Yaza girerken gripten söz etmek abes gelebilir size. Ancak, Dünya Sağlık Örgütü’yle bağlantılı çalışan İstanbul Tıp Fakültesi Viroloji ve Temel İmmünoloji Bilim Dalı İnfluanza (Grip) Laboratuvarı’nın verilerine göre, gribin görülme süresi uzadı.
Laboratuvar, Türkiye’nin farklı bölgelerinde hastalardan alınan örnekleri inceleyip, grip virüsünü tanımlanıyor. Bu çalışma dolaşımdaki grip virüsünü de tespit ediyor. Prof. Dr. Selim Badur, ortalama üç ay etkisi devam eden gribin görülme süresinin yedi aya kadar uzadığını söylüyor. Bu durumda özellikle sık seyahat edenlerin, grip açısından daha dikkatli olması gerekiyor.
İstanbul Tıp Fakültesi Viroloji ve Temel İmmünoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selim Badur, son grip mevsiminin kasım ayında başladığını söylüyor. Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti Grip Çalışma Grubu’nun düzenlediği basın toplantısında konuşan Prof. Dr. Badur "Mayıs gelmesine rağmen laboratuvarda hálá virüs tanımlanıyor" diyor. Bu ilginç ve beklenmedik bir durum. Türkiye’de eskiden grip, kasımda başlar, ocak-şubat gibi biterdi. Benzer gelişme Avrupa’da da yaşanıyor. Örneğin, kayıtlara göre, 1995’te Fransa’da grip sezonu mart ayında başlamıştı. Gribin bu kadar uzun süre dolaşımda kalmasının tam nedeni henüz ortaya konmadı. Ancak virüsün mutasyona uğraması, küresel ısınma ve tanı olanaklarının artması gibi çeşitli nedenler öngörülüyor.
GRİP AŞISININ MEVSİMİ YOK
Grip virüsü dış koşullarda 72 saat yaşayabiliyor. Çok kolay ve hızlı yayılıyor. Başka hastalıklar yapan bakterilerin vücuda yerleşmesini kolaylaştırıyor. Bütün bunlar hastalığın hafife alınmaması gerektiğini gösteriyor. Buna rağmen Prof. Dr. Badur’a göre, grip sağlıkçılar dahil bir kesim tarafından önemsenmezken, başka bir kesim tarafından da abartılarak ele alınıyor.
Aslında her sezon için yenilenen grip aşısı eylülden itibaren yaptırılabiliyor. Ancak sezonun başında aşı olmayanların daha sonra da yaptırmaları mümkün. Gripten korunmak elleri sık yıkamak önemli. Başkalarını korumak için de hapşırırken ağzınızı elinizle değil, kolunuzla kapatın, kağıt mendil kullanın ve çöpe atın.
Grip aşısına üç yeni virüs tipi eklendi
Dünya Sağlık Örgütü, kuzey yarım küre için 2008-2009 yılında hazırlanacak grip açısının içeriğinde üç yeni virüs tipinin (şuş) yer almasını önerdi. Örgüt uzun zamandır ilk kez aşı içeriğinde kullanılacak şuşların tamamını değiştirdi. Bu durum örgütün bu yıl yeni tiplerin salgın yapması beklentisi içinde olduğunu gösteriyor:
á A/Brisbane/59/2007/(H1N1)- benzeri virüs
á A/Brisbane/10/2007/(H3N2)- benzeri virüs
á B/Florida/4/2006 - benzeri virüs
En çok soğuk algınlığı ile karıştırılıyor
Griple soğuk algınlığı karıştırılabiliyor. Aralarındaki en önemli fark, ateş yüksekliği. Gripte ateş 39-41dereceye kadar yükselebilir. Çocuklar dışında soğuk algınlığında ateş yükseliği görülmez. Gripte şiddetli olabilen baş ağrısı, kas ağrıları vardır, soğuk algınlığında genellikle yoktur. Gripte 2-3 hafta sürebilen bir yorgunluk hali olur, soğuk algınlığında olmaz. Soğuk algınlığında genellikle hapşırma, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı vardır, gripte bu belirtilere bazen rastlanır. Gripte genellikle bir kuru öksürük vardır, soğuk algınlığında seyrektir. Gribin en önemli komplikasyonu zatürree; soğuk algınlığının ise erişkinlerde sinüzit, çocuklarda orta kulak iltihabıdır.