Otelin yıldızı, plajın kumsalı kadar sağlık merkezine uzaklığını da önemseyin
Paylaş
LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi
Tatil, seyahat planları yapılırken genellikle uzun araştırmalara girilişir. Gezilecek, görülecek yerlerin listesi çıkarılır, otellerin yıldızlarına, plaja uzaklığına, yemeklerine ve daha birçok detaya bakılır.
Ama özellikle kalp ve damar hastalığı çok ciddi olan, büyük bir ameliyat geçiren, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi şikayetleri devam eden hastaların tam teşekkülü hastanelerin bulunduğu tatil yerlerini tercih etmelerinde yarar var. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Erhan Babalık, keyifli bir tatil için hem kalp hastalarının hem de risk altındakilerin seyahat öncesi doktorlarına gitmelerini öneriyor.
Kalp ve damar hastalarının rutin tahlillerini düzenli aralıklarla yaptırmaları önemli. Tatilden önce de doktor muayenesinin yanısıra kan tahlillerini yaptırmalarında yarar var.
Kronik kalp ve damar hastaları, sehayat çantalarını hazırlarken önce ilaçlarını yerleştirmeli. Kalp hastalığı çok ciddi olan, büyük bir ameliyat geçiren, göğüs ağrısı ve nefes darlığı gibi şikayetleri devam eden hastaların transferleri de çok önemli. Herhangi bir sorun ortaya çıktığında sağlıklı bir şekilde sağlık kuruluşuna transferleri sağlanabilmeli.
Bu hastaların seyahat ederken uçağı tercih etmelerinde yarar var. Uzun mesafeli yolculuklar beslenme alışkanlıklarını değiştirmekle kalmaz, aynı pozisyonda uzun süre kalmak, riskleri tetikler.
SPORA DİKKAT EDİN
Kalp-damar hastalıkları riski hafif düzeyde olanlar da büyük sağlık merkezlerine yakın yerleri seçmeliler. Bu hastaların fizik aktiviteleri sınırlandırılmalı. Ani heyecanlanmaları tetikleyecek etkinliklerden kaçınmalılar.
Yamaç paraşütü ve sualtı sporları kalp üzerine fazla yük getirdiği için ciddi kalp hastalarına uygun değil. Kalp hastalarına ve risk altındakilere yüzme ve tempolu yürüyüş en uygun spor. Sporu sabah ya da akşam saatlerinde aç karnına yapmaları öneriliyor. Tenis oynamak ve hızlı yürüyüşün kalp üzerindeki olumlu etkileri aynı. Ancak tenisin kalbe yükü, yürüyüşe oranla daha fazla.
TANSİYON KONTROL ALTINDA MI?
Hipertansiyonlu hastalar da risk altında oldukları için tatil öncesi doktorlarına başvurmalılar. Tansiyon ilaçlarını aksatmadan kullanmalılar. Yarışmalı sporlardan uzak durmalılar. Yaz aktiviteleri ani tansiyon yükselmelerine neden olup kalp krizi ve felç gibi riskleri tetikleyebilir. Tansiyon kontrol altına alındıktan sonra tatil planı yapılmalı.
Sanal anjiyolar var
Kalp hastalığından şüphe duyanlar için sonuçları anında ortaya koyan tetkikleri yaptırabilirler. Bunun için "sanal anjiyo" denilen özel bilgisayarlı ve oldukça hassas tomografi cihazları işe yarayabilir. Bunlar hızlı ve doğru sonuçlar vermesi sebebiyle tercih edilen görüntüleme teknikleri. Kalp krizinin habercisi olan, koroner arter hastalıklarının teşhisinde 10 saniyede katetersiz anjiyo yapabiliyorlar.
Şüphe varsa bu tetkik ile hastanın durumu netleştirilir. Kalp hastalığı orta ya da yüksek riskli, sigara içenlerde, orta yaşlı veya kolesterolü yüksek, ailesinde kalp hastalığı bulunan, hipertansiyonlu, menopoz sonrası kadınlarda nefes darlığı, aşırı terleme, çarpıntı, beklenmedik şekilde halsizlik gibi kalp hastalığını düşündüren şikayetler varsa uygulanıyor. Tetkik yapıldıktan sonra 1-3 yıl içinde kalple ilgili herhangi bir risk olup olmayacağı ortaya konuyor. Ani ölüm riskini düşürüyor. Kalp damarlarında kireçlenme ya da plak saptanırsa hastalar diğer tetkiklere yönlendiriliyor.