Kimler uçağa binmemeli

Havayolu seyahatlerini olabildiğince konforlu geçirmek için bazı önlemler alınması gerekebilir.

Bebekler, hamileler, yaşlılar veya bazı sağlık sorunları bulunanlar için küçük hatırlatmalarımız var bugün. Bilgileri Acıbadem Sağlık Grubu Uçuş Hekimi Dr. Serap Gülşeni verdi.

BEBEKLERLE SEYAHAT

Yedi günden daha küçük olan bebekler havayoluyla seyahat etmeye uygun değil. Prematüre bebekler içinse her vaka için ayrıca danışmanlık alınmalı. Kabin basıncındaki değişiklikler bebeklerde rahatsızlığa sebep olur. Rahatsızlığı azaltmak amacıyla emzirmek veya emzik kullanmak uygun olabilir. Ama bu sırada hava yutmamasına özellikle dikkat etmek gerekir. Özellikle uzun uçuşlarda bebekler susuzluğa yetişkinlerden daha hassaslar. Uçuş öncesinde ve uçuş sırasında yeterli sıvı alımı sağlanmalıdır.

HAMİLELER KADINLAR

Ticari uçuşlar hamile kadınlar için yeteri kadar emniyetli. Ama gebeliğin son ayında ve doğumdan sonraki yedi gün, uçuş için uygun değil. Genel olarak tek gebelikte uzun uçuşlar 36’ncı haftaya, çoğul gebelikte 32’nci haftaya kadar uygun. Birçok havayolu, doktor ya da ebe tarafından hazırlanan gebeliğin sağlıklı gittiğine dair ve 28’inci haftadan itibaren ihtimali doğum tarihini gösteren bir belge ister. Eğer uçuş zorunluysa, yolcu gebeliğin son dört haftasındaysa veya komplikasyonlu bir doğum ihtimali varsa ayrıntılı bir rapor da ayrıca gerekecektir.

HASTALAR

Kanser, kalp ve damar, kronik solunum yolu hastalığı, epilepsi (sara), ciddi kansızlık, stabil olmayan diyabet, bağışıklık sistemini baskılayan tedaviler alanlar, diyalize girenler ve sağlık durumunun uçuşa elverişliliği şüpheli olanlar mutlaka yolculuktan önce tıbbi danışmanlık almalılar. Kullanılacak tüm ilaçlar yolculuk boyunca ulaşılabilir bir yerde, el bagajında bulunmalı. Bipolar derivasyonlu kalp pili taşıyanlar elekronik sistemden etkilenmezler. Mobil ritim düzenleyici alet ve otomotik defibilatörler için uzmandan yazılı belge alınmalı. Ancak unipolar derivasyonlu kalp pili taşıyanların uçağın elektronik sistemiyle etkileşme ihtimali var. Bipolar derivasyonlu kalp pili taşıyanlar elekronik sistemden etkilenmezler.

SİGARA BAĞIMLILARI

Sigara içilmesi uçaklarda yasak. Sigara bağımlılığı olan kişiler stres ve rahatsızlığı özellikle uzun yolculuklar sırasında daha fazla hissedeceklerdir. Nikotin bantları ya da sakızları ve belki de hafif bir yatıştırıcı düşünülebilir.

BULAŞICI HASTALIKLARI BULUNANLAR

Uçak kabini içerisindeki hava saatte yaklaşık 20-30 kez ve her seferinde kabin havasının yüzde 50’si değişecek şekilde sirküle edilmektedir. Dışarıdaki havayla sirküle edilen hava birtakım filtrelerden geçer. Bu sayede birçok partikül, bakteri, mantar ve virüslerin çoğu tutulur. Ancak uçak havaalanında ve havalandırma sistemi kapalı şekilde uzun süre bekleyecek olursa bulaşıcılık oranı yükselir. Bulaşıcılıktan kaçınmak için en uygun yol, bulaşıcı hastalığı olan kişilerin hava yoluyla seyahat etmemesi.

UÇAKLARIN İLAÇLANMASI

Sıtma ve sarı ateş gibi vektör ile örneğin sivrisinekle bulaşan hastalıkların görüldüğü ülkelere seyahat sırasında bu hastalıkların yayılmasını önlemek üzere konulan uluslararası kurallar mevcut. Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkeler zirai açıdan zarar görmemek üzere rutin olarak uçakları ilaçlamakta. Bu hastalıkların bulunduğu ülkelere seyahat için aşı ve koruyucu önlem zorunluluğu da var.

Unutmayın, uçuş ekibi eğitimli

Birçok havayolunun tıbbi müdahaleler konusunda kendi yönetmelikleri var. Acil durumda gereken ilkyardım malzemelerini hazır bulunduruyorlar. Kabin görevlilerinin gerektiğinde kullanabileceği bir ya da daha fazla ilkyardım çantası, ayrıca sadece doktor tarafından kullanılabilecek bir ilkyardım çantası var. Ek olarak bazı havayolları, gerektiğinde online olarak bir uzmandan görüş alabilecek şekilde tasarlanmış diagnostik araçlarla donatılmış durumda. Kabin görevlileri ilkyardım ve kalp canlandırma eğitimi alıyorlar. Havayolları ayrıca, uçuş sırasında uçuş emniyetini tehlikeye sokabileceğini düşündükleri yolcuları reddetme hakkına sahipler.
Yazarın Tüm Yazıları