Diyabet seyahate engel değil

14 Kasım Dünya Diyabet Günü. Giderek artan sıklıkta görülen diyabet hastalığına dikkati çekmeye, önlemeye yönelik birçok etkinlik düzenlenecek.

Biz de üzerimize düşeni, gazetemizin konseptine uygun olarak yerine getiriyor ve hazırlatıyoruz: Diyabetliyseniz seyahate çıktığınızda hastalığınızı evde bırakma şansınız yok. O halde hazırlıklarınızı yaparken hastalığınızı göz önüne alın, yanınıza almanız gerekenleri unutmayın!

Medical Park Bursa Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Serdal Baysal’ın verdiği bilgiye göre, özellikle insülin kullanan hastalar, seyahat öncesi sağlık kontrolünden geçer ve gerekli hazırlıkları yaparlarsa, dünyanın her yerine her türlü araçla seyahat etmelerinde hiçbir sakınca yok.

KİMLİĞİNİZİ UNUTMAYIN: Yurtiçi ve yurtdışı seyahatlerinde kişilik bilgilerini, doktoru veya yakınlarının telefon bilgilerini, kullandığı ilaçlar ve ilaçların dozlarını gösteren diyabet kimliklerini üzerizde taşıyın.

İNSÜLİNİ İÇ CEPTE VE BUZ KASESİNDE TAŞIYIN: İnsülinin taşınması sorun olabilir. Protein yapısında olduğu için aşırı sıcak ve soğuktan olumsuz etkilenir. Donmuş veya uzun süre yüksek sıcakta kalan insülin etkisini kaybeder. İnsülinin 28 santigrat derecede saklanması uygun. Hava sıcaklığının sıfırın altında olduğu bölgelerde seyahat ederken, insülinin iç cepte taşınması donma olayına karşı yeterli bir önlem olabilir. Sıcak bölgelerde seyahat edecek kişilerin ise insülini buz kasesi ile soğutulan çantalar içinde taşımaları uygun olur. Saklama koşullarına dikkat edilirse, insülin kartuş veya kalemleri ortalama üç hafta bozulmadan kullanılabilir.

KAN ŞEKERİNİZİ ÖLÇMEYİ UNUTMAYIN: Uzun süren seyahatler sırasında sık sık kan şekeri kontrollerini yapın. Sonuca göre insülininizi uygulayın. Bunu yapabilmek için yanınıza mutlaka kan şeker ölçüm cihazı, kısa sürede etkili insülinler, kan şeker ölçüm striplerini bulundurun. Her ihtimale karşı, yedek insülin, insülin kalem ucu, strip, insülin enjektörü, glukagon alın.

HİPOGLİSEMİYE KARŞI KESME ŞEKER: Hipoglisemi (kan şeker düşüklüğü) riskine karşı meyve suyu ve kesme şeker gibi karbonhidrat içeriği yüksek ve emilmesi kolay gıdaları da yanınıza alın. Derin hipoglisemi durumunda hastanın yanında taşıdığı hazır glukagon enjektörü hayat kurtarıcı olabilir. Hastanın, glukagonu hangi durumda ve nasıl kullanılacağını içeren bir kimlik taşımaları gerekir. Glukagon da insülinin saklama koşullarında saklanmalı.

İLAÇ ZAMANINI GEÇİRMEYİN: İnsüline ihtiyaç duymayan, diyet ve tabletlerle kan şekerleri kontrol altına olan hastaların seyahat etmeleri daha kolay. Bunların da ilaçlarını zamanında alması önemli. Ancak onların da hipoglisemi ihtimaline karşı, insülin kullanan hastalar gibi yanlarına taşınması kolay ve bozulma riski az olan karbonhidrat içeriği yüksek gıdalar bulundurmalarında yarar var.

YEREL SAATLERİ UNUTMAYIN! Kıtalar arası yolculuk yapan şeker hastalarının seyahatlerinde dikkat etmeleri gereken bir diğer önemli konu, yerel saat uygulamaları. Yola çıkmadan gidilen yerle aradaki saat farkına bakılmalı. Batıya gidilecekse günün uzayacağı, doğuya gidildiğinde günün kısalacağı bilinmeli. İnsülin dozları ve zamanları buna uyarlanmalı. Kişi gideceği yere vardığında bulunduğu yerin saatine göre doz aralıklarını hesaplayıp tedavisini ona göre yapmalı.

OTOMOBİLLE SEYAHATTE SIK SIK MOLA VERİN: Uzun süre oturmak ve hareketsiz kalmak şeker hastalarını olumsuz yönde etkileyebilir. Bu yüzden özel aracınızla seyahat ediyorsanız mutlaka 2-3 saate bir mola verin ve kısa yürüyüşler yapın. Yolculuğunuzu otobüs, tren ya da uçak yapmayı tercih ettiyseniz, yine birkaç saatte bir koridorlarda yürüyüş yapabilirsiniz.

Diyabetlilerin sayısı 250 milyondan fazla

Diyabet, kandaki şeker düzeyini dengeleyen insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği sonucu oluşan karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında bozukluklara neden olan, önemli bir kronik metabolizma hastalığı. Dünyada 250 milyon, Türkiye’de 5 milyon diyabetik hasta olduğu biliniyor. 2025’li yıllarda bu sayının 380 milyon ulaşacağı tahmin ediliyor.
Yazarın Tüm Yazıları