Paylaş
ASLINDA her şey, ‘O arsaya bina yerine oluk oluk akan suyu değerlendirecek bir fabrika kursanıza’ sözüyle başladı... Merhum Ali Zabunoğlu, o arsaya bir su fabrikası kurmadı ama, aklında çakan şimşekle memleketi Kula’da yıllar yılı boşa akan değerli suyu iş kapısı yapma yoluna gitti. Ve 1972’de Ege’nin özel sektör tarafından hayata geçirilen ilk maden suyu tesisini kurdu. Maden suyunun pek bilinmediği o yıllarda temelleri atılan Kula Maden Suları’nın kaptan köşküne 1989’da ikinci kuşak temsilcisi oğlu Kemal Zabunoğlu geçti. Saate 800 şişeleme kapasiteli fabrikayı bugün 65 binlere çıkardı. Bu sayıyı 2016’ya kadar 100 bine çıkarmayı hedefleyen Kemal Zabunoğlu, Kula Maden Suları’nı hem yurt içinde hem de dışında zirveye çıkarmak için hummalı koşuşturmacaya girmiş. 2103’te değişim hareketi başlatan Kemal Zabunoğlu, bir yandan Kula’daki tesislerini yeniliyor, bir yandan ürün gamını genişletiyor, bir yandan da ihracattaki payını artırmak adına yoğun bir mesai harcıyor. Tabiri yerindeyse, adeta koşan ata nal çakıyor...
Ege’nin ilk özel yatırımı
Lise yıllarında tüm arkadaşları Çeşme’de tatil yaparken, Kula’daki fabrikaya çalışmaya giden ve 1989’da kaptan köşküne geçen Kemal Zabunoğlu’ndan, 26 Mayıs 1972’de kurulan Kula Maden Suları’nın kuruluş öyküsünü dinledik:
“Kula’da biraz sivrilen, önce kendini Alaşehir ve Turgutlu’ya atar. Oradan da Manisa, İzmir ya da İstanbul. Un ticaretiyle uğraşan babam Ali Zabunoğlu’da Kula’dan sonra Alaşehir’e yerleşmiş. Sonra İzmir... İnşaat sektörüne de adım atmış. Hatta bu adım, bugünkü işimizin dolaylı nedeni olmuştur. Bornova’daki ilk apartmanlarında imzası bulunan babam, yine Bornova’da bina yapmak için keşfe gittiği bir arsadan oluk oluk su aktığını görmüş. Yanındaki uyanıklardan biri de ‘Buraya bina yapacağınıza, su fabrikası kursanıza’ deyince babamın kafasında şimşekler çakmış. Hemen aklına Kula’da yıllardır boşa akan o değerli su gelmiş. Soluğu dönemin belediye başkanının yanında almış. Sonra Ankara’ya bakanlığa giderek gerekli izinleri alıp maden suyu üretimi için kolları sıvamış. Ve Ege’nin ilk özel sektör maden suyu fabrikasını kurmuş. Çünkü o dönem tek üretici Kızılay’dı. Ben de babamın isteğiyle bir su fabrikasında çalıştım. Daha sonra da asker dönüşü şirkete başladım. Kolektif şirket olarak kurulduk, sonra limited, şimdi de anonim şirket oluyoruz. Üçüncü kuşak da çalışmaya başladı. Babadan gelen geleneklerle yolumuza devam ediyoruz.”
DEĞİŞİM BAŞLADI
Kula Maden Suları, bugünlerde Türkiye genelinde de adından söz ettirmek için yoğun gayret içinde. ‘Artık kafayı kaldırdık’ diyen Kemal Zabunoğlu, ulusal bir marka olma süreci başlattıklarını aktararak şu bilgileri verdi:
“Hem ulusal hem de yurt dışında ağırlığımızı artırmak adına değişim başlattık. Bunun bir ayağı, üretim tesislerinde yenileme. Şu anda Kula’daki tesiste bir kentsel dönüşüm var. Eski fabrikaları yıkıp yenilerini inşa ediyoruz. Makinelerimizi değiştiriyoruz. Şişe tasarımlarımızı yeniliyoruz. A’dan Z’ye bir değişim içerisindeyiz. Bu değişim 2016’ya kadar devam edecek. Bu değişim için şu ana kadar 8 milyon lira yatırım yaptık. 2016’ya kadar ise bu tutar 15 milyon lirayı geçecek gibi. Bu yatırımlarla saatte bin şişeleme olan kapasitemiz, şu anda 65 bine çıktı. Hedefimiz ise 100 bin.”
YURT DIŞINA ÖZEL AMBALAJ
Yurt dışıyla ilgili de sevindirici gelişmeler yaşadıklarını paylaşan Kemal Zabunoğlu, şu anda ağırlıklı Irak’a ürün gönderdiklerini, bunun yanında bazı Avrupa ülkelerine de ihracat yaptıklarını söylüyor. Yatırımların bir nedeninin de dışarıdan gelen talepler olduğunu kaydeden Zabunoğlu, “Bazı ülkelere özel ambalajlı ürünler de gündemde. Onlar daha büyük ambalajlı maden suyu talep ediyor. Ayrıca, yine talepler doğrultusunda özel karışımlı maden suları üretme planlarımız var. Sıkı bir çalışma yürütüyoruz. Ülkeye özel üretim gibi olacak” bilgisini verdi.
FAYDASI ÇOK TÜKETİMİ AZ
Bugün birçok şeyde olduğu gibi maden suyu tüketiminde de Avrupa’nın oldukça gerisindeyiz. Zabunoğlu, bu konuda hayli çarpıcı rakamlar paylaşıyor. Avrupa’daki tüketimin 100 litreye yakın olduğunu aktaran Kemal Zabunoğlu, “Nimetlerini saymakla bitiremeyeceğimiz maden suyunun Türkiye’deki tüketimi ise 6 ile 8 litre civarında. Sektör olarak bunu artırmak için çalışıyoruz” diyor.
ECZANEDE SATARLARDI
Maden suyunun üstadı olarak anılan Prof. Dr Zeki Karagülle ile yaşadıkları bir diyaloğu aktaran Kemal Zabunoğlu, şöyle devam etti:
“Hocamız, ‘Sizin ürettiğiniz maden suyunun ne olduğunu bilseler, market rafı yerine eczanelerde satarlar’ demişti. Sonuçta maden suyunun faydaları ortada. Saymakla bitmez. Ama biz de markamızla çok iddialıyız. Türkiye’nin en iyi maden suyunu üretiyoruz. Bizim sülalenin baba tarafında en erken rahmetli olan 95 yaşında. Buradaki yaşam iksirimiz maden suyu. Bizim özümüz maden suyuyla yoğrulmuş. Ben sudan çok maden suyu tüketiyorum. Kışları 3-4 şişe, yaz ise bu 10’ları buluyor. Hem severek içiyorum hem de üretiyorum. Kula Maden Suları’nın layık olduğu yere gelene kadar bu aşkla çalışmaya devam edeceğim.”
KISA KISA
* Maden suyu ile sodayı karıştırmamak gerekiyor. Kemal Zabunoğlu, “Biz gazlandırılmış maden suyu üretiyoruz. Soda ise normal suyun gazlandırılmış hali. Bunu iyi ayırt etmek gerekiyor” diyor.
* Kula Maden Suları, şu anda sade ürünün yanında 7 çeşit zengin mineralli meyveli maden suyu bulunuyor. Şu anda ağırlıklı sade maden suyu üretiyor. Ama ilerleyen yıllarda üretimin yüzde 70’nin meyveli maden suları alacak. Çünkü pazarın talebi bu yönde.
* Birçok faydası var ama sağladığı bazı avantajlar şöyle: Sağlıklı yaşam desteği ve sağlıklı koruma. Mineral eksikliğini giderme, mineral gereksinimi karşılama. Bazı hastalıkların doğrudan veya destekleyici tedavisi. Bazı rahatsızlıkların giderilmesi ve önlenmesi. Takdir sizin...
Paylaş