Göz sağlığınız için gözlük takın

Güneş gözlükleri aksesuvar olmanın çok ötesinde önem taşıyor. Güneş ışıkları sadece cilde değil, gözlere de zarar verir. Uzmanlar mutlaka, uygun güneş gözlüklerinin kullanılmasını öneriyor.

Yeditepe Üniversitesi Göz Hastanesi uzmanlarından Yrd. Doç. Dr. Muhsin Altunsoy, güneş gözlüklerinin koruyucu etkisini en yüksek düzeyde gösterebilmesi için yüzde 100 UV koruma faktörlü olması gerektiğini söylüyor. Açık tenli ve açık renk gözlüler, açık ve güneşli ortamlarda çalışanların daha da dikkatli olması gerekiyor.

Güneşin gözler üzerindeki zararlı etkilerine gelince

á UV, gözün dış şeffaf bölümü olan kornea ve gözün merceği olan lens gibi gözün şeffaf kısımlarından geçer. UV-B ve UV-C korneada kurumaya bağlı keratit (kornea enfeksiyonu) yapabilir. Batma, kaşıntı, yanma, kanlanma görülür.

á Konjuktiva denilen saydam tabaka da uzun süreli UV’ye maruz kalınca kalınlaşır. Bu kalınlaşma, gözün beyaz zarında sarımsı, kanlanmış nokta veya lekelerle belli olur.

á Klinik gözlemlere göre, uzun süreli güneş ışınlarına maruz kalmak katarakt yapıyor. Katarakt, Ekvator bölgesinde, güneş ışınlarıyla uzun süre temasta olanlarda, ılıman bölgelerde yaşayanlara oranla daha yoğun görülüyor.

á UV gözün retina tabakasında termal (ısı) veya fotokimyasal (ışık) etki ile hasar yapabilir. Güneşe direkt bakıldığında solar körlük gelişebilir. Yani retinadaki (gözün görme fonksiyonunu yapan sinir tabakası) fotoreseptörlerde fotokimyasal hasar oluşur. Bu oluşan hasarların bir kısmı kalıcıdır.

Hangi UV, ne yapıyor?

Güneşten yansıyan zararlı ışınların çoğu atmosfer tarafından filtre ediliyor. Buna rağmen dünya yüzeyine ulaşan ultraviyole ışınları yanıklara, deri kanserlerine, gözle ilgili bazı hastalıklara yol açabiliyor. UVR yani ultraviyole, UV-A, UV-B, UV-C olarak üçe ayrılıyor:

á UV-A: Bronzlaşmayı sağlayan ve solaryum salonlarında kullanılan dalga boyu.

á UV-B: Yine bronzlaşmayı sağlayan ancak daha ağrılı, daha derin yanıklara yol açan dalga.

á UV-C: Uzun süreli maruz kalınırsa cilt kanserleri oluşur. Daha çok laboratuvar ortamında kullanılan, normal şartlarda atmosfer tarafından bloke edilerek yeryüzüne ulaşamayan mikrop öldürücü dalga boyu.

Bunları unutmayın!

á İster doğada, deniz kıyısında olun, ister şehirde güneş gözlüğü takmayı alışkanlık haline getirin.

á Direksiyon başında mutlaka güneş gözlüğü takın.

á Güneş gözlüğünüzü satın alırken sadece modeline, çerçevesine bakmayın, camının özelliklerini araştırın.

á Gözlüğün çok bildik, ünlü bir marka olması camının güneşi çok iyi filtre ettiği anlamına gelmez. UV’den ne kadar koruduğunu araştırın.

á Gözlük göz çevresinin kırışmasını geciktirir unutmayın!
Yazarın Tüm Yazıları