Sıcak havalarda otomobil kullanacaksanız...

Yaz tatillerine yahut daha kısa süreli kaçamaklara otomobilleriyle gitmeyi tercih edenlerin sayısı az değil.

Uzmanlar, sıcak ve bunaltıcı geçmesi beklenen yaz aylarında otomobil kullananların, halsizlik, stres ve dikkat sorunu yaşayabileceğine dikkati çekiyor. Klimalar da kurtuluş olmayabiliyor. Zira buna bağlı başka sorunlar beraberinde gelebiliyor.

Hisar Intercontinental Hospital’dan Klinik Psikolog Sedef Akbay, güneş ışınlarının vücudumuzda bazı hormonların salgılanmasını sağladığını ve hissedilir olumlu etkilere yol açtığını hatırlatıyor. Gerçekten de açık ve güneşli havalarda, özellikle güneşli kış günlerinde, bahar aylarında çok daha canlı, enerjik hatta mutlu hissediyoruz. Çevreyle daha olumlu ilişkiler kuruluyor. Anlayış artıyor. Hatta uzun zaman ertelenen birtakım işlere, bu motivasyondan alınan güçle el atılıyor.

Güneşli, ancak bunaltıcı, sıcak ve nemli yaz günlerinin aynı katkıyı sağladığını söylemek güç. Yaz aylarında 30’lu derecelerle ifade edilen sıcaklıkların otomobil kullanıcıları üzerinde hayatı zorlaştıran olumsuz etkileri var.

Sıcaklığın yoğunlaşmasıyla, direksiyon başındaki sürücünün canlılığı yerini hareketlerde zorluk ve isteksizliğe bırakıyor. Sabahın ilk saatlerindeki yaşam enerjisinin yerini, daha sonra bastıran sıcakla, yorgunluk duygusu, hareketlerde ağırlık, algılamada zorluk, konsantrasyon bozukluğu, uyku hali, halsizlik, zaman zaman hareketlerde gerginlik alıyor. Yoğunlaşan trafik ya da seyri aksatan başka faktörler bu kötü tabloyu besliyor.

SUSUZ KALMAYIN

Yoğun sıcaklarda otomobil kullanmak zorundaki tansiyon hastalarının dikkatli olması gerekiyor. Tansiyonun yükselmesi veya sınır değerlerinin altına düşmesi, aşırı terlemenin zemin hazırladığı vücudun susuz kalması, başağrıları, dönmeleri, otomobil kullanıcılarının işini zorlaştırıyor. Tüm bunlar, özellikle algılamada zorluk, konsantrasyonda bozukluk ve dolayısıyla dikkati yoğunlaştıramamak, insan yaşamını tehlikeye sokabilecek olaylara yol açabiliyor. Ayrıca yine sıcaklığın bastırmasıyla hissedilen yorgunluk, halsizlik, uyku hali, algılamayı olumsuz etkileyebiliyor. Konsantre olmakta yaşanan güçlük, dikkatlerinin dağılmasına, hareketler üzerindeki kontrolün azalmasına yol açıyor.

KLİMA DA ÇÖZÜM DEĞİL

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Orhan Dalkılıç, otomobil klimalarının da bazı sorunlara neden olduğunu söylüyor. Klimalar, solunum yolu hastalıklarını artırıyor. Klimalı ortamda sigara içilmesi, kronik akciğer hastalığı, bağışıklık sistemini baskılayan çeşitli hastalıklar, zatürree görülme riskini artırıyor. Yine klimanın yanlış kullanımı, solunum yolu enfeksiyonlarından sinüzit, bronşit, göz iltihabı, beyin iltihabı ve çeşitli kas hastalıklarına neden olabiliyor. Bu nedenle, klimaların yüze ve göğüse doğru değil, ön cama doğru yönlendirilmesi öneriliyor.

UYKUNUZU DİREKSİYONDA DEĞİL, YATAKTA ALIN

Her insanın ideal uyku süresi farklı. Özellikle 4-5 saatten uzun sürecek yola çıkanların uykularını mutlaka almaları gerekiyor. Hatta yola çıkmadan önce vücut hazırlanmalı. Seyahatten önceki en az iki gece iyi uyuyun.

24 saat uyku uyumadan yola çıkan sürücüler, yasal düzeyin üstünde alkol alanlara oranla daha çok ve ciddi hatalar yapıyorlar.

Bazı ilaçların yola çıkarken alınması yanlış. Sakinleştirici ilaçların hepsi, alerji ilaçlarının çoğu, kalp ilaçlarının bazıları uyku eğilimini arttırıyor. İlaçlarınızın prospektüsünü dikkatli okuyun. Gerekirse doktorunuza danışın. Hele alkol ve yetersiz uykudan sonra alırsanız, zararları ciddi ölçüde artıyor.

Hazmı zor, ağır ve çok şekerli/yoğun karbonhidratlı yiyecekler, direksiyon başında olduğu gibi vücudun hareket etmediği durumlarda kolayca uyku getirir. Yine yolda vücudunuzun susuz kalmaması için bol su için. Gerektikçe tuvalet ihtiyacı için mola verin. Uykunuz geldiğinde de mola verin. En az 15-20 dakika uyuyun ya da direksiyonu bir başkasına devredin.

Yüksek sesle müzik dinlemek, birisiyle konuşmak sorunu uykusuzluğu ancak geçici olarak bastırır. ’’Gözleri açık uyumaya’’ engel olamaz. Molalar dikkat dağınıklığınızı ve can sıkıntınızı da azaltır, zihninizi dinlendirir.

Kafein uyku halini gidermekte bir dereceye kadar etkili. İçilen kahvenin uyku üzerindeki etkisi hızla azalırken kalp çarpıntısı, terleme, idrar yapma gereği ve sinirlilik gibi yan etkiler hızla artıyor. Aynı nedenle kahve ve yüksek dozda kafein bulunduran ’’power drinks’’ denen meşrubatları da ölçülü kullanın.

Bol, terletmeyen, rahat giysiler ve ayakkabılar giyin.

Oturduğunuz yerde basit bacak ve ayak egzersizleri yapın.
Yazarın Tüm Yazıları