Paylaş
Yaşadığınız coğrafyada bulunmayan hastalık etkenlerinin, özellikle mikroorganizmaların sizi gittiğiniz yerlerde bulması hiç zor değil. Bir başka risk dönüşte hastalık yapan etkeni de beraberinizde getirmeniz. Hem kendiniz hem de başkalarını hasta etmeniz. Dolayısıyla nereye giderseniz gidin önce hastalık etkenlerini araştırın, gerekli önlemleri yola çıkmadan alın.
-DSÖ’ye kulak verin: Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) her yıl düzenli olarak ülkelerde görülen enfeksiyonları bildiriyor. Sizin de takip etmeniz mümkün. 2014 başından beri Çin’de insanda görülen avian influenza virus (H7N9), Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde Ortadoğu Respituvar Sendromu - Coronovirus, Gine’de ise ebola hemorajik ateşi olduğuna dair raporlar yayımlanıyor. Ülkelerde görülen enfeksiyonların yanı sıra, bu enfeksiyonları önlemeye yönelik hangi aşıların zorunlu, hangi aşıların genel ya da risk durumunda önerilen aşılar olduğu da DSÖ tarafından belirleniyor.
-Riski sıfırlayabilirsiniz: Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Dr. Nermin Etiz, gerek iş gerekse tatil amacıyla yapılan seyahatler için alınacak basit önlemlerle seyahat hastalıklarını azaltmanın hatta sıfırlamanın mümkün olduğunu söylüyor.
Bu köşede sık sık vurgulandığı gibi seyahate çıkmadan aşı yaptırmayı ihmal etmeyin! Enfeksiyon hastalıklarından korunmak için önerilen aşı ya da aşılar mutlaka seyahatten
önce yapılmalı. Ancak unutmamanız gereken bir ayrıntı var: Aşılanmış kişilerde bağışıklık genellikle 3-4 haftada oluşuyor. Kişinin bağışık durumuna, aşıya ve aşının dozuna bağlı olarak bu süre değişiyor. Geç kalmayın.
-Sizi bekleyen hastalıklar: Hepatit A, hepatit B, polio (çocuk felci), difteri, tetanoz, tifo, influenza (grip), pnömokok, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği, kolera, kuduz,
şarbon, veba, tüberküloz, meningokok ve sarıhumma seyahatlerde karşılaşabileceğiniz hastalıklar. Meningokoksik menenjit aşısı ve sarıhumma aşıları zorunlu. Seyahate çıkmadan evvel (en az 10 gün önce) mutlaka yapılmalı ve yapıldığı belgelenmeli. Hepatit A ve B, polio, difteri, tetanos ve tüberküloz aşıları ise herkese öneriliyor. Diğer aşılarsa gidilecek ülkedeki riske göre önerilen aşılar.
-İlaç almanız gerekebilir: DSÖ, ülkelerde ortaya çıkan enfeksiyonlar ve önerilen aşılarla birlikte, gidilecek ülkede görülen enfeksiyonları da önleyebilmek için proflaktik anti-infektif ilaçlara başlanması gerektiğini bildiriyor. Örneğin halen pek çok Sahra-altı Afrika ülkesinde sıtma (plasmodium falciparum) görülüyor. Bu nedenle buralara gideceklere mutlaka seyahat öncesi anti-malaryal tedaviye başlanması gerektiği vurgulanıyor.
-Her daim hijyen: Aşı ile birlikte hijyen kurallarına da dikkat edilmeli. Dr. Etiz, “Bilinmesi gerekir ki, seyahat sağlığı açısından enfeksiyon hastalıklarından korunmak için sadece aşılanma ve proflaktik ilaç kullanımı yeterli değil. Her zaman olduğu gibi genel sağlık kuralları ve kişisel hijyen kurallarına tam uyulması da çok büyük önem taşıyor” diyor.
Paylaş