Çocuk düşerse

Havuz kenarları, ıslak terliklerle girilen otel odaları, ıslak zeminler çocukların küçük kazalar yaşamasını kolaylaştırıyor.

Haberin Devamı

Kritik olanlar başın vurulduğu kazalar. Beyin cerrahı Dr. Aybars Akkor böyle kazalarda dikkatli olunması ama aşırı panik yapılmamasını öneriyor.

Yazın hastanelerin acil bölümlerine yapılan başvuruların en büyük nedenlerinden biri çocukların düşüp başlarını bir yerlere vurmaları. Aileler bu düşmenin beyin hasarına yol açmasından endişe duyuyor. Dr. Akkor, “Beyin cerrahisiyle ilişkisi olmayan doktorların birçoğu anne ve babalarla aynı paniği yaşıyor. 48 saat boyunca çocuğunuzun yanında nöbet tutun, sabaha kadar uyutmayın, su ve yemek de vermeyin gibi önerilerde bulunuyorlar” diyor. Aslına bakarsanız ciddi bir durum yoksa tatilinizi zehir etmenin anlamı yok. Dr. Akkor böyle kazalarla ilgili şu önerilerde bulunuyor:

Öncelikle sakin olun. Çocuğun önünde aşırı telaşa kapılmak onun için çok zararlı. Korkudan aşırı reaksiyon verir ve dikkat etmemiz gereken belirtileri perdeler. Bazen aşırı korku nedeniyle sürekli ağlar, kusabilir.
Düşer düşmez ağlayan çocuktan korkmayın. Kafa travması çok şiddetli olduğunda sarsıntı nedeniyle çocuk kısa bir bayılma devresi geçirir, sonra ağlamaya başlar. Eğer çocuk düşer düşmez ağlamaya başlarsa beyin sarsıntısı fazla değil demektir. Bu durumda başını vurduğu yere şişmeyi, yani cilt altına kan birikimini önlemek için kolonyalı pamuk veya daha iyisi buz koyabilirsiniz. Çocuğu evde gözlemleyebilirsiniz. Ama çocuk düştükten sonra kısa bir süre de olsa baygın kalırsa en yakın sağlık merkezine götürmekte yarar var.

Yazarın Tüm Yazıları