Sistit olmadan yüzme keyfi

Yaz aylarında, tatillerde deniz ve havuz sefasından sonra sık duş alma ve bununla birlikte sabunlanma, sistite uygun ortam hazırlayabiliyor.

Tabii ki hijyen, idrar yolları enfeksiyonlarından korunma açısından en önemli faktör. Ancak hijyenin sağlanması için vücut asiditesiyle uyumlu temizlik maddelerinin kullanılması öneriliyor. Medİstanbul Kliniği üroloji uzmanlarından Dr. Haluk Kulaksızoğlu’nun verdiği bilgiye göre, sistit kadınlarda, erkeklere göre daha sık görülüyor. Ancak nedenleri bilindiğinde ve bazı ufak noktalara dikkat edildiğinde hem korunulabilmek, hem de kolayca tedavi olmak mümkün.

Kadınlar yapısal olarak idrar yolları enfeksiyonlarına, sistite erkeklerden biraz daha yatkın. Bunun birinci nedeni idrar borusunun kadınlarda erkeklerden daha kısa olması. Erkeklerde idrar borusunun uzunluğu mikropların idrar torbasına ulaşmasını engellerken, torbalardaki kıllar nedeniyle makat bölgesinden gelebilecek mikroplara karşı savunma hattına sahip. Kadınlarda ise makat bölgesinde, ciltte yerleşmiş mikroplar çoğunlukla tekrarlayan enfeksiyonların kaynağı.

Aslında tüm mikroplar vücut için zararlı değil. Özellikle kadınların genital bölgelerinde hastalık yapıcı mikropların yerleşip çoğalmasını engelleyen yararlı mikroplar da var. Çoğunluğunu Lactobacilli türü mikroorganizmaların oluşturduğu bu iyi mikroplar, özellikle uygunsuz banyo yapıldığında, kuvvetli deterjan özellikli vücut şampuanları veya sabunlar kullanıldığında yaşayamıyor. Hastalık yapıcı mikroplar avantaj kazanıyor. Yine, zararlı mikropların yerleşmesinin engellenebilmesi için uygun taharetlenme ve sık iç çamaşırı değiştirilmesi basit ama etkili yöntemlerden. İç çamaşır seçiminde de pamuklu dokumaların tercih edilmesi bölgenin nemli kalmasının ve mikropların kolonizasyonunun engellenmesinde etkin.

Sistit, kadınlarda cinsel ilişki sonrasında da sıkça görülüyor. Cinsel partnerin hastalığı olmasa da ilişki sırasındaki tahriş etkenlerden biri oluyor. İlişki öncesinde vajen asiditesiyle uyumlu kayganlaştırıcı kremlerin kullanımı tahrişi azaltabilir. Eğer ilişkide prezervatif kullanılıyorsa bunun seçiminde de dikkat edilmesi gerekiyor. Sperm öldürücü kimyasallar içeren prezervatiflerle yapılan cinsel ilişki sırasında bu kimyasal maddeler yararlı basillerin de ölmesine neden olabiliyor.

KIZILCIK SUYUNUN YARARLARI

Bunların yanı sıra doğal korunma yöntemlerinden de yararlanabilirsiniz. Kızılcığın, son yıllarda idrar yolları enfeksiyonlarında korunma açısından mucizevi özelliklere sahip olduğu bulundu. Kızılcık suyunun idrar torbasının içerisinde koruyucu bir tabaka oluşturarak, zararlı mikropların yerleşimini engellediği görüldü. Son zamanlarda yapılan çalışmalar, bu özelliğin sadece kızılcıkla sınırlı olmadığı, yabanmersini, böğürtlen gibi diğer meyvalarda da benzer etkilerin görülebildiğini bildiriyor.

İdrar yolları enfeksiyonlarında sık karşılaşılan patojenlere (zararlı mikroplar) karşı etkin korunma yöntemlerinden birisi de bol C-vitamini alınmasıdır. C-vitamini idrar yollarını asit hale getirerek sadece yararlı mikropların yerleşmesine uygun bir ortam sağlarlar. Bunun için sebze ve meyvelerden alınan doğal C-vitamininin yanı sıra, doktor kontrolüyle C-vitamini alınması da gerekli olabilir.

ERKEKLER DE SİSTİT OLUR

Sistitten ne kadar korunmaya çalışılsa da eğer idrar yollarının anatomisinde veya zararlı mikropların yerleşmelerine yol açabilecek taş hastalığı gibi bir bozukluk varsa enfeksiyonlar baş ağrıtıcı şekilde karşımıza çıkabilir. Eğer kişide idrar yolları enfeksiyonları üç ayda üç veya daha sık olarak görülüyorsa, tüm idrar yollarının dikkatli bir incelemesi gerekebilir. Küçük çocuklarda, sık tekrarlayan idrar yolları enfeksiyonları mutlaka ciddiye alınmalı ve araştırılmalı.

Sistiti sadece kadın hastalığı olarak görmek yanlış. Erkeklerde de sistit, ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkabiliyor. Eğer bir erkekte sistit varsa mutlaka iyi incelenmeli. Genellikle prostat büyümesiyle birlikte idrar torbasının tam olarak boşaltılamaması ve artık idrar ortamında zararlı mikropların üremesi en sık görülen neden. Erkeklerde sistit, aynı zamanda prostat iltihabıyla da karışabilir.
Yazarın Tüm Yazıları