Paylaş
BİLKENT Üniversitesi İşletme’yi bitirir. Finans alanında iş hayatına adım atar. Bir süre sonra Amerika’nın yolunu tutar, boyacılıktan dış ticarete kadar birçok alanda çalışır. Türkiye’ye döner. Bir dönemin efsanesi Lio’da işe başlar. Orta Avrupa ve Arap ülkelerine zeytinyağı satar. Ama Mete Eltepe’nin aklında üretimle ilgili iş yapma fikri vardır. 2005’te kendi şirketini kuran Mete Eltepe’nin zeytin sevdası, önce ticarette, ardından da zeytinyağlı doğal sabun üretimiyle girişimcilik kulvarından kendine yeni sayfa açar. ‘Elitar’ markalı zeytinyağlı sabun üretimine zamanla Ege’nin önemli tarımsal ürünlerini de ekleyen Eltepe, bugün sabundan şampuana, kremden zeytin ağaçların budanmasından elde edilen hediyelik eşyalara kadar 50’ye yakın ürünle faaliyet gösteriyor. Urla ve Bornova’daki atölyelerinde üretim yapan Mete Eltepe, Kemeraltı’ndaki mağazanın yanı sıra 50 bayi kanalıyla tüketiciyle buluşuyor. Bir dünya markası olma hedefiyle hareket eden Mete Eltepe’nin gündeminde yeni mağaza var.
ÇOCUKKEN BAŞLADI ARKASI GELDİ
Aslında çocukluk yıllarında kendi işini kurma, bir şeyler üretme fikri olan Elitar Gıda’nın kurucusu Mete Eltepe ile girişimcilik serüvenini konuştuk. İlk iş deneyimine 8’li yaşlarda mahalledeki eczanede çırak olarak başlayan Eltepe, o dönemi şöyle anlattı:
“Tüm arkadaşlarım tatil yaptığı dönemde ben eczanede çalışıyordum. Arkadaşlarım benim oyundan uzak kalmamam adına futbol maçlarını eczanenin önünde yapıyordu. Daha sonra ise dedemin Kemeraltı’nda hırdavat malzemeleri satan dükkanında müşteriyle temasım oldu. Bunların dışında farklı iş deneyimlerimde oldu. Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde okuduğum yıllarda ise hobimi kullanarak para kazandım. Milli yüzücüyüm. Üniversite boyunca bir spor salonunda bulunan havuzda cankurtaran olarak çalıştım.”
BİR ŞEY ÜRETMELİYDİM
1997’de üniversiteyi bitiren Mete Eltepe, finans alanında işbaşı yapar. Askerlik dönüşü Amerika’nın yolunu tutar. Orada gördüğü manzaradan çok etkilendiğini söyleyen Eltepe, “Bir günde 3-4 iş yapan insanlarla tanıştım. ‘Ben de bu yoldan ilerlemeliyim’ dedim. Ve boya-badana dahil, birçok iş deneyimim oldu. En son gıda alanında çalışan bir şirket İngilizce’yi iyi konuştuğum için bana iş teklif etti ve onlara Türkiye’den ithal ettikleri kuru incir, üzüm gibi gıda ürünlerinde yardımcı oldum. Bir yıllık Amerika macerasının ardından döndüm. O dönem Lio eleman arıyordu. Görüşmeye gittim. Ama hem eğitimim, hem de Amerika’da bulunmam nedeniyle, ‘sen çok para istersin’ diye mesafeli durdular. ‘Ne para verirseniz çalışırım’ dedim ve orada işe girdim. Böylece zeytin ve zeytinyağıyla tanıştım. Orta Doğu ve Arap ülkelerinden sorumluydum. Günde 50-60 ton zeytinyağı satıyordum. Ama üretimle ilgili bir şeyler yapmak ve insanlara faydası olan işlere imza atmak istiyordum. Kimya mühendisi babam da beni üretimle ilgili bir şeyler yapmaya teşvik ediyordu. Zeytin sevdamdan hareketle 2005’te kendi şirketimi kurdum. İlk etapta zeytinyağı ticareti yaptım. Ardından da zeytinyağından elde edilmiş doğal sabun üretimine başladım.”
YAĞMUR SUYU KULLANIYOR
Urla’da zeytinyağında doğru fidan seçiminden ambalajlamaya kadar üretimin her aşamasına müdahale ederek, daha iyi ürün alınmasını amaçlayan Mete Eltepe, bu konuda büyük yol aldıklarını söylüyor. Tabii olaya hakim olmak adına Akhisar Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Bölümü’ne giren Eltepe, işi tam anlamıyla öğrenmek adına bunu yaptığını söyledi ve üretimle ilgili şu bilgileri paylaştı:
“Piyasada saf zeytinyağı sabunu diye satılan ürünlerin pek çoğu boya, renklendirici, katı yağ, don yağı, diğer hayvansal yağlar, köpürtücü, beyazlatıcı ve yumuşatıcı gibi katkı maddeleri içeriyor. Sabunlarımızı sadece zeytinyağı kullanarak, bunun en doğal halini bozmamaya çalışarak elde ediyoruz. Kullandığımız aromalar da doğal. Gerçek lavanta yağı, gerçek bal, gerçek defne yağı kullanıyoruz. 5 asit üzeri saf zeytinyağını sabuna dönüştürüyoruz ve üretimde daha saf olduğu için yağmur suyu kullanıyoruz. Iğdır Tuzluca’dan tuz getiriyoruz. Urla ve Bornova’daki atölyelerimizde tamamen elle üretim yapıyoruz. İlk etapta sadece sabun üretiyorduk ama şimdi şampuan, sıvı sabun ve krem gibi 50’ye yakın ürün çeşidine ulaştık. Bu ürünlerin tamamının formülü benim. Zeytinyağının yanına Ege’nin diğer değerlerini, inciri, defneyi, lavantayı da ekledim. Keçi sütü katkılı sabun yaptık. Ayrıca, zeytin ağaçlarını budarken çıkan odunları da kullanarak özellikle butik otellere yönelik kahvaltı setleri hazırlıyoruz. Eskiden bu odunlar yakılıyordu. Şimdi ekonomiye kattık.”
DEDE DÜKKANINDAN
Dedesinin geçmişte hırdavat malzemesi sattığı, Kemeraltı’ndaki dükkanla bugün Elitar olarak tüketiciyle buluşan Mete Eltepe, ağırlığı Ege’de olmak üzere 50’ye yakın bayiyle müşteriye ulaştıklarını kaydetti.
MALEZYA’NIN SABUNU İZMİR’DEN
İç piyasanın yanında az da olsa ihracat yapan Mete Eltepe, “Malezya başta olmak üzere, çeşitli Avrupa ülkelerine ihracatımız var. Ama konteyner bazında değil de koli bazında ürün gönderiyoruz. Bir tek Malezya’ya hacimli ihracatımız oldu. İlerleyen süreçte bir dünya markası olma hedefiyle ihracata daha da ağırlık vereceğiz” diyor.
BROŞÜRLER ANLATIYOR
Zeytinyağlı doğal sabun konusuna gönül veren Mete Eltepe, ‘zeytinyağlı doğal sabun nasıl anlaşılır diye’ bastırdığı 10 bin broşürü başta Kemeraltı olmak üzere İzmir’de dağıtmış. Tüketiciye dokunarak ürünü anlatma yoluna giden Mete Eltepe, “İlk zamanlar kasa kasa sabun dağıttık. Katıldığımız fuarlarda, krem sürmediğimiz katılımcı bırakmamak gibi bir stratejimiz var. Tabi bizim ürüne dokunan eninde sonunda gelip Elitar’ı buluyor” diyor.
KISA KISA
* Mete Eltepe, ürettiği ürünlerin saç dökülmesinden selülite kadar pek çok sıkıntıya da çözüm sunduğunu söylüyor.
* Mete Eltepe, çiftçinin de bilinçlenmesi adına yoğun mücadele veriyor.
* Bir yandan zeytinyağlı ürünleri anlatmak için emek veren Mete Eltepe, bir yandan da İzmir’in simgeleriyle bu ürünleri buluşturarak gönüllü tanıtım elçiliği yapıyor.
Paylaş