Paylaş
İNSANOĞLU son yıllarda yönünü doğaya çevirdi. İş yapış şeklinden yaşam alanlarına birçok alanda ‘değişime’ neden olan pandeminin de bunda etkisi çok büyük. Tabii doğa içinde yaşamı tercih ederken çevreye duyarlılık çok önemli bir başlık. Birçok önemli projede imzası bulunan FD Mimarlık’ın kurucusu Funda Arkas da bu hassasiyeti göz önünde bulundurarak İzmir Urla Kuşçular’da çok özel bir projeyi hayata geçirmiş. 87 bağımsız villadan oluşan ‘FAMM Urla’... “Mekanlar insanlarla ruh bulur. Bizim işimiz, yaşayan mekanlarla kişilerin hayallerine dokunmak ve onlara içinde olmaktan huzur-keyif duyacakları ortamlar yaratmak” diyen Arkas’la FAMM Urla’yı konuştuk.
ESKİ KOMŞULUK KÜLTÜRÜ
Proje ismi olan FAMM, ‘familya’ kelimesinden esinlenerek konulmuş. Aile kadar yakın hissettikleri kişi ya da arkadaşlarla yola çıktıklarını söylüyor Funda Arkas ve ekliyor: “Bu projenin ana fikri şöyle: Bir dost meclisi yaratma hedefiyle yola çıktık. Eski komşuluk kültürünü yeniden canlandırmak istiyoruz. Biz de burada yaşayacağız. Kendi arkadaş ve dost çevremizi de buraya toplayarak komşu olacağız. Hayvanseverleri ve doğaseverleri topladık, komşuluk olsun dedik. Sosyal alanlarımız çok geniş. Amacımız ve önceliğimiz lüks değil konfor. İyi yatak, iyi koltuk, evin sıcaklık soğukluk dengesi, doğramanın konforu, bahçenin kullanımı, evin içindeki planın fonksiyonelliği... Tüm bunlar konfor...”
YATAY MİMARİ ALGISINI KIRDIK
FAMM Urla’da 1+1’den 3,5+1’e kadar 6 farklı tipte ev yer alıyor ve projede hiç ikiz ev bulunmuyor. Her yapının müstakil ve birbirinden bağımsız olduğunu söylüyor Funda Arkas, “Her evin bahçesi var. Hiç kimse komşusunun evinin önünden geçmiyor. Biz yatay mimariyi sevmiyoruz. Yan yana beton yapılar olsun istemedik. Yatay mimari algısını da FAMM Urla’da kırdık. Evlerin açıları farklı. Bir şerit halinde sıralı değil. Kot farkları var. Türkiye’de bir ilke imza atma hedefiyle yola çıktık. Bu kadar büyük bir alanda, geniş sosyal donatılara sahip başka bir proje olmadığını düşünüyoruz. Urla Kuşçular’da Bağyolu’nun sonunda yer alan projemizi, 2024 Aralık’ta tamamlamayı hedefliyoruz” diyor.
PROJEDE HER DETAY DÜŞÜNÜLDÜ
FAMM Urla tam 3 yıllık bir çalışmanın ürünü. Her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş. Olası bir ihtiyaç halinde itfaiye ve ambulans araçlarının rahatlıkla geçebilmesi mantığıyla projenin sokaklarının genişliği 9 metre olarak belirlenmiş. Funda Arkas, projenin detaylarını şöyle anlatıyor:
“Organik manavından bakkalına, eczanesinden alışveriş yerine, sadece mesken sahiplerine hizmet verecek restorana kadar birçok şeyi düşündük. Oluşturduğumuz ortak alanda ise 3 restoranımız yer alıyor. Bu ortak alanda şarküteriden iyi kahveye, patiseriye, kadın-erkek kuaförüne kadar her şeyi bulmak mümkün olacak. Ortak alandaki bu mekanlar dışarıya da açık olacak. Yazın açık, kışın ise kapalı yüzme havuzu, spor salonu, tenis kortları gibi sosyal donatılar da unutulmadı. Projemizden ev satın alan çok fazla iş insanı ve sanatçı bulunuyor. Bu yapıyı da göz önünde bulundurarak toplantı salonları yaptık. FAMM Urla’da yaşayanların, tüm ofis işlerini bu toplantı salonlarında yapabilecekleri bir altyapı oluşturduk. Yabancı dil eğitimi, yüzme, yelken ve seramik atölyesi odağında çocuk kulübü de projemizde yerini alıyor. Sözün özü, çiçekçiye kadar her şeyi düşündük ve planladık.”
DOĞAYA AYAK UYDURARAK İLERLİYORUZ
FUNDA Arkas’ın hassasiyetle üzerinde durduğu bir konu da doğa... Proje süresince ağaç kesmeden, yeşili koruyarak hareket etmeye önem verdiklerini paylaşan Funda Arkas, “Projeyi araziye göre şekillendirdik. Daha büyük bir alan vardı. Bunların bir kısmını terk ettik. Şu an 110 dönümde 87 ev yapıyoruz. Bu sayıyı rahatlıkla iki katına çıkarma şansımız vardı ama yapmadık. Fedakarlık yaptık. Doğaya saygı duyarak hareket ettik, ona ayak uydurduk. Urla çok önemli ve özgün bir yer, bölgenin doğasını bozmadan ilerliyoruz. Buradaki doğal ortamı bir parçası olmak için proje içinde mini bir çiftlik yaratmayı da planlıyoruz. Meyve ağaçlarımızın yanı sıra enginar gibi sebzeler de yetiştirmek istiyoruz. Yetiştirdiklerimizi FAMM Urla dostları toplayıp, kullanacak. Doğa içindeki dengeyi korumayı odağımıza aldık” diyor.
SAYILARLA FAMM URLA
110 dönümlük bir alanda yer alıyor.
87 bağımsız konuttan oluşuyor.
57 mimar ve mühendis projede çalışıyor.
77 bin metrekarelik bir imalat yapılıyor.
2024 Aralık’ta teslim edilmesi hedefleniyor.
KISA KISA
* Funda Arkas’ın doğaya olan saygı ve hassasiyeti malzeme ve ürün kullanımına da yansımış. Üretim sürecinde kullanılan tüm malzemelerin doğal ürünlerden olmasına özen gösterdiklerini söylüyor Arkas ve ekliyor: “Temelden çatıya buna dikkat ettik. Projede yer alacak mobilya ve objeler de 20-25 yıldır benim toplandığım ürünlerden oluşuyor. Yani bir tarihte olacak.”
* “Sürdürülebilir yaşam alanları yaratmaya çalışıyoruz, sürdürülebilir dostluklar gibi” diyen Funda Arkas, doğadaki her bir damla suyun bile kıymetli olduğunu söylüyor, “Bu nedenle hem çatılardaki hem de zemindeki yağmur sularını toplayacağız. Bu suları da bahçe sulamasında kullanacağız” diye konuşuyor.
* Başarılı bir iç mimar olan Funda Arkas’ın konuttan otele birçok projede imzası bulunuyor. İstanbul Havalimanı Dış Hatlar CIP Salonları da bunlardan sadece biri.
Paylaş