Havuzdan hastalanmadan yararlanma rehberi

Yazın serinlemenin, spor yapmanın ve tabi eğlenmenin yollarından biri de havuza girmek.

Kurallara uygun işletilen havuzlarda sorun yaşama ihtimali düşük. Ancak bunu layıkıyla yapan müesseseler ne yazık ki çok az. Kendinizi ve çocuğunuzu havuzla bulaşabilecek hastalıklardan korumak için bazı önlemler almanızda yarar var.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Hilda Çerçi Özkan’ın verdiği bilgiye göre, criptosporidyum, giardia, e. Coli ve şigella gibi dışkı yolu ile bulaşabilen ve ateşli ishallere yol açan mikroplar, havuz suyunun yutulmasıyla hastalıklara yol açabiliyor. Klorlama sonucu mikroorganizmaların büyük bir kısmı yok edilebilse de bazı hastalık etkenleri klora dirençli. Ayrıca klorun mikroorganizmaları yok edebilmesi için belirli bir zaman geçmesi gerekir.

Kendinizi ve çocuklarınızı havuzdan bulaşabilecek hastalıklardan korumak için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz:

Çocuğunuz veya kendiniz ishalli iken havuza girmeyin.

Havuzda su yutmamaya veya ağzınıza su almamaya dikkat edin.

Yüzmeden önce duş alın. Tuvalete gittikten sonra mutlaka ellerinizi yıkayın.

Çocuklarınızı belli aralıklarla tuvalete götürün.

Çocuğunuzun altını tuvalette değil havuz başında değiştirin.

Çocuğunuzun altını sabunlu suyla yıkayın.

BEBEKLERE DİKKAT

Bir yaşının altındaki çocuklarınızı havuza sokmamaya özen gösterin. Çocuğunuz havuzda titremeye başlarsa dışarı çıkarıp kurulayın. On dakikayla başlayarak alıştıra alıştıra suya sokun. Küçük bebeklerinizi 30 dakikadan fazla suda tutmayın. Çocuğunuzda deri şikayetleri varsa klorun zarar verip vermeyeceğini doktorunuza danışın. Çocuğunuz hastaysa yüzmeye götürmeyin.

ISLAK mayoyla oturmayın

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Banu Çiftçi, yaz aylarında mantar enfeksiyonlarının arttığını hatırlatıyor. Genital bölgenin nemli kalması buna zemin hazırlıyor. Dr. Çiftçi, yüzmeyi sevenleri uyarıyor: “Islak mayoyla vakit geçirilmesi, dar kıyafetler ve sentetik iç çamaşırlar, genital bölgenin doğal ortamını bozuyor. Mantar enfeksiyonlarında özellikle yaz aylarında görülen havuz sonrası artışın nedeni de havuz suyundaki klor ve kimyasalların, yararlı bakterileri öldürerek, doğal ortamı bozması ve mantarların aşırı çoğalma fırsatı bulması. Yani sebep, havuzdan mantar bulaşması veya havuzların temiz olmaması değil. Mantar enfeksiyonu (vajinal kandida), vajinanın doğal ortamında bulunan mantarların, başka bir sebeple antibiyotik kullanımı, gebelik, şeker hastalığı, bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi durumları fırsat bilerek aşırı çoğalmasıyla oluşur. Genellikle adet dönemlerini takip etmesinin nedeni yine bu dönemde, vajenin normal dengesinin bozulmasıdır.”

Temiz havuz nasıl olur?

Havuzun dibi net şekilde görülebilmeli

Havuz kenarındaki taşlar yapışkan veya kaygan olmamalı

İyi klorlanmış suyun kokusu azdır Aşırı kimyasal koku, sorun olabileceğini gösterir

Havuz pompaları ve filitre sistemleri çalışıyorsa ses yapar, bu sesi muhakkak duymanız gerekir.

Havuz görevlilerinden iki günde bir pH ve klor seviyesinin kontrol edilip edilmediğini ve son tespit edilen değerleri öğrenebilirsiniz. (Normal pH: 7.2-7.8, normal klor:1-2 partikül/1 milyon olmalı)
Yazarın Tüm Yazıları