Paylaş
İSMAİL Demirtaş, Ankara İnşaat Teknik Lisesi Alt Yapı Bölümü, ardından da Ankara Yüksek Teknik Öğretmen Okulu’nun bitirir. Öğretmen olur. Ama aklında hep bir şeyler üretme, kalıcı eser bırakma vardır. Bir yıllık öğretmenliğin ardından kendi işini kurma kararı alır. Bir aylık memur maaşını sermaye yapar ve izolasyon sektörüne adım atar. 1982’de eşi Gül Demirtaş’la kurduğu İzotaş ile su yalıtımı konusunda çözümler üretir. Su yalıtım malzemesi üretimiyle başlayan serüvene zamanla çimento katkıları ve çatı kaplamayı da ekleyen İsmail-Gül Demirtaş, bugün bayrağı ikinci kuşağa devretmiş. Kızları Burçin Öncü ve Tuğçe Demirtaş, erkek egemen sektörde devraldıkları bayrağı daha yukarı taşımak için mücadele veriyor. İzolasyon sektörünün sorunlu alanlarına yönelik kalıcı çözümler üreten ikinci kuşağın gündeminde nano teknolojik ürünler var.
ÖĞRETMENLİĞİ BIRAKTI İŞİNİ KURDU
Molümer ve İzoleser markalarıyla butik ama sonuç odaklı çözümler üreten İzotaş İzolasyon’un hem kuruluş öyküsünü, hem de gelecek hedeflerini, ikinci kuşak temsilcileri mali işler müdürü Burçin Öncü ve üretim müdürü Tuğçe Demirtaş’tan dinledik. Tuğçe Demirtaş, şirketin kuruluş öyküsünü anlattı:
“Lise eğitimi için Aydın’dan Ankara’ya giden baba İsmail Demirtaş, burada Ankara İnşaat Teknik Lisesi Alt Yapı Bölümü’nü okur. Ardından da Gazi Üniversitesi Ankara Yüksek Teknik Öğretmen Okulu’nu tamamlar. Ve öğretmen olarak Erzurum’a atanır. Ama babamın aklında bir şeyler üretme fikri vardır. Bir yıl öğretmenlik yapar ve istifa eder. İzmir’de eğitimini aldığı alanda, yani izolasyon sektöründe faaliyet göstermek için şirket kurar. Balçova’da küçük bir atölyede su yalıtım yapan ürünler üretir. İzotaş İzolasyon’un sermayesi ise bir aylık memur maaşıdır.”
İLHAM KAYNAĞI TİMSAH DERİSİ
Tuğçe Demirtaş, İsmail Demirtaş’ın çocukluğunda doğaya büyük merakı olduğunu anlatıyor. Bitki ve böceklerin yapılarını inceleyen araştırmacı yapıdaki baba Demirtaş’ın bu özelliği aslında su yalıtım malzemesi üretiminin de ilham kaynağıdır. Tuğçe Demirtaş, şunları söyledi:
“Bütün ürünlerin formülü babamındır. Bu ürünleri doğadan esinlenerek ortaya çıkarmış. Örneğin su yalıtım ürünlerinin esin kaynağı insan ve timsah derisi, Bir de portakal kabuğu. İnsan ve timsah derisinin fizyolojisini baz alarak ürün ortaya çıkarmış. Tabii bir önceliği de bu ürünlerin sağlıklı olması. 1982’de babam ve annemin kurduğu İzotaş İzolasyon’a, zamanla Balçova’daki atölye küçük gelir. Ve 1995’te Torbalı Ayrancılar’da bugün üretim yaptığımız tesislere geçildi. Likit su yalıtım malzemeleriyle başlayan serüvene, kimyasal beton ve çimento katkı ürünleri ile çatı kaplamada eklendi.”
HAYALİ GERÇEK OLDU
Lise yıllarında okuduğu gazetede, ‘İş adamı, mesleği kızlarına bıraktı’ haberinden etkilenen Burçin Öncü de o yıllarda babasının işini yapmayı hayal eder. Hayali gerçek olan Öncü, lise yıllarında okul dışındaki zamanlarını geçirdiği şirkette, 2006’da iş başı yapar:
“2006’da iş başı yaptım. Bir taraftan çalıştım, bir taraftan da üniversiteye gittim ve Anadolu Üniversitesi İşletme Bölümü’nü bitirdim. Şirkete de kurumsal yapı ve vizyon katmak için çalıştım. Etiketten tabelaya her şeyi yeniden dizayn ettim. Tabii erkek egemen bir sektörde iş yapmanın zorluklarını da yaşadım. ‘Kadın halinle senin burada ne işin var’ bakışlarına aldırış etmeden kendimi kanıtladım. Güzel işlere imza attık. Kardeşim Tuğçe Demirtaş’ın aile şirketimize katılmasıyla daha da güçlendik. Onun gelmesiyle STK’larda da görev almaya başladım. Torbalı Kadın Girişimciler Kurulu’nun başkanıyım.”
MÜTEAHHİDİ AŞTI USTAYA TAKILDI
Yalıtıma yoğun mesai harcadıklarını söyleyen Burçin Öncü, bu alanda ikna ettikleri alanlardan birinin de müteahhitlik olduğunu söylüyor ve ekliyor;
“Ama ustaları aşamadık. Müteahhit ‘tamam’ diyor. Usta geliyor ve alıştığı geleneksel zift ve asfalt gibi ürünlerin doğru olduğunu söylüyor. Yıllarca ustaları aşamadık. Biz de yalıtımın önemini anlatmak adına ustalara yoğun bir eğitim kampanyası başlattık. Ve güzel sonuçlar aldık.”
UZMAN DOKTOR
Problemli işleri çözme noktasında iyi bir referans noktası olduklarını ifade eden Burçin Öncü, bodrum katlarında kaynayan sular, asansör çukurları gibi zahmetli işlere kesin çözümler ürettiklerini belirterek, “Biz bu sektörün uzman doktoruyuz. Her soruna özel bir çözümüz var. Sorunu aspirinle geçiştirmiyoruz. Butik üreticiyiz” diyor.
EMEKLİLİK PROJESİ
Gül Demirtaş bayrağı Burçin Öncü’ye, İsmail Demirtaş ise üretimi Tuğçe Demirtaş’a emanet ederek emekli olmuş. Demirtaş çifti, haftanın belirli günleri şirkete geliyor. İsmail Demirtaş, emeklilik projesi olarak yıllar önce bıraktığı öğretmenliğe dolaylı döndü. İsmail Demirtaş, yalıtım konusunda üniversitelerde verdiği seminerlerle gençleri bilgilendiriyor.
GELECEKTE NANO TEKNOLOJİ VAR
Tuğçe Demirtaş, Ege Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nün ardından, 2 yıl Almanya’da eğitim görün ve Berlin Freie Üniversitesi’ndeki stajını tamamladıktan sonra Türkiye’ye döner, İzotaş İzolasyon’da Ar-Ge departmanına hızlı giriş yapar. Mevcut ürünlerin geliştirilmesi ve yeni inovatif ürünlerin pazara sunulması noktasında çalışan Tuğçe Demirtaş, yaptığı işleri ve geleceğe damgasını vuracak çalışmaları şöyle aktardı:
“2014’te 1.601 kodlu TÜBİTAK ‘Yenilik Girişimcilik Alanlarında Kapasite Artırılmasına Yönelik Destek Programı’ kapsamında yürütülen Ar- Ge Mentor Proje çağrısına başvurulması sonucu firmamız, Ar-Ge ve yenilik kapasite artırımında iyi uygulama örnekleri oluşturabilecek 20 firmadan 1’i seçildi. Patentli ürünlerinin geliştirilmesi adına TEYDEB 1507 projesi hazırladık. Ben, Dokuz Eylül Üniversitesi’nde nano mühendislik yüksek lisan öğrencisiyim. Dolayısıyla gelecekte nano teknoloji yalıtım ürünleriyle sektöre damgamızı vuracağız.”
İNOVASYON ÖDÜLÜ
Molümer’in ardından İzoleser markalı çatı kaplama malzemesinin 2008’de patentini aldıklarını söyleyen Tuğçe Demirtaş, bu ürünün geçtiğimiz yıl düzenlenen İzmir İnovasyon Ödülleri’nde ‘İnovatif Ürün Dalı’nda 3’üncülük kazandığını hatırlatarak, “Şu anda garantili olarak uygulanan ‘Kırılmaz Kiremit’ olarak da adlandırdığımız İzoleser, geri dönüşüm polyester kısmıyla ısı ve ses yalıtımı yapıyor, üstte kalan görünür kırmızı tabakası ile su yalıtımı görevini gerçekleştiriyor. Çatıya kiremittin 10’da 1’i kadar ağırlık vermesinin yanı sıra elastik olması, sağlamlığı, sıcak-soğuk havalarda değişikliğe uğramaması, dekoratif görünüşü ve kolay montajı ile özel bir ürün” bilgisini paylaştı.
KISA KISA
* Bugün üretiminin yüzde 10’nu Azerbaycan, Ukrayna gibi ülkelere satan İzotaş İzolasyon, önümüzdeki yıllarda ihracata ağırlık vermeyi hedefliyor.
* İzotaş İzolasyon bünyesinde günlük 10 ton likit su yalıtım ürünü, 20 ton beton katkı ürünü, bin metre de çatı kaplama malzemesi üretim kapasitesine sahip.
Paylaş