Türkiye’de, 30 yıldır bilimin peşinde…

“Bilim... yalnızca bilimdir. Ta ki onu bir amaç için kullanana kadar.” Bu veciz sözü ilham alarak yapılamayacak, başarılamayacak iş yok gibi.

Haberin Devamı

Aynen öyle. Memlekette inovasyon şart dostlarım. ‘Peki inovasyon nedir kardeş ?’ diye soranlara anlatalım. İnovasyon, yeni veya önemli ölçüde değiştirilmiş ürün (mal ya da hizmet), veya sürecin; yeni bir pazarlama yönteminin; ya da iş uygulamalarında, işyeri organizasyonunda veya dış ilişkilerde yeni bir organizasyonel yöntemin uygulanmasıdır. Bu tanımlama uluslararası düzeyde kabul gören kaynakların başında gelen OECD ile Eurostat’ın birlikte yayınladığı Oslo Kılavuzu’ndan alınma ki hali hazırda geçerliliğini koruyor.

Türkiye’de, 30 yıldır bilimin peşinde…

Geçtiğimiz günlerde dünya çapında işler çıkaran 3M ‘in İstanbul Kavacık’taki  Türkiye merkezini ziyaret ettim. Memleketimizde 30. yılını kutlayan 3M Türkiye'nin Müşteri İnovasyon Merkezi'nde onların #3MBilimi olarak tanımladığı teknolojik atılımı bizzat yerinde görme fırsatı buldum. Son yıllarda teknoloji alanında coşup giden dünyanın aslında böylesi merkezlerde şekillendiğini görmek heyecan verici kesinlikle.

Haberin Devamı

Türkiye’de, 30 yıldır bilimin peşinde…

 

ZIMPARA DEYİP GEÇME

Sıradan bir bebek bezinin yan bandından, bu aralar neredeyse milli meselemiz haline gelen  otomotiv endüstrisinde kullanılan cam filmlere ya da ne bileyim kaynakçı işçilerimizin dostu diyebileceğimiz speedglas kaynak başlığından, cubitron II adı verilen bildiğimiz zımparanın gelişimine kadar şekillendirilen tüm teknolojilerin ilhamını aslında gerçek hayattan alıyor olmasına tanık oldum. Hani derler ya derman derdin içinde diye! Aynen o hesap. Yeni gelişimler, teknolojik atılımlar, ihtiyaçları daha dikkatli gözlemleyen, yaşamı çok daha iyi kavrayabilmiş, inovasyona ehemmiyet veren beyinlerde. Yaptığım bilimsel keşiflerimde hadisenin netliğini daha iyi anladım. Havacılık ve uçak bakımından, mimari ve inşaata, gıda güvenliğinden trafik ve araç güvenliğine kadar ve hatta bulaşık süngerine kadar geliştirilen ve birbirleriyle bağlantılı kullanılan ürünlerin hayatımızdaki olmazsa olmaz yerini sorguladım. Buluşların ve yeniliklerin birçoğu dünyadaki insanların hayatlarını değerli bir parçası haline geldi, geliyor da. İnsanoğlunun iyiliği ve güzelliği için kullanıldığı sürece de dünyamız çok ama çok güzel olacak. Buna eminim.

 

Haberin Devamı

ANTALYA’DA, PİYANO FESTİVALİ’NDE

Geçtiğimiz hafta sonu Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 18.sini düzenlediği Uluslararası Antalya Piyano Festivali nihayetlendi. Kapanışın iki konseri dinleyicileri tam anlamıyla büyüledi desem asla ve kat’a abartmış olmam. Sanat yönetmenliğini efsane şef Gürer Aykal’ın yaptığı festivalde, sahnede parıl parıl parlayan bir Akdeniz Filarmoni Orkestrası ve kapanış konserlerine imza atmak üzere Antalyamız’a teşrif eden dünyaca ünlü şef Leonard Slatkin -ki ben ona sakin güç demeyi tercih ediyorum. Şahane yönetimiyle bizi bizden alan tam bir müzik profesörü, bir dahi- ve elbette kapanışa damga vuran dünyaca ünlü eşsiz insanlar; Güher- Süher Pekinel Kardeşler. Parmakları sanki piyano tuşlarında gezinmiyor da  bir bulut üstünde bize gökyüzünü çiziyor gibilerdi. Atatürk Kültür Merkezi konukları dakikalarca bu dehalara alkış tuttu. Antalya filmiyle, tiyatrosuyla, festivalleriyle dört dörtlük bir sanat merkezi olmuş durumda. Yıllardır süregelen gelenek gayet güzel bir biçimde aslına sadık kalınarak devam ettiriliyor. Bir çok büyük vilayetimize örnek olacak cinsten hem de!

Haberin Devamı

Türkiye’de, 30 yıldır bilimin peşinde…

 

5 ARALIK DÜNYA GÖNÜLLÜLER GÜNÜ

Türkiye’de, 30 yıldır bilimin peşinde…

Yürekleri iyilik için atanların günü bugün. Gönüllü kardeşlerimizin daha çok ihtiyaç sahibine ulaşması, gönüllülerin gönüllerince sosyal sorumluluk çalışmaları gerçekleştirmesi gerekiyor. İşte bunun içinde ‘bireysel hayırseverlik’ konusunda nasıl aktif olabileceklerini bilmeleri önemli. Birçokları gibi, Ford Otosan Gönüllüleri bu konuda son derece duyarlı. Türkiye'nin dört bir yanındaki ihtiyaç sahibi kişilere ulaşmak, onların taleplerine karşılık vermek… İyilik için atan yürekleri buluşturan "Gönlüm Senle" platformu eğitim, sağlık, kültür-sanat ve spor gibi birçok alanda topluma fayda sağlayan projeler gerçekleştirildi. Türkiye'nin farklı illerinde, farklı ihtiyaç sahibi binlerce insanın sesine kulak vermek ve ihtiyaçları sahiplerine ulaştırmak. İşte gerçek gönüllülük bu. Kaçuv’la beraber el birliğiyle gerçekleştirilen ‘Kanserli Çocuklar İçin Umut Kafe’ en güzel örneklerinden bu iyiliklerin. Kitaptan kütüphaneye, hibe araçtan bilgisayara, fotokopi makinasından kıyafete, okul bahçesinden basketbol sahasına kadar aklınıza ne gelirse. Üretmek, çözüm yaratmak, fayda sağlamaya çalışmak. Bir yandan da bu 'gönül'den halkanın toplum genelinde genişlemesi için de çaba sarf etmek. İyilik yapma fırsatını kaçırmamak gerekiyor dostlar. Eminim ki gönüllük halkası her gün daha da büyüyecek ve tüm insanlık için huzur ve barış dolu bir dünya yaşayacağız. O nedenledir ki 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü kutlu olsun ve ‘gönüllülük’ konusunda yepyeni bir günün başlangıcı olsun.

 

Yazarın Tüm Yazıları