyla diğer kavunlardan ayrıldığını anlatmış. Bir de eklemiş:
“Bu yıl 50 bin tonun üzerinde kavun üretileceğini düşünüyoruz. Rekolte ve fiyatıyla kavunun üreticinin yüzünü güldüreceğine inanıyoruz.
Geçen yıl kilogramı 60-70 kuruştan alıcı bulmuştu. Bu sene de fiyatların böyle olmasını bekliyoruz ancak sezon sonuna doğru fiyat biraz yükselir.
Fiyatların yılbaşı ve sonrasında 80 kuruş ile 1 lira arasında olacağını tahmin ediyoruz.”
* * *
Herkese güzel lezzetler, üreticilere bol kazançlar diliyorum.
Bir de kavunu o fiyata alıp, bize pahalıya yediren aracılara insaf diyorum…
İncir üreticisi en kaliteli
ürün yılı beklentisinde
Dünya incir üretiminin büyük kısmını karşılayan Aydın'da bu sezon "en kaliteli incirin" hasat edilmesi bekleniyor.
Haberi AA muhabiri Ferdi Uzun gönderdi.
İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı konuşmuş:
"Aydın'da son 4 yılı karşılaştırdığımızda bu sene sezon gayet iyi gidiyor.
İklimsel olaylara bakılırsa bu yıl en verimli, kaliteli inciri alabileceğimizi söyleyebiliriz."
Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Gürcan Şen de bilgi vermiş:
"Bu yıl incir hasadı 10 gün erken başladı. Geçen yıl 75 bin tonluk bir rekolte tahminini yapılmıştı.
Bugün itibarıyla 65 bin ton ihracat gerçekleştirildi.”
Buğdayın atası siyez hasat
edilmeden müşteri buluyor
Kastamonu'da geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan ve "Hitit Buğdayı" olarak bilinen dünyadaki ilk buğday çeşidi siyezin hasadı başlamış.
Kastamonu'nun İhsangazi ilçesinde ekilen siyez buğdayı, iç ve dış piyasada rağbet görüyormuş.
Siparişleri hasat edilmeden alınan siyez buğdayı adeta yok satıyormuş.
İhsangazi Siyez Üreticileri Derneği Başkanı Halit Nadir Alıcıoğlu, AA muhabiri Vural Akkirpi’ye açıklama yapmış:
"Kabulca" veya "kaplıca" diye de bilinen siyez, araştırmalara göre 14 kromozom sayısıyla genetik olarak dünyadaki ilk buğday çeşidi olarak biliniyor."
Siyezin genetiğinin bozulmamış, korunmuş bir tohum olduğuna dikkati çeken Alıcıoğlu şunları söylemiş:
"İlçemizde bu yıl 150-200 bin ton arasında siyez bulguru elde edilmesini bekliyoruz.
Türkiye'de bakanlıkça korunması ve üretiminin desteklenmesi gereken 'presidium' ürünü olarak ilan edilen siyez, en doğal buğday türü olarak biliniyor.
Ayrıca sağlık açısından yüksek antioksidan içeriğe sahip olduğu için hücre yapısını koruduğu, yaşlanmayı geciktirdiği, içerdiği B1, B2, B6, B12 vitaminleriyle sindirim ve sinir sistemi için hayati bir öneme sahip olduğu biliniyor."
* * *
Önce sağlık diyelim, doğal ve sağlıklı beslenmeye hepimiz daha fazla dikkat edelim.
* * *
Herkesin, her zaman iyi haberler alması dileğiyle.
Paylaş