Paylaş
Doğa gibi kışı uykuda geçiren bedenimiz için de bahar zamanı. Metabolizmayı kış uykusundan uyandırmanın en iyi yolu ise egzersiz.
Hareketsizlik metabolizma hızını yavaşlatan etkenlerin başında geliyor. Kışın da hareketin azaldığı malum. Bir çoğumuzun canı karanlık, kısa, soğuk günlerde egzersizden kaçarak geçti. Günler uzuyor, karanlık günler azalıyor. Büyük paralar vererek, spor salonlarına gitmek zorunda değilsiniz. Her fırsatta yürümek dahi sizde fark yaratır. İdeali haftanın en az 3 günü, yarımşar saat yürümek. Bu tempoyu rutine çevirmenin gerek beden gerekse ruh sağlığınıza sayısız yararı var. Doğa yürüyüşleriyle de hem hareketlenebilir hem de yeniden uyanışa tanıklık edebilirsiniz.
Dört yöntem
Diyetisyen Deniz Şafak metabolizmayı hızlandırmak için şu önerilerde bulunuyor:
Kan şekerini dengede tutun: Bunun en basit formülü az ama sık beslenmek. Sık sık yendiği için metabolizma sürekli çalışır. Üç ana, üç ara öğün olmak üzere günde altı öğün yemek yenmeli. Ara öğün atıştırmalarının içeriği çok önemli. Tercihinizi bisküvi, kek, pasta gibi hamur işlerinden yana kullanmayın. Bunun yerine vitamin değeri yüksek, kalori değeri düşük yiyecekler tercih edilmeli. Ara öğünlerde meyve, süt-yoğurt, kuru meyve-fındık, badem, ceviz gibi besinler tüketilmeli. Bu besinler lifli oldukları için, tok tutar ve sindirim sistemini çalıştırır.
Su içmek şart: Uyuyan metabolizmayı uyandırmanın en iyi yolu düzenli su içmek. Herkesin günlük alması gereken su miktarı kilosuna göre değişir. Kışın ter yoluyla su kaybedilmediği için, yaza göre daha az su tüketilebilir. Günlük ortalama 1,5-2 litre su yeterli. Çay, kahve gibi içecekler suyun yerini asla tutmaz.
İllaki lifli olsun: Lifli beslenmek hem mideyi hem de bağırsakları çalıştırır. En zengin lif kaynağı olan meyve ve sebzelerin liflerini alabilmek için mümkün olduğu kadar çiğ tüketmek gerekir. Kabuklu yenebilen meyvelerin kabukları soyulmamalı. Ayrıca meyvelerin sularını sıkmak yerine kendilerini tüketmek daha sağlıklı. Kuru baklagiller (kuru fasulye, nohut, mercimek) haftada en az 3 kez tüketilmeli. Bu besinler bitkisel protein içerdikleri için çok sağlıklı.
Proteini dikkatli alın: Yetişkinlerin günde kilogramları başına ortalama 0.8 gr. protein almaları gerekir. En zengin protein kaynağı yumurta. Yumurtanın proteini vücutta yüzde 100 emiliyor. İkinci protein kaynağı etler. Kırmızı et, tavuk, hindi ve balık.
Paylaş