Polen zamanı geldi

Doğa, güneşin ılık davetine yaprağı, çiçeği, tohumu, çimeni, poleniyle yanıt veriyor. İlkbahar boyunca süren bu cümbüş, polen alerjisi olanlara zor günler yaşatabiliyor.

Hafta sonları ve daha uzun süreli seyahatler planlıyorsanız ve bildiğiniz polen alerjiniz varsa bazı küçük önemleri gözardı etmeyin diyoruz.

Uzmanlar, polenlere alerjisi bulunanların sabah 05.00-10.00 saatleri arasında dışarıya çıkmamalarını öneriyor. Bu saatler polenlerin en fazla salındığı zaman dilimleri. Özellikle rüzgarlı havalarda polen alerjisi olanların dışarı çıkmaması gerekiyor. Rüzgarlı havalarda polen taneciklerinin yayılımları ve havadaki yoğunlukları artıyor. Yağmursa polenleri toprağa düşürüyor.

Alerjiyi kontrol altına alan çok sayıda ve etkili ilaç bulunuyor. Doktorun önerisiyle alınabilecek bu ilaçlar, alerjinin kontrolünde önemli rol oynuyor. Açık havada ağız ve burnu kapatan maske kullanmak da polenle teması kesiyor ve rahatlatıyor. Aslında polenler doğaya mahsus değil. Rüzgarla sokak sokak taşınıyor.

Polen alerjisi, buna bağlı bahar nezlesi olanlar:

á Tozlu ve polenli ortamlardan kaçınılmalı.

á
Bahar aylarında açık havada maske kullanmalı.

á Evde hayvan ve bitki beslememeli.

á Tüylü-yünlü battaniye, halı ve kilim yerine pamuklu ve sentetik olanları tercih etmeli.

á Deodorant, parfüm, oda kokusu ve kokulu deterjan kullanmamalı.


á Özellikle yatak odasını her gün temizlemeli.

á Katkı maddeli gıdalardan uzak durmalı.

á
Polen zamanı açık havada egzersiz ve spor yapmamalı.

á Tatil için deniz kenarlarını tercih etmeli.

á
Dışarıda gözlük ve şapka kullanmalı, saçlarını yatmadan önce mutlaka yıkamalı.

á Üzerlerine polenler yapışabileceği için günlük kıyafetlerini yatak odasında çıkarmamalı.

BİR HEKTARDA BİR TON POLEN

Rüzgar ve yüksek hava akımları sayesinde polenler 300 kilometre uzağa taşınabilir. Ülkemizde bulunan iki binin üzerindeki bitki türünün onda biri rüzgarla tozlaşır. En çok polen üretenler de rüzgarla döllenen bitkiler. Mesela, çam ormanındaki bir hektarlık alana bir ton polen düşer.

Bitkiler çoğunlukla mart, nisan ve mayıs aylarında polen üretir. Polen üretiminin zamanı bitki türüne ve iklim şartlarına göre değişiklik gösterebilir. Polen tanecikleri gözle görülemeyecek kadar küçük oldukları için kapı ve pencerelerden kapalı ortamlara girebilir. Dışarıda giyilen giysilerle iç ortamlara taşınabilir.
Yazarın Tüm Yazıları