Yılbaşı tatilinden sağlıklı dönme rehberi

Yılbaşını kutladınız, bunu fırsat bilerek kısa da olsa bir tatil yaptınız sıra dönüş yolunda...

Yola çıkmadan önce yılbaşı gecesi vücudunuza yüklediği yükten, özellikle de alkolün etkilerinden kurtulmanız şart. Bir de dinlenmek ve uykunuzu düzene sokmak...

1 OCAK ÖNERİLERİ

Uyanır uyanmaz bol su içmeye başlayın Peynir, ekmek, zeytin ve yeşilliklerden oluşan kahvaltınızı edin Limonlu bitki çayları midenizi yatıştırır, toksinleri atmanızı sağlar Meyve ve sebze suyu karışımları kaybedilen su, vitaminleri yeniden kazandırır Sauna ve buhar banyosu toksin atmanıza yardımcı olur Midenin durumuna göre kahvaltı dışındaki öğünlerde de hafif yemekleri tercih edin. Sindirim sisteminin kendine gelebilmesi için sulu gıdaları seçin. Ağır soslu olmamak kaydıyla, makarna öğle için ideal seçenek olabilir. Akşam çorba için, sebze yiyin Alkol almaya devam etmeyin.

UYKUNUZU YATAKTA ALIN DİREKSİYON BAŞINDA DEĞİL!

Yolculuğunuz 4-5 saatten uzun sürecekse öncesinde yeterince dinlenmiş olmalısınız. Uzmanların önerileri, yolculuktan önceki iki gecenin iyi uyuyarak geçirilmesi. Gerek ülkemizde gerekse diğer ülkelerde tutulan istatistikler, yorgunluk, uyku hali ve dikkatsizliğin trafik kazalarında yüzde 30-52 arasında rol oynadığını gösteriyor. Riske girmek istemiyorsanız: Bol, terletmeyen, rahat giysiler ve ayakkabılar giyin Yola çıkmadan önce sakinleştirici, alerji, kalp ilacı almanız gerekiyorsa prospektüsünü dikkatli okuyun. Gerekirse doktorunuza danışın. Çünkü bu ilaçlar uyku yapar. Özellikle alkol alınan, düzensiz uyunan bir geceden sonra ciddi tehlike yaratabilir. Vücudunuzu susuz bırakmayın. Bol su için. Gerektikçe tuvalet ihtiyacı için mola verin. Yoğurt, ayran ya da hazmı zor, şekerli, yoğun karbonhidratlı yiyecekler uyku yapar. Kafein, bazı kişilerde uyku halini gidermekte bir dereceye kadar etki yapar. Aşırı kafein çarpıntı, terleme, sinirlilik gibi sorunlara yol açar. Kahve ve yüksek dozda kafein içeren enerji içeceklerini ölçülü kullanın. Her uykunuz geldiğinde mola verin. En az 15 dakika uyuyun ya da direksiyonu bir başkasına devredin. Unutmayın ki yüksek sesle müzik dinlemek, konuşmak soruna geçici çözümdür "gözler açık uyumaya" engel olamaz. Molalar dikkat dağınıklığınızı ve can sıkıntınızı da azaltır, zihninizi dinlendirir.

UZUN YOLCULUKLARDAN ÖNCE ASPİRİN İÇİN

Havayolu ve uzun süreli karayolculuğunda hareketsizliğe bağlı damarların pıhtı atması ihtimalini en aza indirmek için bir aspirin içebilirsiniz. Aynı nedenle yolculuk boyunca bol bol su için. Uzun süre hareketsiz kalmak, ayaklarınızda ve vücudunuzda şişlik yapabilir. Ayakkabı tercihi yaparken de bunu gözardı etmeyin. Ayrıca yolculuktan diz ağrılarıyla inmek istemiyorsanız uzun süre oturur pozisyonda kalmayın. Ağrı oluşmadan sık sık dolaşın, dizlerinizi uzatın. Diz kapağını nazik şekilde, ileri, geri, içe dışa hareket ettirin.

TAŞIT TUTUYORSA, AZ SALLANAN YERİ SEÇİN

Güneş gözlüğü taşıt tutmasını azaltır. Kapalı ortamda bile güneş gözlüğü takın Çocuklara konsantre olacakları oyuncaklar verin Hafif ve sulu gıdalar yiyin Taşıtın en az sallanan yerinde oturun (arabada ön koltuk, otobüste orta alt kısım, uçakta kanat kısmı, gemi veya teknelerde güverte) Yüzünüz gidilen doğrultuda olsun Dışarıya bakarken, tek objeye odaklanmayın Ani baş hareketlerinden kaçının Uyuyun

Yazarın Tüm Yazıları