Çocuk sahibi olmak, anne-babanın hayatını değiştirir elbette. Bebekten önceki yaşamınızı, yaptığınız tatilleri aynen sürdürmek her zaman mümkün olmaz.
Sorunsuz ve mutlu bir tatil için, bazı detaylara dikkat etmeniz şart. Unutmamanız gereken ilk kural, bebekler alışmadıkları, rahat etmedikleri ortamlarda bulunmaktan hoşlanmaz, tepki gösterir. İşte, Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Pediatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Pediatrik Alerji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Reha Cengizlier’den bebek ve çocuklu tatilin ipuçları.
Bebekler, dünyanın en güzel plajında, en lüks otelinde sıcakta kalmak yerine, sadece küçük bir penceresi olan odalarında daha mutlu olabilir. Anne ve babalar tatillerini planlarken gittikleri yerde, bebeklerini rahat ettirecek koşulları sağlayıp sağlayamayacaklarına bakmalı. Üç yaş ve sonrası, diğer çocuklarla iletişimi sevdikleri, sosyalleştikleri dönem. Dolasıyla tatilde güvenle koşup oynayabilecekleri ve mümkünse yaşıtlarının da olduğu ortam ideal.
GÜNEŞ SU KAYBETTİRİR
Bebeğiniz ve çocuğunuzun hastalanıp, kısıtlı tatil günlerinizi hastanelerde geçirmek istemiyorsanız beslenmeye de dikkat etmenizde yarar var. Bebekler ve çocuklar, su kaybından daha büyük zarar görür. Özellikle deniz kenarı gibi sıcak ve nemli ortamlarda sıvı kaybı artar. Bebeği direkt güneşe çıkarmasanız bile yansıyan ışınlarla su kaybına uğrayabilir. Bu ortamlarda bol sıvı vermeyi ihmal etmeyin. Bebeğiniz hálá emzirme sürecindeyse, daha sık emzirin, bol bol su içirin. Mamayla beslenen veya yemek yiyebilen çocuklara da yine sık sık su, meyve suyu ve ayran gibi mineraller içeren sıvılar verilmeli.
Güneş çarpması denen ve aşırı sıvı kaybına yol açabilen durumda çocuğun ateşi yükselir. Yüksek ateşi görünce, alışkanlıkla hemen antibiyotiğe başlayıp beklemeyin. Mutlaka doktora götürün. Her ateş enfeksiyon demek değildir, antibiyotik verip beklemek fayda yerine zarar verebilir.
GÜNEŞTEN KORUYUCU SÜRÜN
Yaz aylarında güneş ışınları daha dik geldiği için yanık ve güneş çarpması kısa sürede meydana gelebilir. Bu nedenle de çocuklara sadece plajda değil, açık havada oynarken de güneşten koruyucuların aralıklarla sürülmesi gerekir. Güneşin en yakıcı olduğu öğlen saatlerinde çocuklar mutlaka dinlendirilmeli. Açık havada oynamalarına sadece sabah veya akşamüstü izin verilmeli.
YEDİKLERİNE DİKKAT EDİN
Gıdalar sıcakta çok daha çabuk bozulabiliyor. Çocuklara verilen yiyeceklerin temizliğine, tazeliğine ve iyi korunmuş olmalarına özen gösterin. Açıkta satılan yiyecek ve içeceklerden vermeyin. Açık büfeden aldıkları gıdalara bakın. Besin ihtiyacını karşılamayacak, hatta zararlı olabilecek gıdaları almalarına göz yummayın. Kontrollü özgürlük verin.
Sıcak ortamlarda gelişebilecek ishal ve diğer bulaşıcı hastalıklara karşı temizlik kurallarına dikkat etmelerini sağlayın. İshalin kendi kendine iyileşmesini beklemeyin, hemen sağlık kurumuna başvurun.
YALNIZ BIRAKMAYIN
Yalnız başına ve derin sulara gitmesine izin vermeyin. Özellikle küçük çocukları, bebek havuzunda bile yalnız bırakmayın. Bir çocuk, dizine kadar derinlikteki suyu olan bir havuzda, dengesini kaybedip düşerek kolayca boğulabilir.
Çocukları bağlık ve bahçelik alanlarda da kontrolsüz bırakmayın. Zehirli ot veya bitkileri yiyebileceği, yılan, böcek ve benzeri hayvanlar tarafından sokulabileceğini unutmayın.