Yaz günleri sıcağın ve nemin etkisiyle terlemek normal. Plajda, güneş altında ise kaçınılmaz.
Terleme bir denge, vücut ısımızı kontrol eden önemli bir mekanizma. Ancak, terleyerek kendini serinleten vücut, bu arada ihtiyaç duyduğu suyu ve birçok yararlı maddeyi de kaybediyor. Bu yüzden almanız gereken önlemler var; sık duş almak, stresli ortamlardan kaçınmak, günde iki litreye yakın su içmek, çay, kahve ve alkolden uzak durmak gibi...
Dr. Tuncay Filiz’in verdiği bilgiye göre, istesek de istemesek de çok özel bir durum yoksa eğer, hemen her yaş ve cinsten insan terler. Terleme, ‘denge’ demek. Vücudumuzun su, tuz ve ısısının dengesi. Yani son derece yararlı bir işlev. Terleme, vücut ısımızı kontrol eden önemli bir mekanizma. Günde 500 cc kadar ter kaybı normal kabul edilir. Vücudumuzda yaklaşık 3 milyon kadar ter bezi var. Ter bezleri deri üstüne su ve tuz salarak terleme adını verdiğimiz işlevle ısı kaybını sağlarlar.
Terleme, bölgesel ya da genel olabilir. Bölgesel olan terlemeler en sık yüz, el, koltuk altı, kasıklarda. Bölgesel terlemeler genelde bir hastalık belirtisi olarak kabul edilmiyor. Hatta çoğu kez böyle durumlarda ‘barış içinde, birlikte yaşamak’ tavsiye ediliyor. Tüm vücudumuzu ilgilendiren genel terlemeler ise eğer rahatsız edici boyutlara varmışsa, araştırılmaları gerekiyor.
Güneşe ve sıcağa, kayıtsız ve masumane teslimiyet önerilmiyor. Özellikle aşırı terleme sorunu bulunanlara. Hele kullanılmak zorunda olan ilaçlar varsa daha fazla dikkat, özen öneriliyor. Hatta bu insanların, bırakın güneşlenmeyi, gölgeli mekanlarda dahi serin bir ortam yaratmaları ve aldıkları su miktarını artırmaları gerekiyor.
BAZI HASTALIKLAR ÇOK TERLETİR
Bedenimizde yoğun terlemeye neden olan başlıca hastalıklar, müzmin iltihabi hastalıklar. Bunlara tıbbi literatürde kronik enfeksiyon hastalıkları adı da veriliyor. Tüberküloz, brucella adı verilen malta humması, müzminleşmiş virüs hastalıkları gibi. Romatoid artrit ve benzeri müzmin seyirli romatizma hastalıkları da yoğun terleme nedenleri arasında. Bu tür hastalıkları olan ve bunlara karşı ilaç tedavisi görenlerde yaz sıcakları ve egzersizle ortaya çıkan terlemeler normalden daha şiddetli oluyor.
Vücutta metabolizma ve hormonsal faaliyetlerin arttığı hastalıklar yoğun terlemelerin bir başka nedeni. En sık görüleni tiroit hormonlarının aşırı çalışması demek olan hipertiroidi hastalığı. Aşırı terlemeyle birlikte çarpıntı ve sinirlilik, bu hastalığa özgün karakteristik yakınmalar. Böbreküstü bezine ait kist ve tümör kaynaklı hastalıklar da salgıladıkları fazla miktarda hormonlarla aşırı terleme nedeni olurlar.
Diğer aşırı terleme nedenleri: Şişmanlık, menopoz, stres, kalp ve karaciğer hastalıkları, ergenlik, egzersiz, alkol, kafeinli içecekler, terleten ilaçlar (Aspirin, paracetamol, Novalgin türevi ağrı kesiciler, tiroid hormon, romatizma ilaçları, antibiyotikler).
Aşırı terlememek için
Güneş banyosu yapmayın.
Aşırı sıcak ve gürültülü ortamlardan uzak kalın.
Gölge ve serin ortamları tercih edin.
Açık renkli ve rahat giysiler giyin.
Acı ve sıcak yiyecekler yemeyin.
Sık sık duş alın.
Stresli ortamlardan uzak durun.
Günde 2 litreye yakın su tüketin.
Çay, kahve ve alkolden uzak durun. Bunlar terlemeyi artırabileceği gibi, idrarla su kaybına da neden olur.