Tıkalı burun daha ciddi sorunlara zemin hazırlar

Burun tıkanıklığı sadece nefes almayı güçleştirerek günlük yaşam konforunu bozmakla kalmıyor.

Geniz ve burun eti, alerji, burun eğriliği ve sinüzitin neden olduğu burun tıkanıklığının uzun süre devam etmesi ve ağızdan nefes alınması, çocukların zeka gelişimini olumsuz yönde etkilerken, yetişkinlerde kalp hastalıklarına zemin hazırlayabiliyor.

- Burundan nefes almak neden bu kadar önemli?

Vücudun kliması olarak tanımlanan burnun önemli bir görevi var. Burnun ortasında burun pasajlarını iki eşit yarıma ayıran bir duvar ve yan duvarlarda hastalarımızın burun eti diye tabir ettiği, parmak şeklinde çıkıntılar mevcut. Bütün bu oluşumların yüzeyini ise pembe renkli mukoza denilen bir halı kaplar. Yan duvarlardaki konka dediğimiz oluşumlar, burun içindeki yüzey alanını arttırıyor. Burnun koku alma işlevinin yanı sıra en önemli fonksiyonu, nefes alıp verme organı olması. Nefes alıp verirken konkalar vasıtasıyla hava temizleniyor, nemleniyor ve ısınıyor. Konkalar burnun klimalarıdır. Yazın havayı soğutuyorlar, kışın ısıtıyorlar. Aynı zamanda temizleyip, nemlendiriyorlar.

- Tıkanıklık hep burun eğriliğinden mi kaynaklanır?

Geçici burun tıkanıklığına yol açan nezleyi saymazsak; başlıca sebep olarak burnun doğuştan ya da sonradan kazanılan, deviasyon diye tanımladığımız eğrilikleri gösteriliyor. Burnun orta bölümünün eğriliği, nefes alıp vermeyi etkiliyor. Ancak tıkanıklığın tek sebebi bu değil. Hava kirliliği, sigara, alerji, burun spreyi bağımlılığı, alkol ve atmosfer basıncı değişiklikleri gibi burun mukozasını şişiren, ödemini arttıran dış nedenler burun tıkanıklığına yol açar.

- Tedavisi nasıl yapılıyor?

Alerjisi olanlar ilaçlarla tedavi ediliyor. Alerji ilaçları ile burun mukozasının şişkinliği azaltılarak, hastaların nefes alıp vermesi sağlanıyor. Atmosfer şartları, hava kirliliği, egzoz gazları, endüstriyel atıklar da burun tıkanıklığı yaratıyor. Burun tıkanıklığının nedeni ne olursa olsun, tıbbi tedavi ile düzelmeyen durumlarda ameliyata kadar varan başka tedavi seçenekleri gündeme geliyor.

- Ameliyat nasıl yapılıyor?

Birçok farklı yöntem kullanıyoruz. Biri burun eti konkanın içine bir tünel açmak. Bu tünelin içine aletlerimizi yerleştirerek hem burnu kaplayan halının iç yüzünü hem de burun etinin yapıştığı kemiği traşlayarak, boyutunu küçültüyoruz. Son derece basit bir ameliyattır. Konkalarda mukozanın fazla olduğu ve ilaçla düzelmeyen durumlarda ise radyofrekans yöntemini uyguluyoruz. Radyofrekans enerjisini mukozaya ileterek, 2-3 haftada büzülmesini sağlıyoruz. Etli mukozalarda yapılan ve hastalarda oldukça yüz güldürücü sonuçlar aldığımız, son derece basit bir yöntem bu... Sinüzit, polip, geniz eti gibi medikal tedaviye yanıt vermeyen durumlardaysa, endoskopik ameliyatlarla burun tıkanıklıkları tedavi edilir. Estetik burun ameliyatları sonrası oluşabilen burun kanadı çöküntüleri de kansız ve tamponsuz bir şekilde çok basit bir yöntemle tedavi edilebiliyor.

Burun tıkalı kalırsa

Burnun işlevlerinden biri havayı temizleyip aşağıya göndermek. Burun kullanılmadığı zaman ağız açık kalıyor. Temizlenip nemlenmeyen ve ısınmayan hava boğaz arka duvarına çarparak, kuruluk ve farenjit türü şikayetlere yol açıyor. Burun ile akciğerler arasında bir bağlantı söz konusu. Burundan solunan havayı akciğerler daha fazla emerler. Biz, ağzımızı kullandığımızda bu işlevi atlıyoruz. Az oksijen, sessiz seyreden bazı kalp hastalıklarını gündeme getirebilir. Dolayısıyla uzun vadede sessiz seyreden kalp problemleri daha erken ortaya çıkabilir. Çocuklarda ise alerji nedeniyle burun etlerinin şişmesi, geniz etinin büyümesi, burundan nefes alıp verememek, gelişimlerini olumsuz etkiler.
Yazarın Tüm Yazıları