Paylaş
BURHAN Yılmaz… Adıyamanlı nakliyeci bir babanın altı çocuğunun en büyüğüdür. Çocukluk yıllarında Adıyaman’da sakız satar. Ama bu macera uzun sürmez. Lise yıllarında hayallerini marketçilik süsler. 1978’de ailesini ikna ederek İzmir’e göç eden Burhan Yılmaz, babasının kamyonunu satarak edinilen sermayeyle hayalini kurduğu Yıldız Şarküteri’yi açar. Bir süre sonra babasıyla yollarını ayıran Burhan Yılmaz’ın asıl yıldızı 1990’da Alsancak Gül Sokak’ta açtığı ‘Polonezköy Şarküteri’yle parlar. 2000’de perakendeden çıkıp toptancılığa başlayan Yılmaz, üç yıl sonra da Polonezköy ve Polonez’in et ve et ürünleri dışındaki markaları satın larak çıtayı iyice yukarı taşır. Bugün süt ürünleri ve zeytini Polonezköy ve Egeden markasıyla birçok zincir mağaza aracılığıyla tüketiciyle buluşturan Yılmaz’ın gündeminde yeni bir tesis var. İnşaatı süren ve 10 milyon dolar yatırım tutarı olan Aydın Germencik’teki tesisin bir yılda faaliyete geçirmesi bekleniyor. Yılmaz, bu yatırımla üç yıl içinde günde 400 ton süt işleyerek, ‘Devler Ligi’nde ben de varım’ demek için gün sayıyor. Burhan Yılmaz’ın bir hedefi de pizza ya da şarküteri zinciri kurmak. Çalışmaktan, üretmekten ve yatırımdan yılmayan Polonezköy Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Yılmaz ile iş hayatına adım atma sürecini, şirketi ve hedeflerini konuştuk.
Nakliyecilikten şarküteriye
Lise 2’ye kadar Adıyaman’da yaşayan, 1978’de dayılarının da etkisiyle İzmir’e ailesiyle göç eden Burhan Yılmaz, o dönemi şöyle özetliyor:
“Daha iyi koşullarda bir yaşam adına İzmir’e gelmiştik. Ama tablo pek de istediğimiz gibi olmadı. Sıkıntılı yıllardı. Öyle ki Balçova’dan Üçkuyular’daki İnönü Lisesi’ne gitmek için otobüse verecek param yoktu. Ben de yayan gidip geliyordum. Ailede bir tek babam çalışıyordu. Kamyonuyla nakliyecilik yapıyordu. Babam, bir gün bana, ‘Gevrek tepsisi alsam satar mısın?’ diye sordu. ‘Nasıl yaparım, nasıl satarım’ diye başladım kara kara düşünmeye. Geçmişte Adıyaman’da sakız satmıştım ama pek istediğim gibi sonuçlanmamıştı. O dönemde ‘simit satmanın dışında ne yaparım’ diye düşünmeye başladı. Hayallerimde marketçilik vardı. O süreçte babam da nakliyecilikten umudu kesip yeni arayışlara girdi. Tesadüfen karşımıza satılık bir şarküteri çıktı. Babam kamyonun satıp sermaye yaptı ve o dükkanı aldı.”
Yıldız Şarküteri ile hizmet vermeye başladıklarını anlatan Burhan Yılmaz, önce okuldan arta kalan zamanlarında daha sonra ise liseyi bitirince düzenli olarak şarküteride çalışmaya başlar. Nevzat Özgörkey, Selçuk Yaşar, Mazhar Zorlu, İstemi Gürel’in de aralarından yer aldığı İzmir’in birçok ünlü siması müşterisi olur.
Sermayesi ‘Kartal’ı oldu
Burhan Yılmaz, yıl 1990’ı gösterdiğinde kendi ayakları üzerinde durmak istediğini belirterek, şöyle devam etti:
“Kararımı babama aktardım. Farklı şeyler yapmak istiyordum. Babam da bana Kartal marka aracını verdi. Onu satarak, kuzenimle ortak Gül Sokak’ta Polonezköy Şarküteri’yi kurdum. Kısa zamanda İzmir’in en iyi mekanlarından biri olduk. Bir süre sonra aldım çantamı elime, doğru İstanbul’a… Babamla Yıldız Şarküteri’yi işletirken, ünümüzü duyup ziyaretimize geldiğinde tanıştığım Polonez’in sahibinin kapısını çaldım. Bayilik istedim ve aldım. Zincir marketlere, beş yıldızlı otellere de mal vermeye başladık. Gül Sokak’taki yerler zamanla dar geldi. 2000’de de perakende ayağını kuzenime bıraktım. Toptancı olarak yola devam ettim. Önce Gıda Çarşısı’nda iş yapmaya başladık. Ama zamanla orası da bize dar geldi ve bugünkü yere 2008’de taşındık.”
ZİNCİR MARKETLERDE
Bugün Polonezköy ve Egeden markalarıyla faaliyetlerini sürdüren Burhan Yılmaz, “Bizim üretimimiz yok. Fason yaptırıyoruz. Türkiye’nin çeşitli noktalarında üreticilerimiz var. Ürünleri Gaziemir Sarnıç’taki tesisimizde işliyoruz. Birçok peynir çeşidimiz var. Ayrıca, Kemalpaşa’da da bir zeytin işleme tesisimiz var. İki tesiste ürettiğimiz ürünleri bugün başta Kipa olmak üzere, çeşitli zincir marketlere kendi markamızla veriyoruz” bilgisini verdi.
HEDEF İLK 500
Çalışmaya başladığı ilk günden itibaren sürekli büyümeye odaklanan Burhan Yılmaz, yine büyük bir yatırımı hayata geçirmek için gün sayıyor. Bir takım bürokratik sıkıntılar nedeniyle yatırım sürecinin yavaş gittiğini aktaran Yılmaz, “Aydın Germencik’te kuracağımız tesisin inşaatı devam ediyor. Son teknolojiyle donatacağız. Yaklaşık 10 milyon doların üzerinde yatırım yapıyoruz. 2015 Haziran’da üretim planlıyoruz. Mevcut fason üretimlerin yanında burada kendi ürünlerimizi de üreteceğiz. İlk etapta günlük 50 ton, bir yıl sonra ise 100 tonluk süt işlemeyi hedefliyoruz. 3 yılın sonunda ise hedefimiz günlük 400 ton süt. Böylece Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasında yerimizi almayı hedefliyoruz” diyor.
MEZEYE ARA VERDİ
Polonezköy A.Ş. çatısı altında üretilen bir diğer ürün de mezeymiş. Yakın zamanda maliyetler nedeniyle bu üretime ara verdiklerini söyleyen Burhan Yılmaz, “30’un üzerinde meze çeşidimiz vardı. Zincir mağazalara ve beş yıldızlı birçok otele ürün veriyorduk. Ama maliyetli olmaya başladığı için üretime ara verdik. Bu geçici bir ara. Germencik’teki yatırım hayata geçince, Sarnıç’taki tesiste bunu daha güçlü ve otomasyona bağlı yapmak istiyoruz” dedi.
PİZZA ZİNCİRİ KURMAK İSTİYOR
Aydın Germencik’teki tesis faaliyete geçince gündemlerinde yeni projelerin de olduğunu ifade eden Burhan Yılmaz, pizza zinciri kurmayı planladıklarını söyleyerek, şunları söyledi:
“Biz pizzanın birçok hammaddesini üretiyoruz. Bir dönem Kipa’ya pizza ürettik. Şimdi bunu önce İzmir’de, daha sonra Türkiye genelinde zincir haline getirmek istiyoruz. Bu bizim orta vadeli hedefimiz. Bunun dışında şarküteri zincirleri de kurma düşüncemiz var.”
BAYİSİ OLDUĞU MARKAYI SATIN ALDI
Burhan Yılmaz, 1990’de açtığı şarküterinin ismi olan Polonezköy markasının ortaya çıkış öyküsü de hayli ilginç. Burhan Yılmaz, markanın ortaya çıkış öyküsünü şöyle anlattı:
“2003’te Polonezköy Süt ve Süt Ürünleri bankalarla yaşadığı sorunlar nedeniyle iflas etmişti. Tesislerinin yanında markasına da el konmuştu. Marka satışa çıkarıldı. Bizde o dönemin parasıyla 250 milyon lira ödeyerek Polonezköy ile Polonez’in et ve et ürünleri dışındaki tüm markalarını satın aldık. Bu, bize büyük bir değer kattı.”
KISA KISA
* 80 kişinin çalıştığı Polonezköy A.Ş.’nin yaklaşık 100 çeşit peyniri bulunuyor. 20 çeşit de zeytini var.
* Firma, ayda 200 tona yakın peynir, 10 tonun üzerinde de zeytin üretiyor.
Paylaş