Paylaş
Bu anlamda İstanbul’un en iyi alternatifi hiç kuşkusuz İzmir. Özellikle son dönemde ‘Yeni Kent Merkezi’nde hayata geçen ve geçecek projeler bunun en somut göstergesi. ‘İzmir’i 2030’da nasıl görmek isteriz?’ sorusundan hareketle Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Ege Şubesi geçen hafta düzenlediği panelle bu konuyu masaya yatırdı. Kentin önde gelen inşaat ve gayrimenkul sektör temsilcilerinin de katılımıyla İzmir’in sahip olduğu şartlar ve kapasiteyle Türkiye’nin ikinci büyük iş merkezi olmaya en uygun yer olduğu görüşü savunuldu. Aslında bu hedef bugün kısmen gerçekleşmiş durumda. Bazı şirketler şimdilik ya kurumlarının çeşitli birimlerini İzmir’e kaydırıyor ya da şubeyle bölgenin nabzını ölçüyor. Tüm bunlar İzmir’deki birçok sektörün hareketlenmesini sağlayacak. Yani İzmir’in geleceğine iş merkezi özelinde gayrimenkul sektörü yön verecek.
Diğerleri de nemalanır
İzmir’in sahip olduğu değerlerin herkes tarafından bilindiğini ifade eden TÜGİAD Ege Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Canpolat, “Global ekonominin bir oyuncusu olan Türkiye’nin iş ve ticaret hayatının merkezi konumunda olan İstanbul’un da taşıma ve genişleme kapasitesi doldu. Ankara ise siyasetin ve bürokrasinin merkezi konumunda. İzmir sahip olduğu şartlar ve kapasiteyle Türkiye’nin ikinci büyük iş merkezi olmaya en uygun kent. Bu nedenle İzmir’in bu değerlerinin biraz daha öne çıkarılarak her alanda yatırımın İzmir’e çekilmesi hususunda ‘İzmir 2030’ temasıyla bir çalışma başlattık. Bu çalışma tek sektör, tek alan seçilerek yapılmayacak. Ticaretten sanayiye, sağlıktan eğitime, turizmden kültüre, tarıma, kısaca her değeriyle bir bütün. İzmir’in hiçbir alandan vazgeçmek ya da o alanı gözardı etmek gibi bir lüksü yok. Eğer İzmir, Türkiye’nin ikinci büyük iş merkezi olursa tüm sektörler bu gelişme ve büyümeden nemalanır. Bu gelişim sürekli göç alan ve genç işsiz nüfusu Türkiye ortalamasının üstünde olan İzmir için çok önemli istihdam kaynağı da olur. Bu nedenle ortak akıl ve ortak çalışmayla İzmir’in 2030 vizyonuna TÜGİAD Ege olarak katkı koymak istedik” diyerek 2016’da da 5-6 panel düzenleyecekleri bilgisini paylaştı.
ZATEN İKİNCİ BÜYÜĞÜZ
Panelin ardından değerlendirme yapan Kavuklar Gayrimenkul Geliştirme Grup Başkanı Metehan Kavuk, “Şu an İzmir zaten Türkiye’nin ikinci büyük iş merkezi konumunda. 86 bin şirketten söz ediyoruz. Ama bunu dışarıya pazarlamak gerekiyor. Burada da yerel yönetimlerin İzmirli müteahhitleri yönlendirmesi gerekiyor. Biz kitap ne diyorsa onu yapıyoruz. Onun için yerel yönetimin bizi yoğurup yönlendirmesi gerekiyor. İzmir pozitif bir kent. İç talebin arza yetişemediği tek şehir. Yeni arazi üretimleri sağlanarak bu dengeyi tutturabiliriz. Boş bina sayısı İzmir’de yok denecek kadar az. Yeni arsalar üretip, var olanlar üzerindeki sorunları çözüp ülkeye katma değer sağlamamız lazım” dedi.
YATIRIMIN ÖNÜ AÇILSIN
İzmir’in ikinci büyük iş merkezi olma hedefinde fitili ilk ateşleyenlerden Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak ise ‘Yeni Kent Merkezi’ olarak adlandırılan bölgenin 471 hektarlık bir alan olduğunu hatırlatarak, şöyle devam etti: “Yeni Kent Merkezi 500 bin kişinin yaşayacağı, günde 1.5 milyon insanın kullanacağı ve 18 milyar dolarlık yatırımın yapılacağı modern bir yer. Bu hedeflere ulaşabilmek ancak yatırım yapmakla mümkün. Bu yatırımların önü maalesef şu anda çoğunlukla kapalı. İvedilikle çözülmesi gereken sorunlarımız var. Yatırıma kapalı yaklaşık yüzde 65 imar uygulaması tamamlanmamış alan derken, 11.7 milyar dolarlık yatırımdan bahsediyorum. Yakın dönemde bazı plan ve plan notlarının hukuksal süreçler sonunda durdurulduğunu veya iptal edildiğini gördük. Dışarıdan bu konu fazla önemsenmeyebilir ancak sektör yatırımcıları için bu olaylar İzmir aleyhinde var olan olumsuz imajı daha da artırdı. Şu an yeni kent merkezinde imar sorunlarından dolayı sadece yüzde 7’lik oranda inşaat faaliyeti var. Çok hızlı şekilde ulaşım planlarının hayata geçirilmesi gerekiyor. İkinci bir çevre yoluna ihtiyaç duyuluyor. İzmir’i dünya kenti yapacak her türlü özellik var. Bunun için kamudan özel sektöre herkesin birlikte hareket etmesi gerekiyor.”
PANELDE KİMLER VARDI
ESBAŞ CEO’su Faruk Güler, Akfen Yönetim Kurulu Üyesi Selim Akın, Ontan Grup 2. Başkanı Taner Akçınar, Folkart Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak, Kavuklar Gayrimenkül Geliştirme Grup Başkanı Metehan Kavuk, Atek Yapı Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Duğles, Miray İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Haydar İnaç, Dere İnşaat Genel Müdürü Bora Turan ve MŞB İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baran.
Paylaş