Paylaş
Değişen koşullara direnmek kolay değil. Saatlerce bilgisayar karşısında oturuyoruz. Hem çalışıp hem de market alışverişi, konser rezervasyonları, eş-dostla görüşme gibi birçok günlük işimizi yine bilgisayarla görüyoruz. Ama hâlâ taşıdığımız avcı genlerimiz ve beden yapımız bu duruma uyum sağlayamıyor. Sporcularda sık duyduğumuz çok kullanmaya bağlı menisküs yırtığı, tenisçi dirseği gibi hastalıklar bu kez hareketsiz ofis çalışanlarının hayatını çekilmez kılıyor.
Ortopedi ve travmatoloji uzmanı Prof. Dr. Nejat Güney, hareketsiz yaşamın, boyun, bel ve sırt kaslarına da olumsuz etkisinin büyük olduğunu söylüyor ve bir başka tehlikeye dikkat çekiyor: “Hareketsiz kalmak kaslarda erimeye sebep oluyor. Kasın boyut ve ağırlığı azalıyor. Eklemin yapısını güçlendiren elemanlarda da zayıflık ortaya çıkıyor. Bunun yanı sıra hareketsiz yaşam kemiklerde zayıflama, erime ve eklem sertliklerine sebep oluyor. Eklemlerdeki bu hareket kısıtlılığının bir diğer nedeni de, eklem çevresi kaslarda ortaya çıkan kasılabilme kabiliyetinin azalması.” Arkasından bazen dayanılması çok zor ağrılar ve hareket kısıtlılıkları gelişiyor. En küçük travmalarda dahi kemik kırılabiliyor.
KOŞU BANTI MASUM MU?
Hareketsizliğin yarattığı kısır döngüyü kırabilmek için pek çok kişi spor salonlarına, parklara taşınıyor. Sağlığı korumak amaçlı yapılan bazı egzersizlerse faydadan çok zarar veriyor. Güney, “Egzersiz öncesi vücudu ısıtmak, kasları germek, eklemleri iyice hareket ettirmek gerek. Bunları yapmadan çeşitli aletler kullanmak, kas ve tendon yırtıklarına neden olabiliyor. Egzersiz aletlerinin ne şekilde kullanılacağını da bilmemiz lazım. Yapılacak egzersizin tekrarlama sayısı, dinlenme süresi ve ağırlık miktarı kişiye göre değişir. Ayrıca bir kalp hastalıkları uzmanı tarafından muayene edilmeli ve onay alındıktan sonra çalışmalara başlanmalı” diyor.
Salonlardaki koşu bantları, barfiks, ağırlık kaldırma gibi sık kullanılan egzersiz aletleri de sakatlayabilir.
Güney, “Koşu bandı, uygun ayakkabıyla yapılmadığı zaman aşil tendonu ve taban kaslarını zorlayıcı bir alet. Bandın sabit bir süratle dönmesi kalbi zorlayabiliyor. Barfiks omuz çevresi ve kol kaslarında yırtıklara neden olabiliyor. Omuz ekleminde, eklem kılıfı yırtığı, tendon yaralanmaları görülebiliyor. Ağırlık kaldırma egzersizleri de aynı şekilde kol kaslarında yırtıklara ve kopmalara neden olabiliyor” diyor.
HALI SAHA RİSKLERİ
Halı sahada futbol hâlâ bazı erkekler için tutku. Ancak saatli kiralanan halı sahalarda maça iyi ısınmadan çıkmak sakıncalı. Halı saha zeminleri, çoğu sahada beton üzerine döşenen yeşil halıdan ibaret. Halı kaymayı önlese de başka sakatlıkları kolaylaştırıyor. Prof. Dr. Güney, “Isınmadan yapılan maçlarda tendon, kas ve eklem bağları yırtıklarına sık rastlanıyor. Uzun yıllar spor yapmamış kişilerin yeterince kas gücü kazanmadan halı sahalarda futbol oynamaları kırıklara varabilecek sakatlanmalara neden oluyor. Halı sahalarda en sık ayak bileğindeki bağlarda ve aşil tendonunda yaralanmalar görülüyor” diyor.
Paylaş