Paylaş
HAYATIMIZI kolaylaştıran birçok icadın arkasında hiç kuşkusuz insanoğlunun ihtiyaçlarının itici gücü var. Telefonun ya da bulaşık makinesinin, kalemtıraşın ya da bebek arabasının doğuş öyküsünde de mutlaka bir ihtiyaç yatıyordu. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Görkem Astarcıoğlu’nu girişimci yapan da işte tam bu ruh... Sağlık sektöründeki ihtiyaçlardan yola çıkarak önce ‘BabyStar’ ismiyle verilerin toplandığı bir mobil uygulamayı geliştirmiş. Daha sonra buna giyilebilir ateş ölçer TempStar’ı eklemiş. Hekimanne A.Ş.’nin kurucusu Dr. Görkem Astarcıoğlu ile hem girişimcilik hikayesini hem de yarınlara ilişkin hedeflerini konuştuk.
ÖNCE EKSİKLERİ FARK ETTİ
Dr. Görkem Astarcıoğlu, bilgisayar mühendisi baba ile biyolog bir annenin kızı olarak 1981’de Ankara’da doğmuş. Babasının da yönlendirmesiyle üniversite tercihini tıptan yana kullanmış. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni kazanmış. Çocuk sağlığı ve hastalıkları üzerine ihtisasını ise İzmir’de Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tamamlamış ve mecburi hizmetini Temmuz 2011-Ekim 2012 tarihleri arasında Uşak’ta Eşme Devlet Hastanesi’nde yapmış. 2013’ten itibaren de meslek hayatına İzmir’de özel bir hastanede devam etme kararı almış ve yeni doğan sorumlusu olarak kendisini yoğun bir koşuşturmacanın içerisinde bulmuş. Dr. Görkem Astarcıoğlu, bu süreçte birtakım eksikleri fark etmiş. Dr. Astarcıoğlu, o süreci şöyle anlatıyor:
FİKİRLERİM GİRİŞİME DÖNÜŞSÜN
“Bazı şeylerin dijitalde olması gerektiğini düşünmeye başladım. Sağlık Bakanlığı’nın e-nabız uygulaması var ama her yerde de bunu görmek mümkün değil. Anneye aşı kartını soruyorum, ‘Kaybettim’ diyor. Ya da üzerine çay-kahve dökülmüş oluyordu. Bu ciddi evrakların dijitale taşınması gerektiğini düşüncesiyle; bir ‘mobil uygulama’ olabilir mi? fikrine odaklandım. Babamın da bilgisayar mühendisi olmasının burada payı var. Teknolojiye yatkın bir ortamda büyüdüm. Türkiye’nin ilk bilgisayar mühendislerinden babamın, zaman zaman ‘bunu ben de düşünmüştüm’ dediği çok fikri vardı. Ama bunların hiçbiri girişime dönüşmedi. Ben de düşüncelerimin sadece fikir olarak kalmaması, girişime dönüşmesi adına harekete geçtim. Sağlık verilerinin kaybolmaması adına 2018’de bir yazılımcı bulup, fikrimi aktardım. Ama mobil uygulamada tam da istediğim sonucu alamadım.”
SEKTÖRÜN İHTİYACINI ANALİZ ETTİ
Dr. Astarcıoğlu, bu kez destekleri sorgulamaya başlamış. Bir yandan da Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde, girişimcilik alanında faaliyet gösteren DEPARK BAMBU Hızlandırma ve Kuluçka Merkezi’nin yolunu tutmuş. Girişimcilik ve proje nasıl yazılır gibi dersler almış. Tabii aynı zamanda Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sağlık Kurumları İşletmeciliği Ön Lisans ve İşletme Fakültesi mezunu olan Dr. Görkem Astarcıoğlu, TÜBİTAK destekleri için proje hazırlığına girmiş. Dr. Astarcıoğlu, Hekimanne A.Ş’nin doğuş öyküsünü ise şöyle paylaşıyor:
“Ben mobil uygulamaya odaklandım. Bu süreçte danışmanlık aldığım kişiler; sadece mobil uygulamaların destek almasının çok da kolay olmadığını, buna bir donanım eklemenin daha iyi olacağını söyledi. Bu kez donanım kısmına kafa yormaya başladım. Giyilebilir ateş izleme cihazı fikri buradan çıktı. Projemizi yazdık. TÜBİTAK 1512 desteği aldım. Bununla birlikte de benim hayatımda da yeni bir dönem başladı. Çalıştığım hastaneden ayrıldım ve 2020’de kendi muayenehanemi açtım. Aynı zamanda TÜBİTAK’tan destek alan projemi hayata geçirmek adına da Teknopark İzmir’de Hekimanne A.Ş.’yi kurdum. BabyStar ve TempStar gibi sağlık sektöründeki ihtiyaçları analiz ederek, bu ihtiyaçları yerli çözümlerle karşılamak ve AR-GE projeleri geliştirmek üzere yola çıktım.”
DİJİTAL SAĞLIK ARŞİVİ
HEKİMANNE A.Ş. bünyesinde yer alan ve bugün 20 bine yakın kullanıcı bulunan BabyStar’ı Dr. Astarcıoğlu, ailedeki tüm bireylerin dijital sağlık arşivi olarak tanımlıyor. Astarcıoğlu, “BabyStar mobil uygulaması, çocuğunuz doğduğu andan itibaren ileriye ve geriye dönük oluşturabileceğiniz dijital günlüklerle tıbbi geçmişinin kayıt altına alınmasını sağlıyor. Farklı sağlık merkezlerinde yaptırdığınız tahlil sonuçlarını yalnızca fotoğrafını çekip uygulamaya yükleyerek herhangi bir sistem entegrasyonuna gereksinim duymadan bir araya toplayabilirsiniz. Üstelik eşler arasında aile bireyi paylaşımı yapılabiliyor ve girilen bilgiler her iki tarafta da gerçek zamanlı görünür oluyor. Şu an kullanılan ücretsiz. Bir yerde sosyal sorumluluk projesi gibi. Şimdi mobil uygulamamızı geliştiriyoruz. Kullanıcısına uyarılar veren, ihtiyaç halinde de sistemde olan doktorlarla online görüşmeler olacak. Ücretli yeni sürüm mobil uygulamamızı da birkaç ay içinde piyasaya çıkaracağız” diyor.
YERLİ VE MİLLİ
BU yıl içinde ticari bir ürün olarak sektörde yerini alan giyilebilir ateş izlem cihazı TempStar’ı Dr. Görkem Astarcıoğlu, şöyle tanımlıyor:
“TempStar, tek seferlik uygulamayla her 30 saniyede bir gerçekleşen ölçümlerle sürekli olarak vücut sıcaklığını takip ediyor. Giyilebilir teknoloji sayesinde, her seferinde tekrar ateş ölçümü yapmak yerine, sürekli olarak vücut sıcaklığını takip ederek kullanıcıya pratik bir çözüm sunuyor. Artık gece boyunca saat kurma telaşı olmadan, ateşin anlık değişimlerini BabyStar mobil uygulaması üzerinden anında takip edip, ateş yükseldiğinde hemen bildirim alarak hızlıca müdahale etme imkanı sunuyor. TempStar giyilebilir ateş izlem cihazı, vücuda yara bandı gibi kolayca yapıştırılarak ölçüm yapılan yerin sabit kalmasını sağlıyor. Yerli ve milli medikal bir cihaz. Giyilebilir ateş izleme cihazının hastanelerde de kullanılması üzerine çalışmalarımız sürüyor.”
KISA KISA
* Dr. Görkem Astarcıoğlu, giyilebilir sağlık ürünleri üzerine çalışmalarını sürdürüyor. Giyilebilir ateş izleme cihazı gibi yeni ürünleri de portföyüne eklemek istiyor. Dr. Astarcıoğlu, “Ünlü bir firmayla da görüşmelerimiz sürüyor. Dünyada geliştirilen giyilebilir cihazları da BabyStar’a entegre etmek istiyoruz” diyor.
* Hekimanne A.Ş.’de donanım kısmını geliştirmek adına 5 kişilik bir ekibin olduğunu söyleyen Dr. Görkem Astarcıoğlu, “Yazılım kısmında ise Teknopark İzmir’de bazı firmalar çözüm ortağımız” diyor.
* Dr. Görkem Astarcıoğlu’nun gündeminde birçok konu var. Bunlardan biri de ihracat. Avrupa başta olmak üzere birçok ülkeye TempStar’ı ihraç etmek istiyor. Gündemdeki bir diğer konu ise BabyStar ile ilgili. Dr. Astarcıoğlu, mobil uygulamaya girilen verilerden yola çıkarak Türkiye’nin hastalık haritasını da çıkarmayı planlıyor.
Paylaş