Ayvalıklı öğrenciler "kodlama"ya başladı

Bilgisayar başında uzun zaman geçirmek sadece oyun oynamak için olmuyor. Meraklısı onu çözmeye çalışıyor. Daha ileri giden kendi programı için kod yazıyor.

Haberin Devamı


​​Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, Milli Eğitim Müdürlüğü öncülüğünde açılan kursta, 8 okuldan 45 öğrenci "kodlama" öğreniyormuş.


Milli Eğitim Bakanlığı'nın müfredata alınması yönünde çalışmalar yürüttüğü "kodlama"yı, öğrencilere dünya genelinde birincilikleri bulunan Türk yazılımcı Gamze Oruç Altınok anlatıyormuş.


AA muhabiri Suat Salgın'a konuşan Altınok, "kodlamayı" şöyle tarif ediyor:


"Kodlama aynen matematik gibi hayatın bir parçasıdır.


En ufak bir plan yaparken dahi program yapıyoruz.


Sınava hazırlanırken, yemek yaparken, arkadaşlarımızla buluşurken, ürün pazarlarken...


Yapmadığımız tek şey bunları bilgisayar kodlarına dökmek.


Çocuklar, kodlamayla hayattaki zorluklara daha eğlenceli ve hızlı sonuç verebilen bir şekilde çözümler üretecek.


Bu kursla teknolojiyi sadece kullanan değil, üreten bir nesil yetiştirerek geleceği şekillendirmeyi, eğitimde ve toplumda teknolojiyi üretime dayalı kullanmayı hedefliyoruz.


Bu eğitimin Türkiye'de ilk olması ve ilk kez çocuklara yönelik Ayvalık'ta başlaması, Ayvalıklı çocukların bilişim alanında bir adım önde olmasını sağlayacak.


Ayvalık İlçe Milli Eğitim Müdürü Erkan Bilen de, "Çocuklar 2.5 ay sürecek bu eğitimin sonunda internetin zararlı alışkanlıklarını bir tarafa bırakıp, kendi yapmış oldukları programları kullanacaklar" diyor.


Kursa katılan öğrencilerden Leyla Nilay Karaca, kodlama dersleri almaya başladıktan sonra bilgisayar hakkında hiçbir bilgisinin olmadığını düşündüğünü belirtiyor ve ekliyor:


"Code.org'uöğrenci arkadaşlarımın mutlaka öğrenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu eğitimler matematiksel olarak hızlı olmamı sağlıyor.


Sayısal zekamı geliştirecek. Böylelikle düşündüğüm her şeyi kolay tasarlayacağım."


* * *

Çocuklara programlamayı sevdirecek ve eğlendirecek şekilde hazırlanmış bir çok uygulama mevcut.


Amerika'da programlamayı öğrenmenin yaygınlaşması için bir proje başlatıp Code.org'u kuranlar ünlü isimler.


Dünyanın en meşhur programcıları aynı zamanda büyük teknoloji firmalarının kurucularından Sergey Brin, Mark Zuckerberg ve Bill Gates'in de aralarında bulunduğu bir grup programcıydı.

* * *

İşte Ayvalık'ta bu öğretiliyor.


Çok da iyi yapılıyor.


Türkiye'de 270
'Bal ormanı' kuruldu

Bal ormanı kurmak demek şu:


Orman yakınlarında bulunan ya da ormanın içerisinde yer alan arı kovanları daha düz alanlarda ve verim alabilecekleri yerlere konuluyor.


Çevreye arıların çok daha iyi verim alabileceği çiçek ve ağaç türleri dikiliyor.


Arıların su ihtiyaçlarını karşılamak için göletler yapılıyor.


Ayıların kovanlara zarar vermemesi için önlemler alınıyor.


Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü'nce ülke genelinde uygulanan Bal Ormanı Projesi kapsamında Sakarya'da 5 bin 650 dekar alana 8 bal ormanı kurmuş.


Bakanlık, ülke genelinde 270 bal ormanı kurulduğunu açıklamış.


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Bizden önce arıcılar ormanlara alınmıyordu biz böyle şey olmaz dedik. Şimdi arıcılar için yeni ormanlar kurmaya başladık. Bu sayede arıcılarımızın yüzü gülüyor. Bundan sonra da bu tür faaliyetlere devam edeceğiz" diyor.


* * *

Emeği geçenleri kutlu
​​
yoruz.
​​

Toplanan atık motor yağlarıyla
otoyol kenarları yeşilleniyor


Petrol Sanayi Derneği'nin, kamu kurumlarından toplanan bir varil atık motor yağına karşılıkbir fidan dikilmesini amaçlayan "1 Varil 1 Ağaç" projesi kapsamında 2015'te büyük bölümü otoyol kenarlarına olmak üzere 71 bin 500 fidan dikilmiş.


PETDER Genel Sekreteri Niyazi İlter şöyle anlatıyor:


"2015'te toplanan atık motor yağı, 83 milyon kişinin bir yıllık su ihtiyacına karşılık gelen miktarda su ile ülkemizin tüketilebilir tüm yeraltı ve yerüstü su potansiyelinin yüzde 15'ini kirletebilir büyüklüktedir.


Servi, mazı türleri ile 31 bin 500 Ankara Karayolu kenarı ağaçlandırması, 25 bin Afyonkarahisar Karayolu kenarı ağaçlandırması yapıldı. Ayrıca Ankara'da saha ağaçlandırması kapsamında akasya, süs eriği, mavi servi, mazı türleri olmak üzere 15 bin fidan dikildi."


İlter, proje hakkında bilgi almak isteyenlerin, "44 44 924" numarasından irtibat kurabileceğini ve atık motor yağı bildirimlerini kolaylaştırmak üzere geliştirilen PETDER akıllı telefon uygulamasının kullanılabileceğini söyledi.


* * *

Çevre için kim ne yaparsa yapıyorsa, alkışı hak ediyor.

* * *

Herkesin, her zaman iyi haber alması dileğiyle...
Yazarın Tüm Yazıları