SGK’dan iki müjde

SGK çok da alışık olmadığımız iki yeni karar aldı.. Biri isteğe bağlı sigortalılar için diğeri de işverenler için...

Haberin Devamı

MÜJDE 1: İsteğe bağlı sigortalılara
İsteğe bağlı sigorta uygulaması 1 Ekim 2008’den itibaren tamamen değişti. Artık isteğe bağlı sigortalı olabilmek için herhangi bir gün sayısı aranmıyor.
Geçmiş dönemde SSK isteğe bağlı sigorta uygulamasında isteğe bağlı sigortaya girebilmek için, 01.05.2008 tarihine kadar tescil edilmiş olmak yeterliyken, bu tarihten sonra en az 1080 günü olmak şartı aranmaya başlanmıştır.
Bununla birlikte, özellikle 2003-2008 arasında SSK’ya isteğe bağlı sigorta için müracaat edip, şu ya da bu sebeple 1080 gün şartını yerine getirmeyenler, isteğe bağlı sigortalılığı devam edenler ardı.
Normalde bu durumların isteğe bağlı sigortaya kabul edilmemeleri gerekmekteyken, işlemleri yapılmış ve prim ödemelerine olanak tanınmıştır. Bu durum sonradan saptandığında yapılması gereken, isteğe bağlı sigortaya kabul şartlarını taşımadıkları gerekçesiyle sigortalılıklarının iptal edilmesidir!
Ancak SGK bu sefer öyle yapmadı.
SGK aldığı bir kararla, 1080 günü olmadığı halde isteğe bağlı sigortaya müracaat edip sigortalılığı devam ettirilerek isteğe bağlı sigorta primleri alınmış olanlardan isteğe bağlı sigorta prim iadesi almamış olanların sonradan tespit edilen 1080 gün eksikliğine bakılmaksızın isteğe bağlı sigortalılıklarının devam ettirilmesine karar verdi.

Haberin Devamı


MÜJDE 2: Prim belgesi asma cezası kalkıyor
6111 sayılı “Torba Kanun ile kaldırılıncaya kadar prim belgesini işyerine asmamak para cezasına bağlanmıştı. Ancak, bu yükümlülük ve para cezası uygulaması 25.02.2011 tarihi itibariyle “Torba Kanun” ile kaldırıldı. Diğer taraftan Türk Ceza Kanununa göre; suçun işlendiği zaman yürürlükte bulunan kanun ile sonradan yürürlüğe giren kanunların hükümleri farklı ise, failin lehine olan kanun uygulanır ve infaz olunur.
Kanunun bu hükmüne istinaden SGK, 24.02.2011 ve öncesinde, Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurlarınca yapılan denetimler sırasında aylık prim ve hizmet belgesinin asılmadığının tespit edilmiş olması halinde, 6111 sayılı kanunla yapılan düzenlemelerin ilgililerin lehine durum meydana getirmiş olduğu dikkate alınarak, 24.02.2011 tarihinden önce işlenen söz konusu fiiller nedeniyle de idari para cezası uygulamayacak.
Belirtelim ki, SGK tarafından ilgililere tebliğ edilen idari para cezalarının tahsil edilmemiş olması halinde, söz konusu cezalar kesinleşip kesinleşmediği veya ilgililerce itirazda bulunulup bulunulmadığı üzerinde durulmaksızın SGK’nın ilgili İtiraz Komisyonunca karar alınmak suretiyle iptal edilecektir.
Bununla birlikte, 24.02.2011 ve öncesinde işlenen bahse konu cezalar dolayısıyla uygulanan idari para cezalarının tahsil edilmiş olması halinde, bu cezalar iptal ve iade edilmeyecektir.

 

 

Yazarın Tüm Yazıları