Paylaş
Malum kayak sezonu açıldı. Pistler özellikle hafta sonları kalabalıklaşıyor. Kalabalık daha şenlikli gibi görünse de maalesef pistte kazaları arttırıyor. Bazı kazalar sizden kaynaklanmayabilir gerçekten. Ancak size düşenleri yapmanız bile kazaları büyük oranda engeller. İlk adım doğru ekipman kullanmanız. Hatta olanağınız varsa kendi malzemelerinizle kaymanız.
Sakatlanmadan kaymak için ayrıca bunları unutmayın:
Kiralamanız gerekiyorsa kendinize uygun olmasına azami özen gösterin. Kayak yaralanmaları çoğunlukla kayakların ayakkabıdan çıkmasıyla meydana geliyor.
Vücut ağırlığı ve tecrübe durumunuza göre kayak ekipmanı seçin.
Hareketinize engel olmayan elbiseler giyin.
Kaymaya başladığınız ilk bir saat daha az riskli yollar ve manevralar seçin. Bu süre içinde hem vücut ısınacak hem de kısa bir alıştırma dönemi sonrasında kayak aktiviteniz daha iyi olacaktır.
Snowboard yapanların özel koruyucu bileklikler takmaları iyi olur.
Alkollüyken kaymayın. Bu, kaza ve sakatlanma riskini arttırır.
Kayağın verdiği zevk her zaman sizi biraz daha kaymaya zorlayacaktır ama yorulduğunuzda mutlaka ara verin.
Birisini geçerken, tahmin edilmeyen hareketlere karşı yeterli mesafe bırakın.
Her türlü uyarı levhasını dikkate alın.
Dizlerinizi bükük pozisyonda tutmaya çalışın, düşme esnasında dizleri açmaya çalışmayın.
Kaya ve tümseklere dikkat edin, nereye düşeceğinizi bilmeden atlamayın.
Düştükten sonra, kurtulmak için çaba göstermeyin, durana kadar yerde kalın.
En çok diz sakatlanıyor
Kayak sırasında, kayış mekanizması nedeniyle ayak ve ayak bileği kilitlenmiş pozisyonda oluyor. Kayak herhangi bir nedenle döndüğü zaman kuvvetin en çok etkilediği bölge de diz eklemi. Diz yaralanmaları basit bir menisküs yırtığından daha ciddi bağ yaralanmalarına kadar değişen boyutlarda olabilir. En önemli bağ yaralanmaları iç yan bağ ve ön çapraz bağ yaralanmaları. Ön çapraz bağ yaralanmaları daha profesyonel kayakçılarda görülüyor. Eskiden en sık yaralanma ayak bileğinde meydana gelirdi. Fakat kayak ayakkabılarında yapılan büyük değişikliklerle ayak bileği yaralanmaları gittikçe azaldı. Buna karşın bacak yaralanmaları çoğaldı. Ayak bileğini korumak için boğaz kısmı yükseltilen kayak ayakkabıları, travma şiddetinin kaval kemiği ve fibula üzerine aktarılmasına sebep oldu. Ayak ise oldukça sert ve sağlam bir ayakkabı içinde bulunduğundan çok nadir yaralanıyor.
Çıplak gözle kayak yapmayın
Kar aynen güneş gibi gözlerinizi alır. Ancak gözlerinizi güneşten korurken görüşünüzü etkilemeyecek kayak gözlükleri ve maske takmaya özen gösterin.
Soğuk ve kuru hava, yoğun kar yağışı ve rüzgâr, gözlerde yanma, batma, kızarıklık gibi göz kuruluğunun erken evresinde karşılaşılan şikâyetlere yol açıyor. Doktorunuz uygun görürse suni gözyaşınızı tatile çıkarken yanınıza alın.
Kayak kazalarının 3 nedeni
1-Kayak yapana ait nedenler:
Kişinin kayak eğitimine, kayak tekniğine ve kayma sırasındaki yorgunluk, dikkatsizlik ve iyi görememe gibi fiziksel güçlerine bağlı.
2-Kayak alanına ait nedenler:
Yokuş aşağı süratli kaymalar, bol kar, pist karında meydana gelen erime ve donma gibi değişiklikler, pist zemininde bozukluklar (tümsek ve çukurlar), pistlerdeki keskin dönemeçler, hava koşullarının (sis, tipi ve karanlık) görmeyi engelleyen durumlarına bağlı sebepler.
3-Kayak malzemelerine
ait nedenler:
Kayak seçiminin ve bakımının iyi yapılmaması, kayak bağlamalarının hatalı ayarlanması, kar gözlüğü kullanılmaması, giysilerin koruyucu nitelikte olmaması, batonların dikkatli kullanılmaması.
Paylaş