Diş kaybı, hamileliğin doğal sonuçlarından değil. Hamilelik sırasında sorunla karşılaşmamak için öncesinde diş hekimine gitmekte ve varsa sorunların tedavi edilmesinde yarar var.
Ama işler planladığınız gibi gitmedi ve gebe kaldıysanız, ilk 3 aylık dönemde temizlik yapılması uygun. Diş hekimi, hamileliğin kalan dönemi için bir tedavi takvimi hazırlayacaktır. İkinci 3 ayda da ağız dokularında meydana gelen değişikliklerin ve ağız bakımının etkinliğinin değerlendirilmesiyle tekrar temizlik önerilebilir. Duruma göre üçüncü 3 aylık dönemde de tekrar diş hekimine gidilebilir.
n "Her doğumda bir diş kaybedilir" düşüncesi doğru mu?
Hamilelik sırasında bebeğin gerekli kalsiyumu annenin dişlerinden aldığı, bu nedenle annelerin dişlerinin çabuk çürümesine ve diş kaybına uğradığı düşüncesi tamamen yanlış.
n Hamileliğin diş çürümesine etkisi var mıdır?
Hayır. Halk arasında genellikle mineral (kalsiyum) eksikliğine bağlı olarak dişlerin çürüdüğü söylenir. Fakat ağız sağlığına özen gösteren birinde hiçbir şekilde çürük oluşmaz. Hamilelikte meydana gelen mide bulantılarının sonucunda oluşan kusmalar nedeniyle dişlerde çürük artışı olabilir. Bunun nedeni mide asidinin dişler üzerindeki olumsuz etkisi. Yine de kusmadan hemen sonra iyi bir şekilde diş fırçalanırsa çürük ihtimali bulunmaz. Ayrıca özellikle ilk 3 aylık dönemde var olan mide bulantısı etkin bir fırçalamaya engel olduğu için tam bir ağız hijyeni sağlamak zorlaşır.
n Hamilelikte annenin dişlerinden kalsiyum kaybı olur mu?
Hamilelik sırasında annenin dişlerinden kalsiyum kaybı olduğuna dair herhangi bir bilimsel kanıt yoktur. Bu dönemde bebeğin ve annenin kemiklerinin sağlıklı olabilmesi için annenin günlük 1200-1500 mg kalsiyuma gereksinimi var. Hamilelik döneminde anne, süt ve süt ürünleri ile yeşil yapraklı sebzeler gibi kalsiyumdan zengin gıdalar alarak kalsiyum gereksinimini karşılamalı. Eğer gıdalarla yeterli kalsiyum sağlanamazsa, bebeğin gelişimi için gerekli miktar annenin kemikleri ve kanından karşılanır.
n Hamilelikte beslenme nasıl olmalı?
Hamilelikte beslenme, hem annenin hem de bebeğin genel sağlığı ve ağız diş sağlığı için oldukça önemli. Bebeğin diş gelişimi hamileliğin 5 ve 6’ıncı haftalarında başlar. Ağız ve diş sağlığı açısından tüm hamilelik döneminde A, C, D vitaminleri ile fosfor ve kalsiyumdan zengin temel yiyecekler içeren meyve ve sebzeler, tahıl, süt ve süt ürünleriyle et, balık ve yumurta düzenli yenmeli. Şekerli ve yapışkan gıdaların tüketiminden mümkün olduğu kadar kaçınılmalıdır.
n Hamilelik sırasında diş tedavisi yapılabilir mi?
Hamilelik kabaca üç dönemde incelenir. İlk üç ayda bebeğin organ gelişimi olur. Çok hassas olduğu bir dönemdir. Gereksiz müdahaleler düşüğe sebep olabilir. Fakat ağrıya sebep olmuş ve/veya müdahale edilmediği taktirde daha çok zarara neden olabilecek durumdaki dişlerin çekim, kanal tedavisi gereken durumlarda, çekinmeden diş hekimine gidilmelidir. Diş hekimi, bebeğe zarar vermeyen ilaçlarla tedaviyi sağlayacaktır. İkinci üç aylık dönem, hamilelik sonuna kadar ertelenmesi uygun olmayan diş çekimi, kanal tedavileri vb. pek çok tedavinin yapılması için ideal. Üçüncü üç aylık dönemde bebek anne karnında oldukça büyümüştür ve doğum yaklaşmıştır. Aynen ilk üç aylık dönemde olduğu gibi, acil tedaviler dışında herhangi bir müdahaleden kaçınılmalı.
n Hamilelikte lokal anestezi yapılabilir mi?
Diş tedavilerinde lokal anestezilerin herhangi bir yan etkisi rapor edilmedi. Anestezi altında yapılan tedavide hasta ağrı duymayacak ve daha az stres yaşayacaktır.
n Hamilelikte diş röntgeni çekilebilir mi?
Bu dönemde tedavi için çok gerekli ise ağız içinden 1-2 film alınabilir. Her ne kadar diş hekimliğinde çekilen röntgenlerde verilen radyasyon miktarı çok az ve karın bölgesine çok yakın değilse de, gelişmekte olan bebeğin ışın almasını önlemek için mutlaka anne adayının kurşun önlük kullanması gerekir. Yine de ilk üç ay film çekilmesinden kaçınmak gerekir.
n Diş fırçalama esnasında dişeti kanamasının nedenleri nelerdir?
Gebeliğin ikinci ayından itibaren artan östrojen ve progesteron seviyesi nedeniyle dişetleri iltihaplanır ve kolayca kanar hale gelir. Bu durum sekizinci ayda da yoğun şekilde görülür. Diş plağı gibi lokal irritasyonlar nedeniyle olay şiddetlenir. Bu tip kanamalara gebelerin yaklaşık yüzde 30’unda rastlanır. İyi bir ağız bakımı ve C vitamini takviyesi ile rahatsızlık hafif bir şekilde atlatılabilir.