Paylaş
Kanın akışkanlığının azalması, pıhtılaşma etkinliğinin artması, damarların kasılma aktivitesindeki artış ve bazı hormonların kan düzeylerindeki yükselme, kış aylarında kalp ve damar rahatsızlıklarının artmasında rol oynayan faktörler arasında yer alıyor. Kalp ve damar hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ali Metin Esen’in verdiği bilgiye göre, kışın artan kalp ve damar rahatsızlıklarının başında aort yırtılması geliyor. Prof. Dr. Esen, “Soğuk etkisiyle sempatik sistem aktivasyonu ve buna bağlı olarak kanda yükselen adrenalin ve noradrenalin hormonlarının etkisiyle kalp hızı ve damar tonusu artmakta ve sonucunda büyük damarlarda yırtılmalar oluşabiliyor” diyor.
KALP KRİZİNDE ARTIŞ GÖRÜLÜYOR
Prof. Dr. Esen, kalp krizi sıklığının da (özellikle 60 yaş üzerindeki erkeklerde daha belirgin) sonbahar ve kış mevsimlerinde arttığını söylüyor. Kolesterol bakımından yüksek yiyeceklerin tüketilmesi, az hareket etmek, özellikle kapalı ortamlarda artan sigara tüketimi ve soğukla tetiklenebilen yüksek tansiyon atakları kalp krizine uygun zemin hazırlıyor. Kışın tehlike yaratan diğer bir kalp rahatsızlığı ise kalp yetersizliği. Böbreklerden tuz tutan bazı hormonların kan düzeyleri kış aylarında artıyor. Bu durum hem yüksek tansiyonu hem de kalp yetersizliğini tetikliyor.
Giderek daha sık görülen D vitamini eksikliği ve onun tetiklediği parathormon yüksekliği kalp hastalarını olumsuz etkiliyor. Yazın yeteri kadar güneş ışığıyla temas etmeyenlerde kışın D vitamini eksikliği belirginleşiyor. Prof. Dr. Esen, yüksek tansiyon ve kalp yetersizliği olan hastaların sonbahar ve kış aylarında D vitamini takviyesi yapmalarını tavsiye ediyor. Ölümcül olabilen kalp ritim bozuklukları ve ani kalp nedenli ölümler de kış aylarında artıyor.
Bunu unutmayın
-Kalp krizine müdahalede ana kural, kişinin mümkün olduğu kadar hızlı bir biçimde sağlık kuruluşuna yetiştirilmesi. Bunun için:
-Eğer bir kişinin kalp krizi geçirdiğinden şüphe ediyorsanız acilen ambulans çağırın,
-Hastayı sakinleştirmeye çalışın ve solunumunu takip edin,
-Vücudunu sıkan giysilerini gevşetin,
-Kalbin üstündeki baskıyı hafifletmek için boynu ve sırt desteklenecek şekilde oturtun veya yere yatırın,
-Kalp hastalığı için ilaç alıyorsa hemen verin. Dilaltı hapları hayat kurtarabilir.
Paylaş