Astım günümüzde en sık görülen sağlık sorunlarından biri. Solunum yollarındaki mikrobik olmayan, iltihabi bir hastalık.
Astımlılara seyahat yasak değil elbette, ancak hassasiyetlerini bilerek bazı detaylara dikkat etmelerinde yarar var. Seyahat edileceğiniz bölgeyi seçerken doktorunuza danışabilirsiniz. Yine seyahat öncesinde mutlaka kontrol amaçlı muayeneden geçin. Doktorunuza seyahat edeceğiniz yer hakkında bilgi verin. Doktorunuzdan seyahat sırasında hastalığın nüksetmesi halinde ne yapılacağına ilişkin yazılı bir eylem planı hazırlamasını isteyin.
Amerikan Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Şefi Prof. Dr. Levent Tabak astımlılara şu önerilerde bulunuyor:
Ağır gıda alerjisi olanlar mümkünse yiyeceklerini kendilerinin hazırlayabileceği bir yerde kalmayı tercih etmeli.
Polenler açısından en uygun bölgeler deniz kenarındaki yerler.
Seyahat edilecek bölgeleri seçerken gözardı etmemeniz gereken detaylar var: 1500 metrenin üzerindeki irtifalarda havadaki oksijen miktarı giderek azalır. Kayak gibi kış sporlarını yapaken soğuk hava astım atağını tetikleyebilinr. Tüple dalmak astım ve alerjik hastalar için uygun bir spor değil.
Kullanım süresi geçmemiş "astım" ve "saman nezlesi" ilaçları, seyahat esnasında bireylerin yanlarında olmalı ve her türlü ihtimale karşın, ihtiyaçtan daha fazla miktar alınmalı.
Bagajların kaybolma veya gecikmesi tehlikesine karşı ilaçlarınızı el çantasında bulundurun.
Yurtdışı seyahatlerinde gümrüklerde sorun yaşamamak için ilaçların sürekli kullanılması gerektiğine dair bir belgeyle ilaçların içeriğine ait bilgileri doktordan alın.
İhtiyaç duyulduğu takdirde, iletişim kurabilmek için doktorun telefon numarasını kaydedin.
Astımı takip etme ve hastalığın şiddetinin belirlenmesinde en belirleyici yöntem olan PEF metre (zirve akım hızı ölçer) alın.
Tatilde otelde kalacaksanız, rezervasyon öncesi otelin alerjenden arındırılmış bir katı veya odası olup olmadığını sorun. Bu şartların sağlanacağına dair garantiyi seyahat acentesinden yazılı olarak isteyin. Böyle bir olanak yoksa antialerjik materyalden yapılmış kişisel yatak çarşafı ve yastık kılıfını götürün.
Gidilecek yere ulaşılınca, en yakın doktor, ambulans servisi ve hastane acil servisinin telefon numaralarını edinin.
Ani bir astım krizi veya alerjik reaksiyon gelişmesi durumunda ne yapılması gerektiğini yanınızdakilere anlatın.
Seyahat edilen ülkenin dili bilinmiyorsa; hastalıkla ilgili sorunların anlattığınız bir yazı hazırlayın veya sözlük alın.
Hangi ulaşım aracı size uygun
Seyahate otomobille çıkılacak ise aracın polen filtresini yola çıkmadan önce yenileyin. Son yıllarda geliştirilen hava filtreleri, polen, bakteri, kurum, endüstriyel toz gibi tüm kir parçacıklarını yüzde 100 oranında filtre ederek, araç içerisine girmelerini önleyebiliyor. Alerjisi bulunanların seyahat süresince, otomobil camlarını kapalı tutmaları ve havalandırma için klima kullanmaları da faydalı.
Tren ve otobüs gibi toplu taşıma araçlarıyla seyahat etmek, gerekli önlemleri almak açısından zor olacağı için zorunlu kalmadıkça bu araçları tercih etmeyin.
Uygun koşullar sağlandığı takdirde uçakla yolculuk yapılmasında bir sakınca yok. Uçaklarda kabin basıncı son 40 yıldır karaya yakın fizyolojik koşullara göre ayarlandığı için oksijen azalmasına bağlı olarak, sıkıntı yaşama olasılığı hemen hemen hiç yok. Yine de kuru klima havası, uçuş korkusu ve diğer yolcularla yakın temas astım ve saman nezlesi hastalarında krize neden olabiliyor. Ancak uçağa binmeden önce kullanılacak kısa etkili bronş genişletici bir ilaç krize bağlı olarak ortaya çıkabilecek sıkıntıyı büyük ölçüde engelliyor. Alınan tedbirlere rağmen uçakta şik yetler ortaya çıktığında kısa etkili bronş genişletici bir ilaç ile birlikte oksijen kullanımı, hastayı rahatlatıp krizin şiddetlenmesini önler. Alerjik riniti olanların özellikle iniş sırasında basınç farkı nedeniyle karşılaşabilecekleri sinüs ve orta kulak problemleri, uçağa binmeden önce kullanılacak burun spreyleri ile önemli ölçüde önlenebiliyor.