Uzmanlara göre kış aylarında tatile çıkanların yüzde 20-25’i, tatillerini yatakta geçiriyor.
Bunun en büyük nedenlerinden biri tatil hazırlığı sırasında yaşanan stres. Bir yandan tatilden önce bitirilmeye çalışılan işler, diğer yandan alışveriş, organizasyon gibi hazırlıklar hem stres hem de yorgunluk yapıyor. İşte bu stres ve yorgunluk bile bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek hastalığa yakalanma ihtimalini artırıyor. Bu zemine özellikle bayram, yılbaşı gibi tatillerde yolculuklar, daha fazla insanla temas, kış aylarında artan enfeksiyonlar eklenince hastalanmak neredeyse kaçınılmaz oluyor.
İster kayak tatili yapın, ister sıcak coğrafyaların ılık denizlerinde yüzün tatilinizi yatakta geçirebilirsiniz. Alman Gezi ve Turistik Tıp Derneği Başkanı Doktor Axel Sommer, nezle, boğaz ve göğüs ağrısıyla seyreden bu tatil hastalığına "tatil gribi" diyor.
Sonuç ne olursa olsun, kronik stres hormonunun salgılanması vücudun savunmasını zayıflatıyor. Görevi dışarıdan gelen enfeksiyon etkenleriyle savaşmak olan hücrelerin sayısı azalıyor. Antikorlar düşüyor.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ SEYAHATİ SEVMİYOR
Dr. Sommer, "Böylece çok önemli koruma mekanizması engellenir ve enfeksiyon riski artmaya başlar. Araştırmalar iki günden fazla süren kronik fiziksel yüklenmenin, enfeksiyon riskini yüzde 600 artırdığını ortaya koyuyor" diyor.
Uçak ve arabayla yapılan seyahatler ise enfeksiyon riskini artırıyor. Dar oturma yerleri diğer yolcularla teması artırdığı için enfeksiyon kapma riski çoğalıyor. Zayıf halde olan mukoza, klimaların kuru ve serin havasından da olumsuz etkileniyor. Zaman farklılıkları, ısı değişimleri ve alışık olunmayan UV ışınları tatil yerinde bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Tüm bu faktörlere ek olarak, organizma henüz tanımadığı tetikçilerin saldırısına uğruyor. Bağışıklık sisteminin çabuk reaksiyon gösterememesi nedeniyle, solunum yolları da bu tetikçilere karşı savunmasız kalıyor. Sonuçta tatilciler henüz otele giriş yaptıkları sırada bile grip belirtilerini hissetmeye başlayabiliyorlar.
Tatile çıkmadan korunmaya başlayın
Tatil enfeksiyonlarından korunmaya daha hazırlık safhasında başlanması lazım. Hatta mümkünse, iş sonuyla tatil hazırlığı arasında iki günlük dinlenme izni verin kendinize. Bu bile bağışıklık sisteminizi rahatlatacaktır. Dr. Sommer, özellikle kolay hastalananların son dakika gezilerinden kaçınması gerektiğini hatırlatıyor. Sık ve yeterli miktarda sıvı alınması da önemli. Eğer mümkünse klimayı sabit ayarda (21 derece) tutmakta yarar var. Ayrıca alkol alımını sınırlı tutmak ve hijyen kurallarına uymak da enfeksiyondan korur.