Seyahat sırasında ve sonrasında karşılaşabileceğiniz sorunlarla ilgili birkaç küçük hatırlatma yapmak istiyorum.
Bunlardan biri seyahat sonrası karşılaşabileceğiniz sorunlar. Seyahatte herhangi bir sağlık sorunu yaşamamanız riskin bittiği anlamına gelmiyor. Bazı hastalıkların kuluçka süresi nedeniyle bazen seyahat sırasında sorun yaşamasanız bile dönüşte sıkıntı yaratabiliyor.
ATEŞİNİZ ÇIKTIYSA CİDDİYE ALIN
Seyahat dönüşü en çok karşılaşılan sorunlar ishal, üst solunum yolu enfeksiyonları, deri döküntüleri ve ateş. Ateş yükselmesini ciddiye alın, diyor uzmanlar. Sıtma ve hayatı tehdit edici başka bir hastalığın belirtisi olabilir. Mutlaka bir enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurun. Seyahatten döndüğünüzü de söylemeyi unutmayın. Seyahat sırasında edinilen bazı hastalıkların kuluçka süreleri uzun olabilir. Tüberküloz, sıtma, hepatitin belirtilerinin oluşması bazen ayları alabilir.
SOĞUK HAVADAYÜZ FELCİNE DİKKAT
Kuru yüz, çok kolay yüz felci olmaz. Bu nedenle ıslak yüzle soğuk havaya çıkmamakta, yüzünüzü sürekli rüzgardan korumanızda yarar var. Yüz felci, beyinle omurilik arasından çıkan yüz sinirinin bir basıya uğraması ya da yüzün soğuk alması, soğuk havanın yüzle uzun süre temas etmesi gibi nedenlerle ortaya çıkıyor. Yüz felcine karşı en etkili yöntem, korunma. Soğuk ve rüzgar yüz felcini tetikler. Bu yüzden özellikle ıslak yüzle soğuk havaya çıkmayın. Rüzgardan korunun. Unutmayın ki yüz biraz ıslanmış, terlemiş ya da yağmur yemişse risk artıyor. Camının açık bırakılması veya motosiklet kullananların sürekli rüzgara maruz kalması da riskli. Motosikletle seyahatlerden hoşlanıyorsanız mutlaka atkı veya şapka takın. Otomobille seyahatlerde de sadece kışın değil yazın da camlarınızı uzun süre açık tutmayın.
KIŞIN KAPLICALARDAN YARARLANIN
Araştırmalar hidroterapinin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ortaya koyuyor. Ancak uzmanlar bu termal desteğin işe yaraması için iki günlük hafta sonu konaklamasının yeterli olmadığını söylüyor. En az dört hafta sonu kaplıca öneriyorlar. Termal desteğin işe yaraması için belli bir zaman dilimi içinde tekrarlanması gerekiyor. Hamama ya da saunaya gidilecekse iki günde bir, ya da 4-6 hafta sonu devamlı gidilmesi gerekiyor. Güne başlarken ılık, gün bitiminde de sıcak su ile 20 dakika duş almak yine vücudun soğuğa karşı uyumunu kolaylaştırıyor.
KIŞ GÜNEŞİ DE YAKAR
Kış güneşinin de cildi yaşlandırıcı etkisi var. Bu nedenle en az 15 koruma faktörlü bir ürünle yüzünüzü bu zararlı etkilerden koruyun. Kış sporlarını yaparken de güneş yanıklarıyla karşılaşabilirsiniz. Kar, ışığı yansıtır. Giysileriniz bedeninizi korur, ancak güneşten en fazla etkilenen yüz ve gözlerinize ayrı bir özen şart. Koruyucunuzu sürün, güneş gözlüğünüzü takın. Güneş ışınları gözlerde katarakt riskini artırıyor.
SOĞUK GÜNLERE KARŞIGÜNEŞ TOPLAYIN
Kışın soğuğu, karanlık ve bunaltıcı günleri, etrafımızı kuşatan çok sayıda enfeksiyon kaynağı vücudun direncini sonuna kadar zorluyor. Tüm bu olumsuz koşullara uyum sağlamaya çalışan vücut fazlasıyla yoruluyor. İklimlerin değişmesi, buzulları erimesi gibi konular tartışıla dursun... Bizim önerimiz kış ayları da olsa aydınlık yüzünü gösteren güneşi yakaladığınızda sonuna kadar yararlanmanız. Hafta sonu tatillerinde, yemek aralarında bulduğunuz her fırsatta parklara, sahillere atın kendinizi. Güneşle buluşun. Moralinizi yükselten, mutlu eden güneş vücut direncinizi de artıracaktır. Karanlık kış aylarının depresyonu tetiklediği bilinen bir gerçek. Güneş, ruhunuza da iyi gelecektir.