‘İki farklı Ankara’ başlıklı videonun ilk kısmında Altındağ Hacettepe Mahallesi Hamamönü bölgesinin eski tarihi sokakları ve sakinlik, ikinci kısmında ise Çankaya Söğütözü Mahallesi Çukurambar bölgesindeki gökdelenler ve hareketli kent yaşamı vardı. İzleyenler iki farklı Ankara için yorumlarını yaptı. İşte onlardan bazıları...
AYNI ŞEHİR İKİ FARKLI RUH
@thephotonomy: “Ankara’m. Bir tarafta tarihle örülü atmosfer, diğer tarafta çağdaş yaşam tarzı; şehrin zengin kültürel dokusunu yansıtıyor. Muazzam bir denge.”
@bart1digital: “Aynı şehir, iki farklı ruh. Birisi halen 80’lerden kalma, özüne sağdık ve özden kopmamak için yıkık harabeliğe direnen, diğeri ise özünü kaybetmiş, her yeniliğe ayak uydurmaya çalışırken kendi olmaktan aciz kalan.”
@emreignk06:
Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), başkentlilere yeni yıl sürprizi yaparak kent merkezini ve civarındaki ağaçları ışıklarla süsledi. Gençlik Parkı, Hitit Güneş Kursu ve 15 Temmuz Kızılay Milli İrade Meydanı ışıl ışıl oldu. Kuğulu Park’ın sembolü olan kuğular bu kez Güvenpark’taki havuza ışıklı kuğu figürü olarak geldi. Güvenpark’ta 2024 yazılı fotoğraf çerçevesi de yoğun ilgi gördü. Işıklandırmanın görüntüleri ABB tarafından sosyal medyada, “Nice mutlu yıllara başkent. Her yeri ışıl ışıl yaptık” diye paylaşıldı. Sosyal medyadaki yorumlar da gecikmedi.
BİRKAÇ GÜN DAHA ÖYLE KALSIN
@1919Samsun1919 belediyeye, “Birkaç gün daha öyle kalsın. Ben bir geleyim Kızılay’a göreyim lütfen...” çağrısı yaptı. @MuratKocak00 ünlü şarkıcı Ezhel’i de (@ezhelofficial) etiketleyerek “Işıl ışıl her yer” ifadesiyle meşhur şarkısına atıfta bulundu. @ezgi_sariustaa, “Süper oldu her yer ışıl ışıl Ankara’da” derken @evo_gunesinkizi, “Muhteşem Ankara’mız yeni yılda yıldızlar gibi parlasın inşallah” temennisinde bulundu. Işıltılı süslemeleri beğenenler kadar eleştirenler de oldu...
‘ŞÖYLE CIVIL CIVIL
Özellikle otobüse binerek okula ve işe gitmek durumunda olanları adeta ‘donduruyor.’ Karı, yağmuru da ayrı bir çile oluyor. Nereden çıktı bu ayaz ve soğuk muhabbeti diye soracak olursanız, sosyal medyada gözüme bazı paylaşımlar takıldı. İki farklı adres için Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden (ABB) tek bir talep vardı; ‘kapalı otobüs durağı.’ Otobüs bekleyen öğrencilerin fotoğraflarıyla taleplerini ABB’ye ileten sosyal medya kullanıcılarının yazdıkları ise şöyleydi...
‘DURAK KOYAMAYAN BELEDİYE KAPATSIN GİTSİN DÜKKÂNI’
@AltintasTayfun: “Mansur Yavaş (@mansuryavas06) başkanlığınızın dördüncü yılında, Cumhuriyet’imizin 100’üncü yılında bu ilkokul öğrencilerimizin atıştıran yağmurda üstüne çatı koyamayan, durak koyamayan belediye, kapatsın gitsin dükkânı. Topçu Mahallesi 1543. Cadde Etimesgut.”
TEK TARAFA YAPILDI KARŞIYA YAPILMADI
@Can_1984_: “Pursaklar Fatih Mahallesi Beylerbeyi Caddesi’ne çocukların mağdur olmaması için kapalı durak istemiştik. Yolun karşısına Ulus istikametine yapıldı ancak Saray istikametine yol boyunca yapılmadı. ‘Sebebi yolcu yoğunluğu olmaması’ diye cevap verildi. @mansuryavas06 @mavimasa.”
***
Çayyolu’ndaki alışveriş merkezinden hırsızlık yaptığı iddia edilen bir kişi metronun Çayyolu istasyonuna inip ray hattına girerek Koru istikametine doğru koşmuş, metro seferleri durdurulmuş, yolcular büyük mağduriyet yaşamıştı.
***
Yine bu köşeden 20 Haziran 2023’te “Raya inme!” başlıklı bir yazı kaleme almıştım. Metronun Devlet Mahallesi istasyonunda bir genç OSB-Törekent yönündeyken alt geçidi kullanmak yerine tehlikeli bir hareket yaparak raya inmiş ve karşı perona geçmişti.
***
Bu yaşananlar ve intihar olayları üzerine İstanbul’da olduğu gibi Ankara’daki metro istasyonlarında da ‘peron ayırıcı kapı sistemi’ uygulanması gündeme geldi. Hürriyet Ankara olarak bizim de sürekli gündemde tuttuğumuz konuyla ilgili şu gelişmeler yaşanmıştı:
-Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Meclisi’nin önceki MHP Grup Başkanvekili
Kent sakinleri, Hürriyet Ankara Haber Koordinatörü’müz Fatih Tekeci’nin 10 yıldır kaleme aldığı Burada Okur Yazar Köşesi’ne bu süre zarfında başıboş köpeklerle ilgili sayısız iletiler göndermişlerdir. Öyle ki hatırlıyorum, başkentin göbeğinde, Türkiye Büyük Millet Bahçesi’nin (TBMM) hemen yanındaki Meclis Parkı’ndan bile şikâyet gelmişti. Parklar, sokaklar, caddeler... Sorun her yerde ve her ilçede.
Muhabirimiz Ekin Hazal Doğruyusever’in her hafta muhtarlarla görüşüp hazırladığı ‘Mahalle’nin Nabzı’ dizisinde de her muhtar mahallelerindeki bu soruna dikkat çekiyor. Hürriyet Ankara’da defalarca gündeme getirdiğimiz bu konu için Sayıştay denetçileri, “Sahipsiz sokak hayvanları sorunu belediyelerin en önemli sosyal sorunlarından biri haline gelmiştir” demiş ve Çankaya Belediyesi’ni örnek göstermişti. Dünün de bugünün de sorunu olan bu mesele, yaşanan üzücü olaylar sonrası yeniden gündeme geliyor ve gün geçtikçe de büyüyor.
***
Son olarak 4’üncü sınıf öğrencisi
Göç eden kuşların mola, şehirde yaşayan kuşların da evi. Buradaki kuşlar zaman zaman ‘kuş dedektifi’ olarak da bilinen, Türkiye’nin önemli kuş gözlemcilerinden yaban hayatı uzmanı Ankaralı Emin Yoğurtçuoğlu’nun (@birddetectiveTR) objektifine de takılıyor. Daha önce de Altınpark’taki budama çalışmalarının yanlış yapıldığını ve kuşları kaçıracağına dikkat çeken Yoğurtçuoğlu, hesabından yine bir Altınpark paylaşımı yaptı ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni (ABB) budama konusunda eleştirdi. İşte paylaşımları:
‘BÖYLE BUDAMA DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE YOK’
“Parklarda ağaç katliamı devam ediyor. Hazır Ankara’ya gelmişken Uganda öncesi bir Altınpark’a uğrayayım dedim. Gene her yer testere sesi. Niye kesiyorsunuz dedim, “Kamyonlar yoldan geçemiyor, arabalara engel oluyor” dediler. Park burası park. Araç girişinin yasak olması gerek. Eskiden değil araba, bisiklet bile yasaktı... Büyükşehir’in otoparkı olmuş. Kamyonlar, onlarca araba... Her şeylere de bir cevapları oluyor. Kanser oldu, yaya geçemedi, kamyon giremedi, köpek yuvalandı, altında sevişen insanlar oluyordu... Böyle bir kesim, böyle bir budama dünyanın hiçbir yerinde yokken bir burada var. Ne lazım? Kışlık odun mu? Ankara gibi bir yerde bu vurdumduymazlık, yılların birikiminin kayıp gitmesi ve “Kesilmesi lazımdı” deyip parkın içine edilmesi başka neyle açıklanabilir?”
150 farklı kuş türüne ev sahipliği yapan Altınpark için daha önce Kuş Gözlem Evi kurulması da gündeme gelmişti.
İlçe ilçe, köy köy geziyor, camileri fotoğraflıyor ve bilgileriyle paylaşıyor. Hatta sadece camileri değil eski tarihi yapıları da bu şekilde takipçilerine aktarıyor. Bu tarihi yapıların sadece bir ibadethane işlevi görmediğini, aynı zamanda çok farklı sanatları barındırdığını da paylaşımlardan öğreniyoruz. Yancı’nın yaptığı çalışma basit bir paylaşım faaliyeti değil gerçekten de nadide bir belgeleme. Çünkü bu yapılar bugün varlar yarın yoklar. Ne yazık ki biz tarihi eserlerimizi koruyabilen bir millet değiliz. O yüzden bu belgeleme çalışmaları çok kıymetli. Kendisinin bir de bu çalışmalarına yer verdiği blog adresi var; https://eskiankaracamileri.blogspot.com. Burada da ‘Ankara’da hangi camileri ziyaret etmeli, camilerde hangi unsurlara dikkat etmeli?’ sorularına ayrıntılarıyla yanıt veriyor. Bu hafta @EskiAnkaraCami hesabından yansıyanlara yer vermek istedim.
Salih Yancı
ESKİ ANKARA’DA
Şubata kadar bizleri hasret bırakan kar bu kez erken geldi. Önceki gün şehre düşen mevsimin ilk kar taneleri büyük sevinç yaşattı. Sevinenler kadar şaşıranlar da oldu. Karın yağmadığı ilçelerde ise sitemler vardı. Pazar sabahı başlayan sezonun ilk kar yağışı, kent merkezinden kısa süreli bir geçiş yaptı. Çevre ilçelerde ise kartpostallık manzaralar ortaya çıktı. Başkentte mevsimin ilk karı sosyal medyada da büyük ilgi gördü. Fotoğraflar, videolar, yorumlar ve paylaşımların ardı arkası kesilmedi...
SEVİNENLER
@sabo4ff: “Ankara’ma kar yağdı. Kar izlemek terapi gibiydi.”
@iskenderbuyukk_: “Kar en çok Ankara’ya yakışır.”
@ifeellgod: