Paylaş
İÇİNDEKİ girişimci ruh daha ilkokul yıllarında kendini gösterir. Oturdukları lojmanın bodrum katında mahallenin çocuklarına ‘Karagöz Hacivat’ oynatır. Tabii 5 kuruşa... Bu döngü her yaz tatilinde farklı iş kollarında devam eder. Üniversiteyi bitirince gıda ve tekstil alanında üst düzey yöneticilik ve dış ticaret pazarlama görevi yapar. 1989’da ani bir kararla Avustralya’ya gitme kararı alır. Bir bavulla gittiği dünyanın diğer ucunda taksicilik, domates toplama, belediyede temizlik, radyoculuk ve çeşitli kurumlara danışmanlık yapar. 2004’te İzmir’e dönen İmre Gaffaroğlu, bir yandan Ekonomi Üniversitesi’nde dış ticaret eğitimine başlar, bir yandan da girişimcilik dersleri verir. Bugün Ekonomi ve Gediz üniversitelerinde birikimini paylaşan Gaffaroğlu, kendi işinin patronu olma hayali kuran binlerce girişimciye de yol gösteriyor. Gaffaroğlu, şu ana kadar 150 kişiyi bu hedefe kavuşturmuş...
İmre Gaffaroğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce öğretmenliği mezunu. Ama bu mesleği, sadece askerlikte yapmış. “Hayatım boyunca hep ticaretle ilgili bir şeyler yapma isteği vardı” diye Gaffaroğlu, bu süreci şöyle anlattı:
Gölge oyunu harçlık oldu
“Ailede ticaretle ilgilenen yok. Babam askerdi. Bu nedenle Türkiye’nin birçok yerini gezdik. Bu da bende maceracı bir kişilik yarattı. İlkokul 4’te yazları harçlığımı çıkarmak için askeri lojmanın bodrum katında, mahallenin çocuklarına 5-10 kuruşa ‘Karagöz-Hacivat Gölge Oyunları’ gösterisi yaptım. Bunun gibi ilk, orta, lise ve üniversite yıllarında da yaz tatillerinde akla gelecek her işi yaptım. İş ayrımım hiç olmadı.”
Eve dönecek param yoktu
Üniversiteyi bitirir bitirmez gıda üzerine çalışan bir şirketin ihracat departmanında işe başlayan İmre Gaffaroğlu, “80’li yıllarda dış ticaretle ilgili hiçbir şey yoktu. Elimize çantayı verip, ‘Hadi oğlum git Irak’a şunu sat’ diyorlardı. Birçok ülkeye gidip zeytin, turşu ve gıda maddeleri sattım. İki yıllık çalışmanın ardından da askere gittim. Dönüşte de aynı işe devam ederim diye düşündüm ama şirket batmıştı. Edindiğim çevreye güvenerek, kendi işimi kurdum. Dış ticaret odaklı çalışmaya başladım. 500 bin-1 milyon dolarlık iş bağlantısı yapıyordum ama adam, ‘bir çay ısmarla’ dese eve dönecek param yoktu. Zamanla ortaklarım oldu. Ortaklardan biriyle mantalite olarak anlaşamadığım için bir gün ona kızıp ceketimi alarak kendi şirketimi bırakarak ayrıldım. Bu, hayattaki hatalardan biridir” ifadesini kullandı.
PAZARIN ARKASINDAKİ PAZARI GÖRDÜ
Gıdanın ardından tekstil sektöründe çalışmaya başlayan İmre Gaffaroğlu, 1989’da eşiyle ani bir karar alıp Avustralya’ya giderler. Türkiye’deki eğitimi ve daha sonraki işlerinden edindiği deneyimle bu uzak diyara giden Gaffaroğlu, iş konusunda pek de umduğunu bulamaz. ‘En kötü orta, hadi bilemedin başlangıç noktasında iş yaparım’ düşüncesindeki Gaffaroğlu, önce dondurma fabrikasında işçi, sonra belediyede temizlik görevlisi, ardından domates toplama ve taksicilik gibi işlerde çalışır. Zamanla işleri yoluna koyan İmre Gaffaroğlu, Türkiye’den doğaltaş ithalatına başlar. Bbir süre elinde 40 kiloya yakın kataloglarla ülkeyi arşınlar. Bir yandan danışmanlık, bir yandan da hafta sonları eğitim veren Türk okulu Austurk’te müdürlük, daha sonra ise vakıf başkanlığı yapar. ‘Girişimcilik pazarın arkasındaki pazarı da görebilmektir’ diyen Gaffaroğlu, “Yunan bir arkadaşım, bir kilisenin marangoz işlerini yapıyordu. Yanına gittiğimde kilisenin en önemli noktasında İsa mozaiğinin olmadığın fark ettim. Papaz efendiye sorduğumda, ‘var da biz mi kullanmadık’ dedi. Antalya’da İsa mozaiği yaptırdım ve kiliseye sattım. O iş bana yeni kapılar açtı. Girişimciliğin esası da bu” diyor.
20 FARKLI DERS
2004’te Türkiye’ye dönen İmre Gaffaroğlu, bugün Ekonomi Üniversitesi’nde 5 farklı derse giriyor. Bugüne kadar ise 20 farklı derse vermiş. Gaffaroğlu, Gediz Üniversitesi’nde ise KOSGEB destekli girişimcilik programlarında ders veriyor. Ayrıca, Ekonomi Üniversitesi, İzmir Ticaret Odası ve KOSGEB işbirliğinde düzenlenen eğitim programlarında girişimci adaylarına deneyimlerinden yola çıkarak alışılmışın dışında bir yol izliyor. 30 yılık iş hayatında yediği kazıklardan ders çıkaran ve en büyük kazanım olarak bunları girişimci adaylarına aktaran İmre Gaffaroğlu’nun bir de üç ortaklı bir danışmanlık şirketi bulunuyor.
150 GİRİŞİMCİYİ HAYALLERİNE KAVUŞTURDU
Bir yandan danışmanlık, bir yandan ise üniversitelerde ders veren İmre Gaffaroğlu, İzmir Ticaret Odası, Ekonomi Üniversitesi ve KOSGEB ortaklığındaz açılan kurslarda girişimci yetiştiriyor. Gaffaroğlu, şu ana kadar yaklaşık bin kişiye girişimcilik eğitimi verdiğini, 150’sinin kendi işini kurduğunu belirtip, şöyle diyor:
“Sayı az gibi görünebilir ama her eğitim alanında kendi işini kuracak durum yok. Olmamalı da. Ben her kurs için 300 kişiyle bire bir görüşüyorum ve bunlardan 30’uyla yola devam ediyorum. Bu işi yapabilecek, kendi işini kurabilecek ve cebinde sermayesi olanlara eğitim veriyorum. Yoksa birilerine umut verip, ardından da iki gün sonra iş yerine kilit vurmasını istemem. Kurslar 70 saat sürüyor.”
GİRİŞMİCİYE KÜPE OLSUN
İmre Gaffaroğlu’nun girişimcilere önerileri şöyle:
* Dürüstlükten ödün vermeyin. Ben bunun en güzel örneğiyim. Yediğim kazıklara rağmen bundan vazgeçmedim.
* Trendleri takip edin. ‘Ben bu işi yaptım. Benden iyisi yok’ dememeli.
* Müşteriyi dinleyin. Empati yapmayı öğrenmelisiniz. O zaman girişimci ve patron arasındaki farkta ortaya çıkıyor.
İMRE’NİN GİRİŞİMCİ DÜKKANINDAN
Cihat Cömert Korkunç
Türkiye’de amatör balık avcılığına yönelik ilk taklit balık yemi üretimini gerçekleştirdik. Hem yurt içi, hem de dışında bağlantılar kurarak ürünü satıyor. 2 yıldır bu işi yapan Korkunç, hedef pazar olarak AB ülkeleri ile Uzakdoğu’yu belirlemiş durumda.
Gamze Ateş
Aslen biyoloji mezunu olan Ateş, özellikle kişiye özel tasarım, pasta ve kurabiye kurslarında eğitim aldıktan sonra KOSGEB girişimcilik eğitimini tamamladı. Ateş, bugün yurt dışında öğrendiği iş modelini Türkiye şartlarına ve insanına adapte ederek, ‘Tatlı Hayat Pasta ve Kurabiye Evi’nde hem kişiye özel tasarım yapıyor, hem de bu konuda atölye çalışmaları veriyor. Ateş, önümüzdeki süreçte mağazalaşmayı düşünüyor.
Emre Tolan
Çeşitli kurum ve kuruluşlarda pazarlama ve satış koordinatörlüğü yapan Tolan, Türkiye’de çok bilinmeyen bir alan olan kahve baresterliği konusunda eğitimler aldı. Girişimcilik eğitimini de tamamlayan Tolan’ın, bu konuda çeşitli kahve firmalarına hem danışmanlık hem de imalat ve satış konusunda destek veren bir işletmesi var.
Paylaş