Hamilelik tatil için engel değil. Yine de bu özel döneme özgü bazı önlemlere ihtiyaç duyulmayacağı anlamına gelmiyor. Bebeğin dünyaya gelmesiyle başlayan keyifli ancak bir o kadar yorucu, uykusuz günlerden önce enerji depolamak için tatili iyi bir fırsat olarak değerlendirmenizi öneriyoruz. Ancak kendinizi riske sokmadan tabii.
HAREKET ETMEK ÖNEMLİ
Uzun uçak yolculuklarında dolaşım sisteminin aksamasını önlemek için kısa da olsa yürümek önemli. İki saat arayla, koridora çıkarak birkaç adım da olsa atmak işe yarar.
Anne adayları için yürüyüş ve yüzme ideal sporlar. Yüzme, vücudun tüm adale sistemini çalıştıran dolaşım sistemi üzerinde olumlu etki yapar. Suda yapılacak su jimnastiği de yararlı. Yüzme, ayrıca terleme ve sıcak hissini de azaltır. Ancak gireceğiniz deniz veya havuz suyunun temizliğinden emin olun. Temiz olmayan sulardan enfeksiyon kapabilirsiniz.
GÜNEŞE ÇIKMAYIN
Tatil için yaz aylarını tercih ettiyseniz, diğer herkes gibi 11.00-16.00 saatlerinde güneşe çıkmamalısınız. Bunun bir sebebi de, güneşin hamilelik lekelerini artırması. Yüksek koruma faktörlü koruyucuları yüzünüze ve cildinize sürün. Cildinizin kurumasını önlemek için ise nemlendirici kullanabilirsiniz.
BOL BOL SU İÇİN
İnce, rahat ve güneş ışığını emmeyen açık renkli giysileri tercih edin. Yaz aylarında vücudun sıvı ihtiyacı artar, onun için bol bol su için. Vücudun su ihtiyacı karşılanmazsa, gebelikte daha sık görülen idrar yolu enfeksiyonları, kabızlık, hemoroid gibi problemler, hatta daha da kötüsü erken doğum veya düşük tehdidi ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca plasenta sıvısının azalması, annede ani tansiyon düşmeleri, rahim içi gelişme azlığı gibi sorunlar da su eksikliğinin doğurabileceği ihtimaller. Anne adayı iseniz, günde en az 8-10 bardak su içmelisiniz.
Bunları unutmayın!
Seyahat boyunca sık ve az yemek yiyin. Ağır, kalorisi yüksek gıdalardan uzak durun.
Tatile çıkmaya hazırlanan anne adaylarının kafasında "Acaba uçağa binebilir miyim?" sorusu var. Uzmanlar, gebeliğin 36’ncı haftasına kadar uçmaya izin veriyorlar.
Özellikle uzun süreli uçuşların en önemli riski, son yıllarda üzerinde durulan damarlarda pıhtı atması sorunu. Hareketsizlik, bacaklarda oluşan ödem, diz arkasındaki toplardamarlara baskı ve kuru havaya bağlı sıvı kaybı sonucu kan yoğunluğunun artması bacaktaki derin toplardamarlarda pıhtı riskini artırır. Bu pıhtı yerinden koparak akciğerlere ulaşırsa "akciğer embolisi" denilen tehlikeli bir durum ortaya çıkabilir. Kan pıhtılaşma faktörlerinin arttığı hamilelik, bu riski artıran bir durum.
Acil sorun çıkma olasılığı bulunan, hemen müdahale etmenin hayati olabileceği durumlarda gebeler uçak ile seyahat etmemeli. Düşük tehdidi, erken doğum bulgusu ya da şüphesi, yüksek tansiyon, diyabet, plasenta sorunları, ağır kansızlık ve bebekte gelişme geriliği var ise mutlaka seyahat öncesi doktorunuza danışın.