Paylaş
Çoğunluğumuzun derdi kilo vermek. Ancak bazımız da tam tersinden mustarip. Kilo almaya çalışanların birçoğu için bu estetik bir sorun ama kimi zaman sorunlarının habercisi de olabiliyor. Moso Diyet ve Beslenme Danışmanlığı’ndan Uzman Diyetisyen Gamze Şanlı Ak, aşırı zayıflığın -hele de az besin tüketimine bağlıysa- şişmanlık gibi ciddi bir sağlık sorunu olabileceğini söylüyor. Zayıf insanların vücut-yağ oranları düşük olduğundan metabolizmaları hızlı. Yediklerini çabuk yaktıkları için kilo almakta zorlanıyorlar. Kişi yemek yemesine rağmen kilo alamıyorsa öncelikle altındaki nedenlerin araştırılması gerekiyor. Zira sindirim sistemi bozuklukları, metabolizmanın hızlı çalışmasına neden olan hipertiroit gibi hormonal hastalıklar, bağırsak parazitleri, sindirim ve emilim bozuklukları, kilo alma korkusu, aşırı fiziksel aktivite, düzensiz yemek saatleri, uzun süreli açlık, stres ve depresyona bağlı psikolojik bozukluklar ile buna bağlı iştah kesilmesi, yeme bozukluklarla, kullanılan ilaçların yan etkisi, kanser, kolit gibi hastalıklar, zayıflığın nedeni olabilir.
Normal ve sağlıklı vücut ağırlığının altında olmak özellikle genç erkek ve kadınlarda beğenilme ve kıyafet seçiminde de çok fazla stres yaratıyor. Ak, “Zayıflıktan en çok genç erkekler şikâyetçi ama kilo almak isteyen kadınların sayısı da azımsanamaz. Erkekler kilo almak, kas yapmak ve kuvvetli görünmek isterken, kadınlar kendi tabirleriyle ‘bir deri bir kemik’ bir vücut yerine daha dolgun hatlara sahip olmak istiyor. Kilo almak için bana gelenler istediği kıyafeti giyemedikleri için de üzülüyor. Kışın, giyinmek daha kolay ama yazın gelmesini hiç istemiyorlar. Zayıf erkekler ve kadınlar için denize girmek kâbustan farksız.”
FAZLA KALORİ ŞART
Kilo almak isteyenlere öneriler:
Güne erken bir kahvaltıyla başlayın.
Daha sık yiyin. Öğünler arasında 2-3 saati geçmemek önemli.
Hacmi az kalorisi çok besinlere yönelin. Kuru meyveler, salatalara ilave ceviz, peynir, zeytin, zeytinyağı, yumurta veya avokado uygun.
Su dahil olmak üzere tüm sıvılar yemekten 30-45 dakika önce veya sonra tüketilmeli.
Besin değeri yüksek içecekler tercih edilmeli. Meyve suyu, süt veya milk shake uygun.
Ceviz, fındık, fıstık, badem gibi yağlı tohumlar, sütlü tatlılar, evde hazırlanmış kekler, tahin-pekmeze günlük beslenmede sıklıkla yer verilmeli.
Hem iştah kapattığından hem de içerdiği nikotin metabolizmayı hızlandırdığından sigara kilo almaya engel olabiliyor.
Paylaş