Gençlere özel ürün yaptı ‘yakı’ satışları patladı

Piyasada bilinen adıyla ‘Aslanlı Yakı’nın üreticisi Şanlı İlaç, gençlerden gelen şikayetleri dikkate aldı. Onlara özel ürün geliştirdi. Sonuç, bir yılda yakı satışları yüzde 250 arttı.

Haberin Devamı

Gençlere özel ürün yaptı ‘yakı’ satışları patladı

Kas ve eklem ağrısı çeken, romatizma ya da siyatik şikayeti olanların kimi hapla, kimi iğneyle, kimi de kremle şifa bulmaya çalışıyor. Tabii bir de ‘yakı’yla derdine derman arayanlar var. Yakıyı bilmeyen yoktur. Bugün bir kaç üreticisi olan bu ürünün en tanınırı ve pazar lideri ise Şanlı İlaç... Kuruluşunun 65’inci yılını kutlayan, logosundaki kaplan resmine rağmen namı diğer ‘Aslanlı Yakı’, önemli başarılara imza atmış durumda. Yakının yanı sıra nasır bandı da üreten şirket, son yıllarda hedef kitlesine gençleri de ekledi, satışlarını ciddi oranda artırdı. Geleneksel bir ürün olan yakının gençler tarafından kullanımı ve satışlarda yarattığı büyük patlamayı Genel Müdür Gürcan Eralp’den dinledik. Eralp, yakının kokusu ve ebadından şikayet eden gençler için üründeki ‘yakı’ ibaresini çıkardıklarını anlatarak söze başladı. Gençler tarafından da kullanılması adına ikinci bir marka oluşturduklarını, ‘Capsi’ markasında tamamen gençlerin taleplerini dikkate aldıklarını anlatan Eralp, “Gençlere sıcak gelmeyen üründeki yakı yerine, termal plasteri sözcüğünü koyduk. Sonuçlar bizi oldukça mutlu etti. Bu hamlemizin ardından geçtiğimiz yıl bu grup yakı satışımız yüzde 250 arttı” diyor.

Haberin Devamı

Gençlere özel ürün yaptı ‘yakı’ satışları patladı

65’lik delikanlı

Tanıtım ve reklamı yasak olan yakı, bugün birçok insanın derdine derman oluyor. Gürcan Eralp, Türkiye’de yılda 6 milyon adet yakı tüketildiğini söylüyor. Eralp, bu işin sırrını eş-dost tavsiyesi olarak belirtiyor. Şirket ömrünün ortalama 12 yıl olduğu Türkiye’de bu yıl Şanlı’nın kuruluşunun 65’inci yılını kutladığını hatırlatan Eralp, bunda amiral ürün olan yakının büyük katkısı olduğuna dikkat çekiyor. Eralp, “Ekonomik krizle birlikte şirketlerin ömrü İngiltere’de 9, Almanya’da 18 yıl gerilemiş durumda. Dünyanın 500 büyük şirketlerinin ortalama ömürleri ise 40 yıl. Bu pencereden baktığınızda 65 yıl övünülecek bir süre” diyor.

Haberin Devamı

Gençlere özel ürün yaptı ‘yakı’ satışları patladı 

LOKOMOTİF ÜRÜN
Şanlı İlaç’ın kuruluş öyküsü şöyle: 10 Nisan 1948’de, “Şanlı Laboratuvarı” ismiyle İzmir Pasaport’ta kurulmuş. Kurucuları, eczacı Seyit Derviş Şanlı ve kardeşi Dr. Mustafa Şanlı. 1951’de kolektif, 1981’de anonim şirkete dönüşerek “Şanlı İlaç Sanayi A.Ş.” unvanı alınmış. O tarihlerde hemen hemen tüm ilaç gruplarında Türkiye’de ilk üretim yapan firmalar arasında yer almış. 1966’da tüm hakları yurtdışından alınarak yakı imalatına başlanmış. Seyit Bey, o dönem üretimle ilgili 600 yere mektup göndermiş. Sonuçta Türkiye’de hiç bilinmeyen, özellikle Almanya ve İsrail’de yaygın şekilde kullanılan bu ürün o tarihten itibaren şirketin lokomotifi olmuş. Diğer ilaçlar zaman içinde yavaş yavaş eski trendlerini kaybetmeye başlamış. 2001 sonunda, sektördeki gelişmeler, piyasa şartları ve belirsizlikler sonucu ilaç üretimi askıya alınıp esas iddialı olunan plaster grubu ile doğal ve bitkisel içerikli, topikal (deri üzerinden uygulanan), lokal etkili ilaç ve tıbbi ürünlere ağırlık verilmiş. Bugün bu alanda sıvı (liniment ), merhem, yakı, thermal plaster ve nasır bandı ürün gruplarında 20’ye yakın ürün çeşidi bulunuyor.

Haberin Devamı


KIZDI KENDİSİ ÜRETTİ
Türkiye’de ilk defa ve hala müadili olmayan liniment grubu ürünlere de girdiklerini söyleyen Eralp, bu grubun iki yıllık bir ar-ge çalışmasının ürünü olduğunu, TÜBİTAK’la birlikte ortaya çıktığını ifade ediyor. Bu ürünün dünyadaki en büyük üreticisinin Singapurlu Tiger Balm olduğunu anlatan Gürcan Eralp, ürünün ortaya çıkmasıyla ilgili ilginç bir detayı şöyle paylaştı: “Bu şirketin yaklaşık 100 ülkede distribütörü var. Bu ürünlerle ilgili iki yıl boyunca görüştük. Türkiye distribütörlüğünü almak istedik. Ciddi temaslarımız oldu. Sonuçta ağır şartları olması nedeniyle anlaşamadık. Bizden, logolarımızın benzerliği nedeniyle kaplanı kaldırmamızı istediler. Buna karşı çıktık ve görüşmelerimizi sonlandırdık. Ar-ge departmanımızda bu ürünlerle ilgili çalışma başlattık ve sonucunu aldık.”

Haberin Devamı

Gençlere özel ürün yaptı ‘yakı’ satışları patladı


HİÇ BİR ŞEY ÇEKMEDİ NASIR BANDI İHRACATINDAN ÇEKTİĞİ KADAR
Yakı ve benzeri ürünlere anneanne ilacı gözüyle bakıldığını dile getiren Eralp, dünya genelinde bu tip doğal ürünlere ilginin arttığını vurguluyor ve bu gelişmeden hareketle ihracata ağırlık vereceklerini sözlerine ekliyor. Tabii burada hedef pazar Ortadoğu, Türk Cumhuriyetleri ve Afrika... Şu anda bu bölgeye ihracat var. “Avrupa’ya neden ürün göndermiyorsunuz” diye sorduğumuzda ise aldığımız yanıt mevzuatla ilgili sorunlar oluyor. Gürcan Eralp, bu konuyla ilgili şöyle konuştu: “Avrupa’da bizim ürünle ilgili bir kavram karışıklığı var. Oraya ürün göndermek istediğimizde ruhsat almamız 2.5 yıl sürüyor. Ürünlerimiz 6 Ekim 2012’ye kadar ara ürün olarak geçiyordu. Bunun Avrupa’daki karşılığı reçetesiz ürün. 6 Ekim 2012’de reçetesiz ürün ve geleneksel bitkisel tıbbi ürünler olarak ikiye ayrıldı. Ancak bu tarihte belgelendirme için başvurduk, süreci bekliyoruz. Ama yine de bir kavram karmaşası hala devam ediyor. Bu nedenle burası bizim için sorunlu. Bir dönem Almanya’ya nasır bandı gönderdik. Alıcı firma onu gümrükten alıncaya kadar çok zorlandı.”

Haberin Devamı

BÜYÜME HEDEFİ % 30
Tüketiciye eczane kanalıyla ulaşan şirket, yeni bir ürünü daha piyasaya çıkarmaya hazırlanıyor. Yine Türkiye’de ilk kez üretilmiş olacak. Türkiye’deki yaklaşık 24 bin 600 eczanenin istisnasız tamamında ürünleri bulunuyor. Eczanedeki yakıların yüzde 85, nasır bandının yüzde 25’i, diğer ürünlerin ise yüzde 100’ünün Şanlı İlaç’a ait olduğunu kaydeden Eralp, geçen yılı yüzde 37’lik büyümeyle kapattıklarını, bu yıl temkinli hareket ettiklerini ve yüzde 30 hedefi koyduklarını söylüyor.
2013 ve 2014’ün yeni ürün ve teknolojik yatırım yılları olduğunu kaydeden Eralp, şöyle devam etti: “Geçtiğimiz yıl, TUBİTAK ile yeni ürünlerimize yönelik bir proje yaptık. Bununla ilgili yatırım çalışmalarımız başladı. Ayrıca, 2 yeni ürün ve üretim teknolojisi için Ar-Ge çalışmalarımız devam ediyor. Biri üniversite işbirliğinde olacak ve böylece hayalini kurduğumuz makine projemiz hayat bulacak. Diğerini ise TÜBİTAK ile birlikte yapacağız.”

YABANCIYA SATMAYIZ
Yurtdışından yoğun satın alma talepleri aldıklarına da değinen Eralp, “1.5 ay önce bir İtalyan firma geldi. Ama bu ve buna benzer taleplerin çoğu şirketin tamamını alma yönünde. Biz bunu istemiyoruz. İthalat ve ihracat konularında stratejik ortaklıklara evet, ama şirketin tamamını bir yabancıya satma noktasında hayır.”

Yazarın Tüm Yazıları