Sağlıklı bir gebelik geçirmek ve sağlıklı bir bebek sahibi olmak için doğru düzenlenmiş bir beslenme programı uygulamalısınız.
Sağlıklı beslenmek, çocuğunuz doğmadan önce onun için yapacağınız en önemli şey. Aslında ideali hamilelikten en az 3 ay-1 yıl önce beslenmeyi ve kiloları ayarlamak. Ne çok zayıf ne de çok kilolu olmalısınız. Unutmayın hamilelik diyet için uygun zaman değildir.
n Hamilelik öncesi fazla kiloların zararları nedir?
- Hamilelik öncesinde fazla kilolar, öncelikle anne adayının gebe kalmasını zorlaştırır. Kalp, diyabet ve obezite riski anne karnındayken ortaya çıkmaktadır. Aşırı kilolu annelerin çocuklarının kalp hastalıkları veya şeker hastalıkları için yüksek risk taşıdığı biliniyor. Fazla kilolu kadınlar iri bebekler dünyaya getirirler. Bu durum bebek ve anne için travmatik doğum nedenidir. Forsepsle veya sezaryen ile doğum yapılmasını gerektirir. Fazla kilolu kadınlarda gebe kalmakta güçlük, düşük, gebelik zehirlenmesi fazla görülür.
n Gebelik öncesi dengesiz beslenme nelere yol açabilir?
- Gebelik öncesi dengesiz beslenme, anne açısından doğum risklerini beraberinde getirir. Gebelik zehirlenmesi ve anne ölümlerine yol açar. Bebeklerde ise fiziksel ve zihinsel gelişim geriliğine, hastalıklara yakalanma riskinde önemli oranda artışa hazırlar. Fazla kilolu kadınlarda yukarıdaki sorunlarla beraber gebe kalmak da daha zordur. Gebe kalma şansını artırmak, gebelikte güçlük yaşmamak ve gebelik sonrasında rahat olabilmek için kilo verilmelidir.
n Gebelikte ideal kilo artışı hangi unsurlara bağlı?
- Bir gebe için vücut kitle indeksi ne olursa olsun, önemli olan gebeliğini takip eden doktorun fikirleri ve önerileri... Her gebenin ideal kilosu farklıdır. Gebelikteki ideal kilo artışı, hamilelik öncesi kilo ve yaşa bağlıdır. Hamilelik öncesi kilosu ne olursa olsun hiçbir hamile kadın bu süreç boyunca kilo vermeye kalkışmamalıdır.
n Birkadının hamilelik süresince kaç kilo alması idealdir?
Vücut kitle indeksi 20-25 arasındaysa hamilelik boyunca 11-14 kilo alınması ideal. Hamileliğin ilk 12 haftasında kilo artışı çok yavaş olabilir. Hatta bulantı ve kusmalar varsa birkaç kilo kaybetmeniz de normal. Eğer hamilelik öncesi vücut kitle indeksi 20’nin altındaysa hamilelik süresince 14-18 kilo alabilir. Hamile kalmadan önce fazla kiloluysa, vücut kitle indeksi 26-29 arasındaysa bu durumda hamilelik boyunca 6-10 kilo almalıdır. Eğer vücut kitle indeksi 29’dan yüksekse tüm gebelik süresince 7-8 kilodan fazla almamalıdır. 12 haftadan sonra vücut kitle indeksine göre haftada 300-600 gram almak gebeliğin rahat geçmesini sağlayacaktır. Hamilelikte tansiyon yüksekliği, şeker hastalığı, kalp ve beyin damarlarında tıkanma ihtimali, şişman olmayan kişilere göre çok daha fazladır.
n Zayıflık da hamilelik için problem midir?
- Çok fazla zayıflık da başarılı bir hamilelik şansını tehlikeye atar. Sağlıklı kilo yani kişinin ideal kilosu önemlidir. İdeal kilo herkes için standart değildir. Gebe kalmadan önce ideal kilo için doktora danışılmalıdır. Kilo değişiklikleri ani olmamalı, uygun bir süreye dağılmalıdır.
Mutlaka bunları tüketin
l Yeşil yapraklı sebzeler
l Kemik gelişimi için, kalsiyumdan zenginleştirilmiş yoğurt ve süt
l Fındık, badem, kuru baklagiller, kurutulmuş meyveler