Paylaş
Beslenme ve Diyet Uzmanı Elif Karacanoğlu’nun verdiği bilgiye göre, beslenmeyle jet-lag problemi yaşamadan yolculuğunuzu tamamlamanız mümkün. Bunun için gideceğiniz yerdeki saati dikkate alarak yemek düzeninizi birkaç gün önceden düzenlemeye başlayın.
Yedikleriniz bütün yolculuğunuzu etkileyeceği için öncelikle bineceğiniz uçakta servis edilecek mönüyü öğrenin. Eğer kronik bir hastalığınız varsa önceden bildirmeniz halinde özel mönü hazırlanabilir. Karacanoğlu ayrıca şu önerilerde bulunuyor:
Kronik bir hastalığınız söz konusuysa ilaçlarınızı ve ihtiyacınız olan atıştırmalık gıdaları yanınızda bulundurun.
Yolculuk sırasında bol su için. Çünkü yüksek basınç nedeniyle su kaybedeceksiniz. İhtiyacınız olan suyu tüketmezseniz yolculuğun sonunda yorgunluk ve halsizlik hissedebilirsiniz.
Kafeinli içecek tüketiminde kontrolü elden bırakmayın.
Alkollü içecek içmeyin.
Hafif yiyecekleri tercih edin.
Kuru kayısı içine ceviz doldurarak, kayısı sandviçleri hazırlayabilirsiniz.
Leblebiyi, gaz yapmayacağı, tok tutacağı için rahatlıkla atıştırabilirsiniz.
Gazlı içecekler yerine ayran ve sodayı tercih etmeniz, yolculuk sonrası yorgunluğunu azaltmak için faydalı olacaktır.
Seyahatte ishal yaşamamak için çiğ sebzeden kaçının, güvenmediğiniz yerlerde salata yemeyin.
Yolculuğunuz uzadıkça oturma pozisyonunuz önem kazanır. Uzun süre hareket etmeden oturursanız yüksek basınç nedeniyle kan akışınızda yavaşlama ve kan pıhtılaşması problemleriyle karşılaşabilirsiniz.
Uçakta sık sık yürüyüş yapın, hareket edin.
Paylaş